Δευτέρα, 14 Ιουνίου, 2021

Tα Μυστικά του Κήπου…

Η γυναίκα μου δε θέλει να παίρνω τα παιδιά στον λαχανόκηπο  γιατί λερώνονται τα ρούχα τους. Τι λέτε;
Φέρτε τα ρούχα τους να τους τα πλένω εγώ! Ευγενική προσφορά για το μέλλον των παιδιών μας! Το έχω ξαναπεί, αλλά δεν θα βαρεθώ να το λέω!  Τα παιδία παίζει στον λαχανόκηπο και μαθαίνουν και ανακαλύπτουν τη φύση! Ο κήπος είναι ο παιδότοπος της φύσης, ένα πράσινο σχολείο, ο καλύτερος  χώρος για επαφή με το φυσικό περιβάλλον και για περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.  Δώστε σε  κάθε παιδί το δικό του παρτέρι, δώστε του τα εργαλεία και ξεκινήστε. Αφήστε τα παιδιά να λερωθούν καλλιεργώντας τον κήπο και μην τα κυνηγάτε συνεχώς. Αλλωστε, η επαφή με το χώμα είναι αναγκαία και επιθυμητή γιατί φέρνει τα παιδιά πιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον. Αφήστε να πιάσουν και κανένα σκουλήκι, για να δουν ότι δεν είναι κάτι σιχαμερό ο ακούραστος εργάτης που κάνει γόνιμα τα εδάφη. Να θυμάστε επίσης ότι και ο μικρότερος έπαινος αυξάνει την αυτοεκτίμηση του παιδιού. Το παιδί πρέπει να αγαπήσει τον κήπο του, κι όχι τη σοδειά που θα μαζέψει. Αλλά και όταν συγκομίσει, δώστε του τη χαρά να γευτεί τους καρπούς των κόπων του φτιάζοντας ένα ιδιαίτερο μενού με τα λαχανικά της παραγωγής του.

2Εχω στον κήπο αλόη φαρμακευτική και θέλω να τη μεταφυτέψω, ποια είναι η κατάλληλη εποχή;
Μεταφυτέψτε αλόη από το καλό το σόι! Η καλύτερη εποχή μεταφύτευσης για την  αλόη την φαρμακευτική  Aloevera “barbadense” είναι η άνοιξη και η αρχή καλοκαιριού όταν αρχίσει να ζεσταίνει ο καιρός. Χρησιμοποιήστε για τις αλόες  πλατιές γλάστρες και όχι πολύ βαθιές. Αφήνετε τις παραφυάδες στο μητρικό φυτό να αναπτύσσονται αρκετά πριν τη μεταφύτευση ώστε να εξασφαλίζετε ριζικό σύστημα στο νέο φυτό. Το ιδανικό χώμα φύτευσης για την αλόη είναι αμμώδες και αρκετά πορώδες με ελαφρώς όξινο pH. Χρησιμοποίηστε υπόστρωμα για κάκτους που συνήθως περιέχει τύρφη, άμμο και ελαφρόπετρα για πολύ καλή στράγγιση. Εμπλουτίστε το υπόστρωμα με θρεπτικά συστατικά και προσθέσετε στη γλάστρα μια κουταλιά της σούπας πλήρες βιολογικό λίπασμα κατά τη μεταφύτευση και επαναλάβετε κάθε μήνα από άνοιξη μέχρι φθινόπωρο. Στη βάση της γλάστρας θα πρέπει να τοποθετήσετε 2 – 3 εκατοστά χαλίκι για να βοηθήσετε την αποστράγγιση.

3Μπορώ να φυτέψω αυτή την εποχή ρόκα σε κάτι γλάστρες στο μπαλκόνι;
Ρόκα παντός καιρού και παντός μπαλκονιού! Αν και γενικότερα, συνιστούμε να φυτεύουμε ρόκα από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο, στα μέρη μας όπου ο χειμώνας είναι ήπιος (ευλογημένος τόπος, μην το ξεχνάμε), μπορείτε να σπείρετε και τώρα σε γλάστρες αρκεί να είναι σε λίγο προστατευμένη θέση στο μπαλκόνια σας. Η ρόκα είναι μονοετές χειμωνιάτικο φυτό, ανθίζει από τον Απρίλη έως τον Ιούνιο, κι η καταγωγή της είναι από τη Νοτιοανατολική Ασία, αλλά καλλιεργείται τόσο στις περιοχές της Μεσογείου, όσο στη Βόρειο Αμερική. Τοποθετήστε λοιπόν τους σπόρους ρόκας σε βάθος περίπου 0,5 εκατοστών σε φυτόχωμα ή στο έδαφος, αφού έχετε ενσωματώσει πριν λίγη καλοχωνεμένη κοπριά ή βιολογικό λίπασμα. Ο σπόρος της παρουσιάζει εξαιρετική φυτρωτικότητα και είναι σίγουρο ότι αν την ποτίζετε συχνά σε 5 – 6 εβδομάδες θα έχετε φυτά έτοιμα για συγκομιδή. Η ρόκα έχει πικάντικη, πιπεράτη και αρωματική γεύση και τόσο ο βλαστός όσο και τα φύλλα τρώγονται φρέσκα, σε σαλάτες, ενώ εμπλουτίζουν και τη γεύση πολλών πιάτων.

4Προτείνετέ μου φυτά για να βάλουμε στο εσωτερικό της εισόδου της πολυκατοικίας μας;
Α φού δεν έχουμε λεφτά για πετρέλαιο στις πολυκατοικίες, ας βάλουμε τουλάχιστον φυτά να ομορφύνουμε την είσοδο.  Θα σας προτείνω λοιπόν μερικά φυτά εσωτερικού χώρου που φθάνουν ύψος τα δυο μέτρα και αντέχουν στο μειωμένο φως του εσωτερικού της εισόδου της πολυκατοικίας σου. Ο φίκος μπέντζαμιν κομψό φυτό με λεπτά κλαδιά με μικρά, γυαλιστερά, γλωσσοειδή φύλλα, καθώς και ο φίκος ρομπούστα, φυτό με μεγάλα δερματώδη γυαλιστερά φύλλα. Η αρέκα, φοινικοειδές με θαμνώδη ανάπτυξη και  παλαμοειδή φύλλα που πέφτουν σχηματίζοντας πίδακα, ενώ όσο μεγαλώνει το χρώμα της γίνεται χρυσοκίτρινο.  Η κέντια, φυτό με σκούρο πράσινο φύλλωμα, με λεπτό κορμό, και φοινικοειδή φύλλα με μακρύ μίσχο που γέρνουν σε σχήμα αψίδας. Ιδανικό για  γωνίες λόγω του μεγάλου όγκου και  λόγω της ευαισθησίας του σε ψυχρά ρεύματα.  Η σεφλέρα ή  ομπρελόδεντρο φυτό με δενδροειδή ανάπτυξη με πράσινα, σαρκώδη οβάλ φύλλα με μίσχο που ξεκινάει από το κεντρικό κλαδί και διακλαδώνεται κυκλικά σε 4-5 φύλλα. Τέλος, το γιούκα πολύ ανθεκτικό δενδρώδες φυτό, γρήγορης ανάπτυξης  με ισχυρό κορμό και φαρδύ μυτερό φύλλωμα.

5Φύτεψα μαρούλια, λόλες πριν από έναν μήνα, αλλά μάλλον σάπισαν από τα πολλά νερά. Τι έπρεπε να κάνω;
Να της κρατούσατε την ομπρέλλα! Επειδή όμως στην εποχή μας, έχει χαθεί ο ρομαντισμός, θα σας πρότεινα να τη φυτέψετε τη λόλα άλλη φορά σε χωράφι με πολύ καλή αποστράγγιση. Το έδαφος πρέπει να είναι μέσης σύστασης, γόνιμο, πλούσιο σε οργανική ουσία να διαθέτει υγρασία. Η λόλα όπως και το μαρούλι είναι φυτό ψυχρής εποχής με ιδανική θερμοκρασία ανάπτυξης τους είναι 14-19ο C. Τα ελαφρά εδάφη (αμμώδη) προτιμώνται όταν θέλουμε πρώιμη παραγωγή, ενώ στα βαριά εδάφη που συγκρατούν υπερβολική υγρασία, φυτεύουμε σε αναχώματα (σαμάρια). Καλό είναι στο έδαφος να ενσωματώνουμε καλοχωνεμένη κοπριά ή βιολογικό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα αζώτου. Η σπορά γίνεται όλο το χρόνο με εξαίρεση τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες. Η καλλιέργεια διαρκεί 3 – 4 μήνες από την σπορά μέχρι τη συγκομιδή, ανάλογα με την εποχή της καλλιέργειας και τον τύπο της ποικιλίας της λόλας. Οι αποστάσεις φύτευσης της λόλας είναι 30 εκ. μεταξύ των φυτών τους και 50 εκ. μεταξύ των γραμμών.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες