Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023

Tα Μυστικά του Κήπου…

Επισκεφθείτε τη σελίδα “Τα Μυστικά του Κήπου” στο Facebook, για ερωτήσεις και προηγούμενες δημοσιεύσεις της στήλης

Μόλις τελειώσουν οι εκλογές, θα φτιάξω έναν βιολογικό λαχανόκηπο για την οικογένειά μου. Τι λέτε;
Δήμαρχος λαχανόκηπου, στις εκλογές θα γίνεις και βιολογικούς καρπούς, στα τέκνα σου να δίνεις.
Η  βιολογική ή οικολογική γεωργία, αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση ήπιας καλλιέργειας του εδάφους, φιλικής προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Στηρίζεται στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και στην παραγωγή γεωργικών προϊόντων μέσα από φυσικές διαδικασίες που διατηρούν μακροπρόθεσμα την οικολογική ισορροπία, την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο διαχείριση και βιώσιμη ανάπτυξη. Η χρήση φυσικών λιπασμάτων, η κατάλληλη επιλογή παραδοσιακού φυτικού υλικού, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και η καταπολέμηση ασθενειών με βιολογικές μεθόδους αποτελούν ορισμένα από τα στοιχεία της βιολογικής γεωργίας. Τα διατροφικά και οικολογικά αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγήσει η εντατική χημική χρήση στην γεωργία καθιστούν την βιολογική πρόταση κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Η προτίμηση των βιολογικών προϊόντων δεν αποτελεί μόνο μια συνειδητοποιημένη καταναλωτική επιλογή, αλλά συνιστά και μια διαφορετική αντίληψη με κέντρο της το σεβασμό προς τη φύση και την ποιότητα ζωής.

2Θέλω να φυτέψω μαϊντανό σε μία γλάστρα για ν’ έχω για την κουζίνα μου. Τι θα με συμβουλεύατε;
Φύτεψε το μαϊντανό, σε μια ωραία  γλάστρα, για να ’χεις για το φαγητό, σαν το ζητά η γάστρα!
Ο μαϊντανός είναι ένα διετές φυτό ψυχρής εποχής που συνήθως όμως καλλιεργείται σε ετήσια βάση. Η ιδανική θερμοκρασία για την ανάπτυξή του είναι 15 – 18° C  και ενδείκνυται τόσο η ανοιξιάτικη και η όσο και η φθινοπωρινή σπορά του. Ανάλογα την ποικιλία, τα φύλλα του είναι επίπεδα λεία ή κατσαρά ενώ προτιμά γόνιμα αφρωτά εδάφη. Πριν τη σπορά, καλό είναι να ενσωματώνουμε κομπόστα ή καλοχωνεμένη κοπριά στο έδαφος  ενώ κατά την καλλιέργεια, ο ψεκασμός με βιολογικό εκχύλισμα φυκιών δίνει μεγάλη τόνωση στην ανάπτυξη του. Κατά τη συγκομιδή, για να τον κρατήσετε παραγωγικό, να κόβετε συχνά όλο το μήκος των εξωτερικών στελεχών και να αφαιρείτε όλες τις ταξιανθίες. Τα φύλλα θα πρέπει να κόβονται το πρωί αφού έχει στεγνώσει η δροσιά, σε απόσταση μέχρι 15 εκ. κάτω από την κορυφαία ανάπτυξη. Ο μαϊντανός με την δυνατή αρωματική  γεύση χρησιμοποιείται σε όλα σχεδόν τα φαγητά και στις σαλάτες ενώ κατά την αρχαιότητα, τον χρησιμοποιούσαν ως αρωματικό βότανο αλλά και ως φάρμακο σε διάφορες παθήσεις.

3Εβγαλα τις πρώτες πατάτες και θέλω να τις φυλάξω στην αποθήκη. Τι πρέπει να κάνω;
Σαν πας στην αποθήκη σου, πατάτες να φυλάξεις θυμίσου βάλε βάκιλο, αλλιώς θα τις πετάξεις.
Ο βάκιλος Θουριγγίας είναι μικροοργανισμοί (βακτήρια) που κατατρώγουν τις κάμπιες  της φθοριμαίας  που προσβάλλουν τις πατάτες κατά την αποθήκευση τους.  Μπορείτε να τη βρείτε σαν σκόνη για να σκονίσετε τις πατάτες αλλά και σαν σκόνη που διαλύεται σε νερό και ψεκάζετε. Σκονίζετε τον βάκιλο, πάνω από κάθε στρώση με πατάτες, καθώς και σε μια ζώνη τουλάχιστον ένα μέτρο γύρω από τις πατάτες. Επαναλαμβάνετε κάθε 20 – 30 μέρες  και φυσικά μπορείτε να φάτε άφοβα. Ο βάκιλος πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό περιβάλλον για να μη μειώνεται η δραστικότητα του ενώ είναι αποτελεσματικό βιολογικό εντομοκτόνο για εντομολογικές προσβολές από κάμπιες σε μπρόκολα, κουνουπίδια και λάχανα, για την ευδεμίδα στο αμπέλι. Παράλληλα, αποτελεί συμπληρωματική εφαρμογή για κάμπιες σε καρποφόρα δέντρα όπως και για την Tuta absoluta, το σκουλήκι της τομάτας. Ειδικότερα, οι βιοκαλλιεργητές  αμπελιού συνηθίζουν να ανακατεύουν βάκιλο και θειάφι σε αναλογία 1:1 ή 1:2 για να αντιμετωπίσουν το ωίδιο (σίρικα) και την  κάμπια της ευδεμίδας με μία κοινή εφαρμογή.

4Η γυναίκα μου θέλει να φυτέψω αρμπαρόριζα για να βάζει στα γλυκά της. Τι φυτό είναι αυτό;
Φύτεψε αρμπαρόριζα, τη λεν και μπαρμπαρούσα, μες στα γλυκά του κουταλιού, συχνά είναι παρούσα.
Η πασίγνωστη αρμπαρόριζα ή μπαρμπαρούσα που λέμε οι κρητικοί ή πελαργόνιο το βαρύοσμο λέγεται και λουκουμόχορτο καθώς χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό λουκουμιών. Ανήκει στην οικογένεια των γερανοειδών και πιάνει πολύ εύκολα γιαυτό είναι ένα φυτό που το βρίσκουμε σε αυλές, σε κήπους, σε  μπαλκόνια και σε γλάστρες. Απλώς κόβουμε ένα κλαδάκι, χωρίς λουλούδι, και το φυτεύουμε στο χώμα. Δεν χρειάζεται συχνό πότισμα αλλά θέλει μέρος που να το πιάνει ο ήλιος μερικές ώρες την ημέρα. Φτάνει μέχρι και το ένα μέτρο ύψος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν φράχτης. Παρόλο που βγάζει όμορφα ροζ λουλούδια, δεν έχουν καθόλου άρωμα σε αντίθεση με το φύλλωμα της, που αν το τρίψουμε λίγο απελευθερώνει ένα δυνατό άρωμα που φέρνει λίγο στο λιβάνι. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιείται άλλωστε στην αρωματοποιία, στην ποτοποιία, στη ζαχαροπλαστική και στη μαγειρική. Τα γλυκερά φύλλα της χρησιμοποιούνται στις μαρμελάδες, στα γλυκά του κουταλιού καθώς και σε κομπόστες σταφύλι και κυδώνι.

5Ποιο αρωματικό φυτό βάζουν οι κρητικοί όταν φτιάχνουν σαλιγκάρια στο τηγάνι;
Αν θες χοχλιούς μπουμπουριστούς, φύτεψε μάνι – μάνι στον κήπο δενδρολίβανο, να βάλεις στο τηγάνι!
Το δενδρολίβανο είναι ένα αειθαλές, θαμνώδες αρωματικό φυτό που χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην μαγειρική αλλά και στην παραδοσιακή κρητική κουζίνα.  Καλλιεργείται στη Μεσόγειο αλλά και σε όλο τον κόσμο γιατί έχει πολύ ιδιαίτερη ελαφριά αρωματική μυρωδιά. Το ύψος του φθάνει το 1,5 μέτρο, προσαρμόζεται πολύ εύκολα στο γύρω περιβάλλον ενώ αντέχει και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Φυτέψτε το σε μια γλάστρα λοιπόν και διαλέξτε μια ηλιόλουστη θέση στο μπαλκόνι σας.  Είναι πολύ ανθεκτικό σε εχθρούς και ασθένειες. Επιλέξτε χώμα που να στραγγίζει εύκολα και ποτίστε το δυο φορές τη βδομάδα. Προσθέσετε στη γλάστρα 1 κουταλιά της σούπας πλήρες βιολογικό λίπασμα, κάθε μήνα, για να βελτιωθεί η ανάπτυξη του. Εκτός από τη μαγειρική, χρησιμοποιείται στη αρωματοθεραπεία και την φαρμακευτική ενώ το αιθέριο έλαιο του χρησιμοποιείται σε αντισηπτικά  στόματος, για τον πονόλαιμο, τα ούλα, και τις πληγές. Ακόμη βοηθά τη διαδικασία της πέψης, συντελεί στη μείωση των πονοκεφάλων ενώ καταπολεμά και τους μύκητες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα