Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα μυστικά του κήπου

Γιατί στους σγουρούς βασιλικούς πολλές φορές κιτρινίζουν τα φύλλα τους και σαπίζουν;
Σγουρέ μικρέ βασιλικέ, παράπονο το έχω, κιτρίνισαν τα φύλλα σου γιάντα δεν το κατέχω! Ο σγουρός βασιλικός είναι γνωστός και σαν μικρός ή νάνος, θεωρείται ξεχωριστό είδος, με μικρό ανάστημα, μέχρι είκοσι εκατοστά, φουντωτό φύλλωμα σε σχήμα σφαίρας και χαρακτηριστικό λεπτό άρωμα. Καλλιεργείται σε γλάστρα, χρησιμοποιείται σαν διακοσμητικό στις μπορντούρες των κήπων, ενώ φυτεύεται και σε λαχανόκηπους για εντομοδιωκτικούς σκοπούς. Εάν παρατηρήσετε τα φύλλα του βασιλικού να κιτρινίζουν είναι συχνά ένα σημάδι ότι παραποτίζονται. Μόλις στο φυτό μειωθεί η άρδευση  και  το χώμα στεγνώσει, τα φυτά ανακτούν τη ζωτικότητά τους. Γενικότερα, οι βασιλικοί δε χρειάζονται πότισμα πάνω από μια-δυο φορές την εβδομάδα στη γλάστρα, ενώ καλό είναι γύρω από τη ρίζα, να πασπαλίσετε λίγη γαλαζόπετρα (θειικός χαλκός) για να μειώσετε τον κίνδυνο σαπίσματος. Τέλος, συνιστούμε να κόβονται τα άνθη του σγουρού βασιλικού μόλις σχηματίζονται, για να παραταθεί η ζωή του.

2Η εθελοντική ομάδα «Πράσινο σχολείο» θα ξαναφτιάξει κήπο σε άλλο Νηπιαγωγείο;
Στρώνουμε πράσινο χαλί, στο σχολειό του Κουμπελή! Κι όπου πράσινο χαλί, εννοούμε έναν σχολικό κήπο  από αρωματικά φυτά, ανθόφυτα και κηπευτικά. Συγκεκριμένα, η εθελοντική ομάδα περιβαλλοντικής δράσης, « Πράσινο Σχολείο» (www.prasinosxoleio.gr) μετά την επιτυχημένη δράση της στο 11ο νηπιαγωγείο, στη Xαλέπα, την προηγούμενη Κυριακή, πηγαίνει αύριο, στις 11 το πρωί, στο 35ο νηπιαγωγείο Χανίων (Μ. Αλεξάνδρου 18, Κουμπελή). Μετά από κάλεσμα της εξαίρετης διευθύντριας νηπιαγωγού,  Άννας Χαλαμπαλάκη,  λιλιπούτειοι μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και η εθελοντική ομάδα δράσης  «Πράσινο Σχολείο» είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε έναν ξεχωριστό σχολικό κήπο που θα αποτελέσει πεδίο περιβαλλοντικής δράσης και επαφής με τη φύση. Τα παιδιά θα πάρουν το φτυαράκι τους, θα σκάψουν το χώμα και θα φυτέψουν. Τα παρτέρια θα γεμίσουν με ντόπια  ρίγανη, θυμάρι, δυόσμο, μέντα, λεβάντα, αλόη, ηλίχρυσο, μαντζουράνα, φασκόμηλο και αρμπαρόριζα. Κάθε παιδάκι θα υιοθετήσει ένα αρωματικό φυτό του σχολικού κήπου, θα βάλει το ταμπελάκι με το όνομά του και θα αναλάβει την καθημερινή φροντίδα του. Τα παιδιά θα πάρουν και δύο μικρά φυτά ρίγανης και λεβάντας για να τα μεταφυτεύσουν στον κήπο του σπιτιού τους ώστε να μεταφερθεί το περιβαλλοντικό μήνυμα και έξω από το σχολείο, στον χώρο της οικογένειας.

3Αξίζει να βάλω στον κήπο μου το κόμποστ της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α.;
Το κόμποστ της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. βελτιώνει τη σοδειά! Είναι πολύ σημαντικό για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση στα Χανιά ότι δημιουργήθηκε το κόμποστ ένα προϊόν εργοστασίου της μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης αποβλήτων. Το κόμποστ που παράγεται από τη Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. όπως και κάθε άλλο οργανοχουμικό υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βελτιωτικό εδάφους για την εγκατάσταση δενδρώνων, αμπελώνων, ελαιώνων, πάρκων και δενδροστοιχειών καθώς και για την ετήσια συντήρηση της γονιμότητας του εδάφους. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό υποστρωμάτων για την ανάπτυξη καλλωπιστικών φυτών εσωτερικών και εξωτερικών χώρων εκτός από οξύφιλα (γαρδένια, καμέλια, ορτανσία, αζαλέα). Κατά την ορθή διαδικασία προσθήκης στο εδαφος του κόμποστ, το έδαφος θα πρέπει να βρίσκεται στο ρώγο του (να έχει μια σχετική υγρασία), ακολουθεί το σκόρπισμα του κόμποστ και στη συνέχεια έπεται το όργωμα για την πλήρη ενσωμάτωσή του στο έδαφος. Μετά την ενσωμάτωση, καλό είναι να ακολουθεί πότισμα, ενώ στις περιπτώσεις εγκατάστασης θα λαχανοκομικών ή ανθοκομικών φυτών θα πρέπει να γίνεται 10-20 μέρες μετά την εγκατάσταση του κόμποστ στο έδαφος.

4Ο γείτονάς μου ψεκάζει με αιθέρια έλαια τα λαχανικά του. Γιατί το κάνει;
Αιθέρια έλαια στον κήπο κι είμαι ήσυχος σα λείπω! Επιστρατεύουμε λογοπαίγνια για να επισημάνουμε τον πολύ υποσχόμενο ρόλο των αιθέριων ελαίων στη φυτοπροστασία και ιδιαίτερα στην απώθηση επιβλαβών εντόμων στις καλλιέργειες. Αν προσέξετε, θα παρατηρήσετε, ότι σε διάφορα φυτά δεν κάθονται επάνω έντομα και ζωύφια που προσβάλλουν τα καλλιεργούμενα φυτά. Για παράδειγμα πάνω στη λεβάντα, το δεντρολίβανο, το θυμάρι και το κάρδαμο δεν πηγαίνουν μελίγκρες καθώς αυτό οφείλεται στη μυρωδιά τους. Συνεπώς, ψεκασμός φυτών με μίγμα αυτών των αιθέριων ελαίων, έχει συνεργιστική δράση στην απώθηση της μελίγκρας. Επίσης, από τα φύλλα των φυτών ευκαλύπτου, μέντας, δυόσμου χρησιμοποιούμε τα αιθέρια έλαια με τα οποία, είτε μόνα τους, είτε μαζί με άλλες ουσίες μπορούμε να εκδιώξουμε διάφορα ενοχλητικά σκουλήκια (κάμπιες) και είδη σκόρου. Αν φτιάξουμε αιθέρια έλαια ή τα βρούμε στο εμπόριο, τα χρησιμοποιούμε ως εξής. Διαλύουμε ένα ml αιθέριου έλαιου σε 2 ml οινόπνευμα και όλο το διαλύουμε σε 1 λίτρo νερό και μετά ψεκάζουμε.

5aΠείτε μου λίγα για τα μαυρομάτικα φασόλια και για τις πράσινες μπαρμπούνες. Όταν δεν ξέρω κάτι, με πιάνουν τα νεύρα μου.
Μη σε πιάνουν τα διαόλια, σα φυτεύεις τα φασόλια! Συγκεκριμένα, το μαυρομάτικο ή αμπελοφάσουλο είναι γνωστή καθιστή ή ημιαναρριχώμενη  ποικιλία φασολιού με στρογγυλούς λοβούς. Το μήκος των λοβών είναι περίπου 20 – 23 cm και το πλάτος 1,2 cm. Το δε χρώμα τους είναι βαθύ πράσινο. Οι σπόροι έχουν μικρό μέγεθος και χρώμα μπεζ με μαύρο μάτι. Μπορεί να καλλιεργηθεί ακόμη και σαν ξηρικό, ενώ είναι κατάλληλο για κατανάλωση σαν χλωρό αλλά και σαν ξερό φασόλι. Όσον αφορά τη πράσινη μπαρμπούνα ή βουλγάρα φασολιά, είναι και αυτή γνωστή ποικιλία που καλλιεργείται χρόνια στην Ελλάδα, και είναι γνωστή και με το όνομα κοντομπάρμπουνο. Η πράσινη μπαρμπούνα, λοιπόν, είναι πρώιμο φασόλι, με πεπλατυσμένους άνευρους λοβούς, ανοιχτού πράσινου χρώματος με μήκος των λοβών γύρω στα 12 εκ. και το πλάτος τους γύρω στα 2 εκ. Το χρώμα των σπόρων του είναι μαύρο. Καλλιεργείται σε όλη την Ελλάδα για πρώιμη και όψιμη συγκομιδή, ενώ οι λοβοί είναι κατάλληλοι για νωπή χρήση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα