Δευτέρα, 14 Ιουνίου, 2021

Τα μυστικά του κήπου

Η κρίση μου δημιουργεί κλίμα στεναχώριας. Με τι φυτό να αλλάξω διάθεση;
Ηταν στραβό το κλίμα, το έφαγε κι η τρόικα! Όμως, ήρθε η ώρα να το αλλάξουμε και να το κάνουμε χριστουγεννιάτικο! Βάλτε στο σπίτι ένα αλεξανδρινό ή ποϊνσέτια ή αστέρι της Βηθλεέμ, το θαμνώδες καλλωπιστικό φυτό των Χριστουγέννων, πολύ δημοφιλές και στη χώρα μας. Οι ποϊνσέττιες είναι χαρακτηριστικές από το χρώμα των φύλλων που τριγυρίζουν τα μικροσκοπικά της λουλουδάκια στο κέντρο, φύλλα που συνήθως είναι κόκκινα, αλλά και λευκά ή ροζ. Το ύψος τους ξεκινά από τα 15 εκατοστά και μπορούν εύκολα να ξεπεράσουν το ένα μέτρο κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες. Στη νότια Ελλάδα και στην Κρήτη μπορεί να αναπτυχθεί και ως δέντρο στον κήπο.  Η ποϊνσέττια θεωρείται όμως κατ’ εξοχήν φυτό εσωτερικού χώρου με μεγάλη διακοσμητική αξία. Χρειάζεται μέτριο φωτισμό,  θερμοκρασίες περιβάλλοντος 15Ο C έως 30οC, τακτικό πότισμα και έδαφος με καλή αποστράγγιση. Οταν πέσουν τα φύλλα της ποϊνσέττιας κατά το τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, περιορίζουμε στο ελάχιστο τα ποτίσματα και κλαδεύουμε αυστηρά για την ανανέωσή τους.

2Είπα στη γειτόνισσα να βγούμε ραντεβού και μου είπε όταν ωριμάσουν τα κουκουνάρια. Θα περιμένω πολύ;
Μετά την  Πηνελόπη, εσείς! Δέκα χρόνια, αυτή περίμενε τον Οδυσσέα, εσείς μόνο τρία, θα περιμένετε τη γειτόνισσα! Είναι αλήθεια ότι οι ωοειδείς κώνοι  των κουκουναριών, μήκους 8-15 εκατοστών, χρειάζονται 36 μήνες για να ωριμάσουν, περισσότερο από κάθε άλλο πεύκο. Η κουκουναριά είναι ένα ιθαγενές πεύκο της Νότιας Ευρώπης στην περιοχή της Μεσογείου που  καλλιεργείται για τους εδώδιμους καρπούς του από τους προϊστορικούς χρόνους. Μπορεί να ξεπεράσει τα 25 μέτρα σε ύψος, αν και συνήθως είναι λιγότερο ψηλή, γύρω στα 10-20 μέτρα. Έχει μια χαρακτηριστική ομπρελοειδή μορφή με κοντό κορμό και στρογγυλή επίπεδη κορυφή. Ο φλοιός είναι χοντρός, καστανοκόκκινος, βαθιά χαραγμένος από φαρδιές, κατακόρυφες πλάκες. Έχει ευλύγιστα βελονοειδή φύλλα σε δέσμες των δύο, μήκους 10-20 εκατοστών. Τα νεαρά δέντρα έχουν διαφορετικά φύλλα, μήκους 2-4 εκατοστών με γλαυκοπράσινο χρώμα. Οι σπόροι  των κουκουναριών είναι μεγάλοι, μήκους 2 εκατοστών, ανοιχτοί καστανοί με μια μαύρη επίστρωση που φεύγει εύκολα.

3Είμαι από τη Σαλονίκη, με εκνευρίζει η Αθήνα και θέλω να ρωτήσω τι ραπάνι να φυτέψω; Μικρό στρογγυλό ή στενόμακρο;
Επειδή στη Σαλονίκη είναι όλα χαλαρά που λέει κι ο Λάκης Λαζόπουλος, προτείνω στενόμακρο ραπάνι! Το μακρόστενο ραπάνι θέλει χαλαρό και υπομονετικό καλλιεργητή καθώς μέχρι τη συγκομιδή απαιτούνται 60 – 80 μέρες. Αντίθετα, το μικρό στρογγυλό ραπανάκι έχει πολύ γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης και συγκομίζετε σε 30 – 40 μέρες. Αφήστε το για βιαστικούς κι αγχωμένους Αθηναίους! Αφήνουμε στην άκρη τον ανταγωνισμό των πόλεων (μη θυμηθώ και τις κρητικές αντιπαλότητες) για να σας πω ότι τα ραπάνια χρειάζονται ένα ελαφρύ αμμώδες έδαφος για να μπορέσει να αναπτυχθεί η γογγυλόριζα ενώ θα πρέπει να είναι καλά εμπλουτισμένο με οργανική ύλη (σβησμένη κοπριά). Το ραπανάκι μπορεί να αντέξει το κρύο αλλά όχι τους παγετούς και αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιόλουστες θέσεις. Τους σπόρους τους φυτεύουμε κατευθείαν στο κήπο ή χωράφι με  καλύτερη εποχή σποράς είναι τέλος φθινοπώρου ή τέλος χειμώνα. Το βάθος σποράς είναι 2 – 3 εκατοστά οιαποστάσεις μεταξύ των φυτών εξαρτώνται από την ποικιλία. Αν είναι τα  στρογγυλά τότε θα απέχουν μεταξύ τους 5 εκ. και ανά γραμμή 10εκ. Τα μακρόστενα θα απέχουν μεταξύ τους 10 εκ. και ανά γραμμή  20 εκ.

4Εβαλα κοπριές στον κήπο μου κι έχουν γεμίσει σκουλήκια. Πώς να τα εξοντώσω;
Ασε φίλε τ’αντριλίκια, για να δράσουν τα σκουλήκια!  Σεβαστείτε τους γαιοσκώληκες, τους πολύτιμους εργάτες του εδάφους για την πολύτιμη προσφορά τους στο οικοσύστημα. Συγκεκριμένα, οι γαιοσκώληκες παράγοντας στοές στη γη, δημιουργούν ελαφρύτερο χώμα, με περισσότερο οξυγόνο. Ετσι δρουν καλύτερα οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί για την  αερόβια ζύμωση και αποσύνθεση των φυτικών υπολειμμάτων εμπλουτίζοντας το έδαφος με θρεπτικά συστατικά. Επίσης, συντελούν στην καλή κυκλοφορία του νερού κατά την άρδευση καθώς και στην ομαλή λειτουργία της αποστράγγισης.  Τέλος, δημιουργούν χώρους για την καλύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των φυτών βελτιώνοντας την απορρόφηση νερού και θρεπτικών συστατικών. Παράλληλα, τα προϊόντα  αποβλήτων των σκουληκιών συμβάλλουν στον εμπλουτισμό του εδάφους με άζωτο και  κάλιο και ωφελούν σημαντικά την ανάπτυξη και καρποφορία των φυτών μας. Αντίστοιχες θετικές επιπτώσεις, οι γαιοσκώληκες έχουν και στη διαδικασία κομποστοποίησης όπου βελτιώνουν την υποδομή και την σύσταση της φυτικής κοπριάς που φτιάχνουμε στον κήπο μας.

5Θέλω να μου προτείνετε τρεις επιτραπέζιες ποικιλίες  για να φτιάξω σε κρεβατίνα
Φτιάξτε μια κρεβατίνα, με σταφύλι κάθε μήνα! Προτείνουμε τρεις ποικιλίες με διαφορετικό μήνα ωρίμανσης. Ξεκινάμε με τη με την ποικιλία Κάρντιναλ: Σταφύλι μεγάλο, κωνικό ή κυλινδρικό, συχνά πτερυγωτό, σχεδόν αραιόραγο. Ράγα μεγάλη, έως πολύ μεγάλη, σφαιρική. Φλοιός μέτριου πάχους χρώματος ερυθρού-ιώδες.Σάρκα τραγανή, ανθεκτική. Δροσερή κι ευχάριστη γεύση με άρωμα μοσχάτου. Ποικιλία ζωηρή, πολύ παραγωγική πολύ πρώιμη. Ανάλογα με την περιοχή, ωριμάζει από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Συνεχίζουμε με Σουλτανίνα: Σταφύλι μεγάλο, κυλινδροκωνικό, πυκνό έως μέτρια πυκνό. Οι ράγες απύρηνες μέτριου μεγέθους, ελλειψοειδείς με μέτριο πάχος φλοιού, με κίτρινο-χρυσαφί χρώμα και σάρκα ανθεκτική, γλυκιά, εύγευστη. Κάνει κι ωραία φύλλα για ντολμάδες. Ωριμάζει κατά τα τέλη Ιουλίου αρχές Αυγούστου.
Κλείνουμε με ποικιλία Ιταλια: Σταφύλι μεγάλο, κυλινδροκωνικό, μέτριας πυκνότητας. Ράγα μεγάλη έως πολύ μεγάλη, ελλειψοειδής η ωοειδής. Φλοιός μέτρια λεπτός, ανθεκτικός, με κίτρινο έως κιτρινόλευκο χρώμα.  Η σάρκα είναι τραγανή, γλυκιά, με χαρακτηριστική μοσχάτη γεύση. Ωρίμανση από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες