Κυριακή, 13 Ιουνίου, 2021

Τα μυστικά του κήπου

Αγόρασα πέρυσι έλατο σε γλάστρα, αλλά μου ξεράθηκε το καλοκαίρι. Τι θα μου λέγατε;
Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν  και επιδέξια μέρη σώματος! Ετσι και τα έλατα δεν αντέχουν σε νότιες περιοχές όπως στα μέρη μας, καθώς δεν είναι μαθημένα στη ζέστη και στην ξηρασία του καλοκαιριού. Ιδανική επιλογή για χριστουγεννιάτικο δεντράκι σε γλάστρα για νότια ξηροθερμικά μέρη είναι ο χαμαικυπάρισσος,  η αρωκάρια, ο κέδρος και οι τούγιες. Πιο αντισυμβατικές επιλογές είναι o φίκος μπέντζαμιν καθώς και τα εσπεριδοειδή (λεμονιά, πορτοκαλιά ή κουμ-κουάτ) σε γλάστρα με μπόλικους καρπούς.  Σε αυτό το σημείο, σας παραθέτω λίγες συμβουλές πως να τα φροντίσετε το δεντράκι σε γλάστρα την περίοδο των γιορτών. Τοποθετείστε τα δεντράκια σε φωτεινό μέρος, κοντά σε παράθυρo σε θέση μακριά από καλοριφέρ ή τζάκι. Φροντίστε να τα ποτίζετε κάθε δυο-τρεις μέρες και βάλτε πιατάκι για να μην τρέξουν νερά στο πάτωμα ή σε χαλιά. Επιλέξτε φωτάκια με λίγα watt, που να μην καίνε τα φύλλα και αποφύγετε τις πολλές χρυσόσκονες και ασημόσκονες στα φύλλα.

2Αν και ψιλοβαριέμαι, λέω να φτιάξω κομπόστ. Τι υλικά να βάλω μέσα;
Αργία μήτηρ πάσης κακίας! Επιμέλεια μήτηρ εξαίρετου κομπόστ! Των φρονίμων τα παιδιά, πριν φτιάξουνε κομπόστ, επιλέγουν υλικά! Πριν πείτε και ’σεις νισάφι πια με τα αυτοσχέδια γνωμικά μου, σας παραθέτω τα κατάλληλα υλικά για κομποστοποίηση:
• Φρέσκα φύλλα, κομμένο γρασίδι, ξερά φύλλα από φυτά και δέντρα.
• Κλαδιά δένδρων και θάμνων, αρκεί να έχουν τεμαχιστεί.
• Ζιζάνια αγριόχορτα, αρκεί να μην έχουν ώριμους σπόρους.
• Στάχτη από φυσικό ξύλο που δεν είναι εμποτισμένα σε χημικά.
• Πριονίδια ξύλου σε μικρή ποσότητα.
• Φυτικά υπολείμματα κουζίνας που να μην περιέχουν έλαια.
• Μικρές ποσότητες από φλούδες  λεμόνια και πορτοκαλιών.
• Υπολείμματα βρασμένων φυτικών φαγητών που δεν περιέχουν λάδι.
• Τσόφλια από αυγά, υπολείμματα του καφέ και τσαγιού.
• Αχυρο, Φύκια θάλασσας.
• Κοπριά από αιγοπρόβατα και βοοειδή σε μικρές ποσότητες.

3Θα ήθελα να μου πείτε αν τα σμέουρα είναι τα ίδια με τα βατόμουρα;
Στη ζωή και στα φρούτα, οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά! Συγκεκριμένα, οι καρποί σμέουρα είναι κούφια από μέσα όταν συλλέγονται ενώ το εσωτερικό του φρούτου μένει στο φυτό, ενώ στα βατόμουρα μένει πάνω στο φρούτο. Το σμέουρο είναι ένα πολύ νόστιμο και πολύτιμο διατροφικά καρπό με γλυκιά και λίγο υπόξινη γεύση, που καλλιεργείται ευρέως στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Θυσανωτός φυλλοβόλος θάμνος με ξυλώδες ρίζωμα που ευδοκιμεί σε οποιοδήποτε έδαφος και κλίμα, όμως προτιμά δροσερές και ημισκιερές θέσεις. Υπάρχουν τα σμέουρα καλοκαιρινής καρποφορίας που παράγουν φρούτα μια φορά στο τέλος του καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου. Τα κόκκινα σμέουρα είναι ο πιο γνωστός τύπος σμέουρων καλοκαιρινής καρποφορίας που παράγουν φρούτα δύο φορές τον χρόνο, μια φορά την άνοιξη και μια φορά το φθινόπωρο. Τα κίτρινα σμέουρα  είναι ο πιο γνωστός τύπος σμέουρων πολύφορης καρποφορίας. Μην ποτίζετε υπερβολικά και φροντίστε να υποστηρίξετε με πλέγματα ή πασσάλους όσα είδη χρειάζονται υποστήριξη.

4Θέλω να μου πείτε λίγα λόγια για την καλλιέργεια λιναριού και πού χρησιμοποιείται;
Λινάρι, της Ρωσίας το καμάρι! Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα λιναριού στον κόσμο με 250-300.000 τόνους ετησίως, που αποτελεί το 25% της παγκοσμίου παραγωγής Το λινάρι είναι ένα από τα αρχαιότερα φυτά και στην Αίγυπτο, την τέταρτη χιλιοετηρίδα πχ., κατασκεύαζαν υφάσματα και ρούχα από λινάρι, μάλιστα οι μούμιες ήταν τυλιγμένες με λεπτές λωρίδες από λινό ύφασμα. Το λινάρι έχει τρείς βασικές χρήσεις. Συγκεκριμένα, σήμερα το λινέλαιο αποτελεί την πρώτη ύλη για την κατασκευή οικολογικών χρωμάτων. Το λινάρι χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενδυμάτων ενώ το εδώδιμο λινέλαιο είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για τον οργανισμό καθώς περιέχει ω3 και ω6 λιπαρά. Το λινάρι κατά την καλλιέργεια του θέλει βαρύ, γόνιμο έδαφος που να συγκρατεί καλά την υγρασία. Υπάρχουν ποικιλίες πρώιμες, οι ψηλότερες που ξεπερνούν το ένα μέτρο, που είναι για να δίνουν κλωστική ίνα και ποικιλίες χαμηλότερες, βραχύκορμες με μεγαλύτερη διακλάδωση για σπόρο και λινέλαιο. Σε ψυχρότερα μέρη, σπέρνεται άνοιξη ενώ σε θερμότερα φθινόπωρο. Ο καρπός του λιναριού είναι κάψα, που περιέχει 5 καρπόφυλλα και μέχρι 10 σπόρους.

5Προσπαθώ να αναπιάσω ένα δεντρολίβανο, το ποτίζω καλά αλλά ξεραίνεται. Τι φταίει;
Με τόσο νερό που του βάζετε, τα κάνατε θάλασσα! Το δενδρολίβανο ή λιβανόδεντρο θέλει ελάχιστο πότισμα και ελαφρύ χώμα με καλή αποστράγγιση. Πολυετές αειθαλής θάμνος που φθάνει, μέχρι το ενάμισυ μέτρο ύψος, προτιμά τα θερμά, ξηρά κλίματα. Αν και είναι ανθεκτικό σε όλες τις θερμοκρασίες, προτιμάει τις ηλιόλουστες περιοχές με ξηρασία υψομέτρου μέχρι 600 μέτρα. Τα φύλλα του είναι βελονοειδή στενά σκουροπράσινα και τα άνθη του μικρά ελαφρώς γαλάζια-μωβ. Το δεντρολίβανο είναι αυτοφυές στη νότια Ευρώπη και καλλιεργείται ως καλλωπιστικό σε όλο τον κόσμο. Πολλαπλασιάζεται με σπόρους αλλά πιο εύκολα με μοσχεύματα. Κατάλληλη εποχή για μεταφύτευση στο χωράφι είναι κατά το φθινόπωρο ή την άνοιξη. Το δεντρολίβανο είναι θερμαντικό και διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο και βελτιώνει τη συγκέντρωση και τη μνήμη. Είναι χρήσιμο για τους νευρικούς πονοκεφάλους και τις ημικρανίες. Ενισχύει την ανάπτυξη της τριχοφυΐας, ενισχύοντας την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής..

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες