Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2023

Τα μυστικά του κήπου

Στο 11ο νηπιαγωγείο Χανίων που πηγαίνει η κόρη μου, θα φτιάξουν έναν σχολικό κήπο την Κυριακή. Μήπως ξέρετε τι ακριβώς θα συμβεί;
Το “Πράσινο  Σχολείο” φτιάχνει κήπο μεγαλείο! Συγκεκριμένα, το “Πράσινο Σχολείο”  (www.prasinosxoleio. gr) είναι μία εθελοντική μη-κερδοσκοπική ομάδα δράσης για τη διάδοση της τέχνης της κηπουρικής στα μικρά παιδιά ως μέσο γνωριμίας με το φυσικό περιβάλλον και περιβαλλοντικής  ευαισθητοποίησης. Τέσσερα παιδιά με κοινές ανησυχίες, ο Μιχάλης, η Ιωάννα, ο Κώστας κι η Μαρία μαζευτήκαμε για να διαθέσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας και όλες τις γνώσεις μας για να μεταδώσουμε την αγάπη μας για την κηπουρική, τη φύση, και το περιβάλλον στα μικρά παιδιά. Μετά από πρόσκληση της ιδιαίτερα δημιουργικής νηπιαγωγού Μαρίας Σκορδίλη, και με την αμέριστη συμπαράσταση της, αναλάβαμε αφιλοκερδώς να φτιάξουμε το σχολικό κήπο του 11ου Νηπιαγωγείου, στη Χαλέπα(περιοχή Φρούδια, οδός Σευμένη). Την Κυριακή 30-3-2014, στις 11.00, σε μια ανοικτή εκδήλωση, για παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς και συμπολίτες, τα παιδιά του νηπιαγωγείου θα δημιουργήσουν ένα κήπο αρωματικών φυτών, θα καλλιεργήσουν λαχανικά, και θα φυτέψουν και ανθόφυτα. Αλλωστε, τα μικρά παιδιά είναι το μέλλον για ένα καλύτερο κόσμο, πιο κοντά στη φύση. Όλα από εκεί θα ξεκινήσουν! Ας τα βοηθήσουμε!

02Τι ντοματιά να φυτέψω στη γλάστρα για να έχω επιτυχία και να μη γκρινιάζει η πεθερά μου;
Φύτεψε δυο ντοματίνια, να γλιτώσεις απ’ τη γκρίνια! Αν και η γκρίνια της πεθεράς δεν τελειώνει ποτέ, είναι αλήθεια ότι οι ντομάτες δυσκολεύουν τους ερασιτέχνες καλλιεργητές λόγω της φροντίδας και της σχολαστικότητας που απαιτεί η διαδικασία παραγωγής τους. Οι καταλληλότερες, ανθεκτικότερες και πιο αποδοτικές ποικιλίες ντομάτας για καλλιέργεια σε γλάστρα είναι τα μικρά ντοματίνια σε σχήμα βελανίδι με τη γλυκιά γεύση ή οι ντομάτες-τσέρι (μικρές και σφαιρικές) με σχετικά υπόξινη γεύση. Αρχές του Απριλίου, αγοράσετε έτοιμα σπορόφυτα που να έχουν ύψος τουλάχιστον 15-20 εκ. και πάχος βλαστού όσο ένα μολύβι. Πριν από τη φύτευση, τοποθετήστε 2 με 3 εκατοστά στρώμα χαλκιού για αποστράγγιση στον πάτο στης γλάστρας. Υστερα ρίξτε το χώμα ανακατεμένο με κομπόστ και σκαλίστε το σχολαστικά, προσθέτοντας άφθονη καλά χωνεμένη κοπριά και μικρή ποσότητα λιπάσματος. Μπορείτε τώρα να φυτέψετε τα ντοματίνια σας,αν και λόγω ττης μεγάλης ανάπτυξης τους,  θα πρέπει να τα υποστυλώσετε με μερικά ξύλινα καλαμάκια, δένοντας τους βλαστούς με ελαστικό συνθετικό σκοινί που δεν τους πληγώνει.

03Ετοιμάζομαι να φτιάξω τον ανοιξιάτικο λαχανόκηπό μου και θέλω  να μου προτείνετε πώς να τον ποτίσω;
Βάλε σύστημα σταγόνας μη σου έλθει παγετώνας! Μιλάω για την ψυχρολουσία που δέχτηκαν πολλοί συμπολίτες μας που αντίκρισαν τον λογαριασμό του νερού μετά την απόφαση τους να φτιάξουν καλοκαιρινό λαχανόκηπο. Βάλτε λοιπόν σύστημα άρδευσης με σταγόνες για να κάνετε σημαντική οικονομία. Συγκεκριμένα, με τις σταγόνες, εξοικονομείται σημαντική ποσότητα νερού σε σχέση με άλλες μεθόδους κι έτσι παρέχεται η δυνατότητα ποτίσματος, ακόμα και σε περιοχές με περιορισμένους υδάτινους πόρους. Επίσης, μειώνεται η ανάπτυξη των ζιζανίων, αφού οι περιοχές εκτός καλλιέργειας μένουν άνυδρες  και επομένως απαιτείται λιγότερη κούραση για την αποψίλωση τους. Το κόστος χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων μειώνεται σημαντικά ενώ αυξάνεται η παραγωγικότητα της καλλιέργειας και η ποιότητα των προϊόντων. Η ανάπτυξη του φυτού είναι ομαλή, λόγω της κανονικής κατανομής του νερού από τους σταλάκτες και μειώνεται σημαντικά η εμφάνιση ασθενειών στα φυτά. Τέλος, με το σύστημα των σταγόνων, είναι ευκολότερο το πότισμα μεγάλων αλλά και επικλινών εκτάσεων.

04Θέλω να αποξηράνω λουλούδια για να φτιάξω όμορφες συνθέσεις. Τι πρέπει να κάνω;
Ακολούθησε τα βήματα και θα δεις αριστουργήματα! Καταρχήν, επιλέξτε άνθη στο στάδιο του μπουμπουκιού ή μόλις αρχίζουν να ανοίγουν τα πρώτα πέταλα και ποτέ υπερώριμα άνθη καθώς παρουσιάζουν μειωμένη ανθεκτικότητα στο χρόνο. Συλλέξτε τα άνθη από το πρωί μέχρι νωρίς το απόγευμα με ξηρό καιρό και ηλιοφάνεια. Αποφύγετε τη συλλογή ανθέων μετά από βροχή ή πότισμα καθώς αλλοιώνεται το σχήμα και η ποιότητα τους κατά την αποξήρανση. Τοποθετείστε τα άνθη σε μικρές ομάδες και δέστε τα στελέχη σε απόσταση πέντε εκατοστών ώστε να εξασφαλίζεται η ελεύθερη κίνηση του αέρα και να προχωρά ομαλά η αποξήρανση του φυτικού υλικού. Τέλος, κρεμάστε τα άνθη ανάποδα σε διάφορα σημεία στο κέντρο του χώρου αποξήρανσης ώστε να επιτρέπεται η ελέυθερη διακίνηση του αέρα. Διατηρείστε τη θερμοκρασία στο χώρο αποξήρανσης, στους 20-25ο C.  Χρησιμοποιείστε ανεμιστήρες για τον χώρο αποξήρανσης για να εξασφαλίσετε καλή κυκλοφορία του αέρα και  απαλλαγείτε από την υγρασία. Επισημαίνουμε ότι το φυτικό υλικό έχει αποξηρανθεί τελείως όταν το ανθικό στέλεχος σπάζει εύκολα.

05Θέλω έναν ανθεκτικό καλλωπιστικό θάμνο για να φτιάξω ένα ακριανό παρτέρι, στον κήπο μου
Φωτίνια παρτέρι και ο κήπος θα ειν’ αστέρι! Συγκεκριμένα, η φωτίνια είναι θάμνος αειθαλής , γρήγορης ανάπτυξης , ύψους 3-5 m που ξεχωρίζει για το ιδιαίτερο φύλλωμα της. Φέρει φύλλα λεία, γυαλιστερά ζωηρού πράσινου χρωματισμού, ελλειπτικού σχήματος, 7-9 cm μήκος, με περιφερειακή λεπτή οδόντωση που κατά τον χειμώνα γίνονται κόκκινα. Επίσης, κόκκινο φύλλωμα φέρει η νέα βλάστηση του φυτού κατά την άνοιξη αλλά μεταχρωματίζεται σε βαθύ στιλπνό πράσινο σε 2-4 εβδομάδες,. Οφείλει το όνομά του στην ελληνική λέξη ‘φωτεινός’ από το λαμπρό και φωτεινό του φύλλωμα.  Παράγει άφθονα  λεπτά λευκά άνθη , σε ομπρελοειδείς συστάδες πλάτους 10-12 cm  που καταλήγουν αργότερα σε κόκκινους καρπούς που ωριμάζουν κατά το καλοκαίρι και παραμένουν στο φυτό μέχρι τον χειμώνα. Η φωτίνια είναι φυτό ανθεκτικό σε μέτριας σύστασης εδάφη και παραθαλλάσιες περιοχές.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα