Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, 2021

Τα γυαλιά έχουν τη δική τους ιστορία!

“Ρέιμπαν” της δεκαετίας του ΄50, κιάλια θεάτρου, φακοί κάθε είδους, σπάνια γυαλιά όπως ένα κομμάτι από “ταρταρούγα” (καβούκι χελώνας!) κατασκευής των αρχών του 19ου αιώνα! Μια μοναδική, πολύ ιδιαίτερη συλλογή από οπτικά παρουσιάζεται στο κατάστημα οπτικών της οικογένειας “Μανούσακα” στο κέντρο των Χανίων.
OΜανώλης Μανούσακας, οπτικός αλλά και ιστορικός ερευνητής, έχει συγκεντρώσει σπουδαίο υλικό ένα μέρος του οποίου εκθέτει σε καλαίσθητες προθήκες .
«Ένα μικρό μέρος της συλλογής είναι από το υλικό του πατέρα μου, του Νικόλαου Μανούσακα, που είχε κατάστημα οπτικών από τη δεκαετία του ΄50.
Επειδή έχω το συλλεκτικό μεράκι για διάφορα πράγματα ανάμεσά τους και τα οπτικά ξεκίνησα να συγκεντρώνω σπάνιο υλικό που βρήκα σε παλαιοπωλεία κυρίως σε Χανιά, Ηράκλειο και στην Αθήνα. Το υλικό αυτό βέβαια το παρουσιάζω για ιστορικούς λόγους και δεν έχει καμία εμπορευματική χρήση», μας εξηγεί ο κ. Μανώλης.
Ανάμεσα στα αντικείμενα που πιάνουμε στα χέρια μας και γυαλιά αληθινά κομψοτεχνήματα, δείγμα της δουλειάς των παλιών οπτικών που με τα χέρια τους έκαναν… θαύματα.
Όπως ένα “φασαμέν” (γαλλική λέξη) τα γνωστά γυαλιά που στηρίζονται στη μύτη και χρησιμοποιούνταν παράλληλα και από άντρες και από γυναίκες. Πολλά από τα γυαλιά είναι πτυσσόμενα και για να μην πιάνουν χώρο αλλά και επειδή δύο φακοί μαζί λειτουργούσαν ως μεγεθυντικός φακός για τους χρήστες τους!
«Στον κόσμο αρέσει η συλλογή και παρατηρεί με μεγάλο ενδιαφέρον τα εκθέματα.
Οι περισσότεροι δεν τα έχουν γνωρίσει γιατί μιλάμε για γυαλιά που χρησιμοποιούνταν πριν από 60 και 70 χρόνια, όμως οι πιο παλιοί συγκινούνται γιατί ήταν αντικείμενα της καθημερινότητάς τους», λέει ο οπτικός που έχει στη διάθεσή του και άλλο πλούσιο υλικό, το οποίο επίσης ελπίζει να μπορέσει σύντομα να το εκθέσει. «Έχω γυαλιά της οικογένειας Κυρμιζάκη που είναι πραγματικά εξαιρετικά αλλά και άλλο υλικό», αναφέρει.
Επίσης βρίσκουμε δείγματα της Hellenic Optical Company, από τις πρώτες εταιρείες που κατασκεύασε γυαλιά στην Ελλάδα αλλά και εξοπλισμό καταστήματος οπτικών όπως ένα ηλεκτρικό φακόμετρο ή και παλιές διαφημίσεις από καταστήματα οπτικών που λειτουργούσαν στα Χανιά όπως του “Τζωρτζάκη” στην Ποτιέ αλλά και του “Χατζημανώλη” στην Τσουδερών, όλα τοποθετημένα με μεγάλη προσοχή και διανθισμένα από αντικείμενα της εποχής (θήκες, σημειωματάρια, πορτοφόλια) με μεγάλη προσοχή και αγάπη από τον κ. Μανούσακα.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα