Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Tα Μυστικά του Κήπου…

Να βάλω  το κομπόστ της ΔΕΔΙΣΑ τώρα που θα φυτέψω τις όψιμες τομάτες στον κήπο μου; Αξίζει;
Βάλε κομπόστ της ΔΕΔΙΣΑ, και φύτεψε ντομάτα, για να χορτάσεις φίλε μου, χωριάτικη σαλάτα.
H χρήση του κομπόστ βελτιώνει τη δομή και την υφή του εδάφους, αυξάνει τον αερισμό του καθώς και την ικανότητα του να συγκρατεί νερό. Το κομπόστ κάνει πιο χαλαρά τα βαριά αργιλλώδη εδάφη και βοηθάει τα αμμώδη να συγκρατούν νερό. Προσθέτοντας κομπόστ αυξάνεται η ποσότητα οργανικής ουσίας και η γονιμότητα του εδάφους ενώ ενισχύεται σημαντικά η ανάπτυξη υγιούς ριζικού συστηματος για τα φυτά. Η οργανική ύλη τροφοδοτεί τους οργανισμούς για να κρατούν το έδαφος υγιές και ισορροπημένο και για να παράγουν το άζωτο το φώσφορο κα ικάλιο με φυσικό τρόπο μειώνοντας τις απαιτήσεις σε προσθήκη λιπασμάτων. Κατά την διαδικασία προσθήκης στο εδαφος του κομπόστ, το έδαφος θα πρέπει να βρίσκεται στο ρώγο του, να έχει μια σχετική υγρασία, ακολουθεί το σκόρπισμα του κομπόστ και στη συνέχεια έπεται το όργωμα για την πλήρη ενσωμάτωση του στο έδαφος.
Μετά την ενσωμάτωση, καλό είναι να ακολουθεί πότισμα ενώ η εγκατάσταση  λαχανοκομικών ή ανθοκομικών φυτών, θα πρέπει να γίνεται 10-20 μέρες μετά την εγκατάσταση του κομπόστ στο έδαφος

2Τα φύλλα της τοματιάς, της φασολιάς και της αγγουριάς έχουν στα φύλλα κάτι σαν φιδάκι. Τι είναι πάλι αυτό;
Ήλθε η λυριόμυζα, του κήπου το φιδάκι, σκάβει στοές υπόγειες, σε κάθε φυλλαράκι.
Η λυριόμυζα είναι έντομο πολυφάγο που αναπτύσσεται σε καλλιέργειες λαχανικών φασόλι, τομάτα, αγγούρι, πιπεριά, μελιτζάνα, πεπόνι, καρπούζι και σέλινο καθώς και σε καλλωπιστικά φυτά όπως η ζέρμπερα και το χρυσάνθεμο. Ζημιές προκαλούν τα ενήλικα έντομα αλλά κυρίως οι κάμπιες. Τα ενήλικα δαγκώνουν τα φύλλα για να τραφούν και εναποθέτουν πάνω τους αυγά. Οι κάμπιες τρέφονται από το φύλλο σκάβοντας στοές που γίνονται νεκρωτικές περιοχές και παίρνουν χρώμα καφέ. Αυτές οι στοές προκαλούν απώλεια της ικανότητα φωτοσύνθεσης των φύλλων. Όταν η μόλυνση είναι εκτεταμένη, τα φύλλα ξεραίνονται. Με τα συνήθη βιολογικά όπλα του ερασιτέχνη (σαπούνι και οινόπνευμα αλλά και φυσική πυρεθρίνη) δεν καταπολεμάται. Για τον περιορισμό του, καλό είναι να  απομακρύνουμε τα ζιζάνια και τα υπολείμματα των καλλιεργειών γιατί τα έντομα επιζούν σε αυτά. Η λυριόμυζα, σε γενικές γραμμές, θεωρείται έντομο μεσαίας σπουδαιότητας που δεν περιορίζει τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας και γιαυτό μόνο σε μεγάλη προσβολή συνίσταται χημική καταπολέμηση .

3Πώς να προστατέψω βιολογικά τις τριανταφυλλιές μου από την μελίγκρα; Δεν θέλω να ψεκάζω.
Τις πασχαλίτσες μάζεψε απ’ όλο σου τον κήπο, να φάνε στις τριανταφυλλιές, κάθε μελίγκρας τύπο.
Η πασχαλίτσα είναι ένα από τα ωφέλιμα έντομα που χαρακτηρίζεται ως αρπακτικό, μια και αρπάζει εχθρούς των φυτών μας, καταβροχθίζοντάς τους σε λίγα μόνο λεπτά και μάλιστα εν κινήσει. Αγαπημένο της πιάτο είναι η μελίγκρα. Οι πασχαλίτσες είναι οι πιο φανατικοί κυνηγοί της μελίγκρας. Μια πασχαλίτσα μπορεί να καταβροχθίσει ακόμη και πενήντα μελίγκρες σε μια μέρα. Η μελίγκρα ή αφείδα είναι ένα μικροσκοπικό έντομο που προσβάλει τα λαχανικά, τις τριανταφυλλιές καθώς και τα οπωροφόρα δέντρα από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο. Προσβάλλει κυρίως τη νεαρή βλάστηση όπου ρουφά το χυμό προκαλώντας συστροφή των βλαστών και των φύλλων και στίγματα την πάνω επιφάνεια. Επίσης, εκκρίνει μια κολλώδη ουσία σαν μέλι πάνω στην οποία αναπτύσσεται ένας μύκητας η λεγόμενη “καπνιά”, που εμποδίζει τη φωτοσύνθεση του φυτού.

4Το νυχτολούλουδο που αγόρασα, κιτρινίζουν τα φύλλα του και πέφτουν. Τι να κάνω;
Μικρό μου νυχτολούλουδο τα φύλλα γιάντα χάνεις, πες μου τι έκανα κακό, δε θέλω να πεθάνεις!
Το νυχτολούλουδο είναι θάμνος που ξεχωρίζει για το μεθυστικά γλυκό άρωμα των ανθέων του που γίνεται εντονότερο μετά τη δύση του ήλιου, καθόλη τη διάρκεια της νύχτας. Αν και χρειάζεται άφθονο φως για να ανθίσει, ο δυνατός μεσημεριανός ήλιος του καλοκαιριού καίει τα φύλλα του φυτού. Συγκεκριμένα, παίρνουν ένα λευκοκίτρινο χρώμα που ξεκινά από τις άκρες των φύλλων και προχωρά προς το εσωτερικό και στο τέλος πέφτουν. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει στα νεαρότερα φυτά και λίγοτερο στα μεγαλύτερα. Θα σε συμβούλευα λοιπόν να το μεταφέρεις για φέτος τουλάχιστον σε θέση φωτεινή που να την κτυπά απευθείας μοναχά ο απογευματινός ήλιος. Επίσης, πιθανότατα, το φυτό που αγόρασες βρίσκεται σε πολύ μικρή γλάστρα και θα χρειάζεται μεταφύτευση καθώς το χώμα θα είναι γεμάτο με ρίζες και δεν θα κρατάει το απαιτούμενο νερό. Επέλεξε μια μεγαλύτερη γλάστρα, εξασφαλιζοντας καλή αποστράγγιση προσθέτοντας στο εδαφικό υπόστρωμα ψιλό χαλίκι και άμμο. Πότιζε συχνά σε μικρές ποσότητες διαφορετικά τα φύλλα του θα δείχνουν μαραμένα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα