Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα “εξανθήματα” στο Αβοκάντο

Πριν ένα μήνα περίπου ο “αεικίνητος” δημοσιογράφος  της τοπικής ημερησίας εφημερίδας “Χανιώτικα νέα” Γιώργος Κώνστας δημοσίευσε  την είδηση για την εμφάνιση «εξανθήματος στις καλλιέργειες του αβοκάντο» στα Μυλωνιανά Βαρυπέτρου και μάλιστα στην ποικιλία Hass.
Oι  Γεωπόνοι του Ινστιτούτου Ελιάς , Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου  και της  Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Χανίων άμεσα έστειλαν σχετικά δείγματα στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και με δηλώσεις μαζί με τον πρόεδρο της ομάδας παραγωγών  «Κορμός»  καθησυχάζουν  τους αβοκαντοκαλλιεργητές και τους συμβουλεύουν να μην προβούν σε καμία επέμβαση αντιμετώπισης του προβλήματος, αν δεν ταυτοποιηθεί το πραγματικό αίτιο. Μέχρι εδώ όλα καλά .
Η ταυτοποίηση  του  υπεύθυνου παθογόνου  μιας και απομονώθηκαν διάφοροι μύκητες και η απόδειξη της παθογένειας με ειδικές μονοκονιδιακές επιμολύνσεις  για την αναπαραγωγή των συμπτωμάτων σύμφωνα με το βασικό φυτοπαθολογικό αξίωμα, δεν πρέπει να πάρει μάκρος. Κι αυτό γιατί η συμπτωματολογία αυτή θυμίζει τα έλκη που προκαλεί το φοβερό παθογόνο καραντίνας ο μύκητας Lasiodiplodia theobromae γνωστός  περισσότερο στους φυτοπαθολόγους με το συνώνυμο Diplodia natalensis. Η ασθένεια αναφέρεται στην αγγλική γλώσσα ως canker and avocado die back, στην ισπανική cancrosis y muerte regresiva del palto, στη γαλλική chancre et mort régressive de l’ avocatier  και στην ελληνική έλκος και προοδευτικός θάνατος του αβοκάντο. Εξάλλου η ταυτοποίηση του εν λόγω παθογόνου δεν παρουσιάζει δυσκολίες. Τα κονίδια με ένα  κατά πλάτος διάφραγμα είναι χαρακτηριστικά. Στο εργαστήριο Φυτοπαθπλογίας στα Xανιά υπήρχε συλλογή παρασκευασμάτων των σπουδαιοτέρων  παθογόνων ειδών του γένους Diplodia.
Σε πειράματα που έγιναν  από το  φυτοπαθολογικό εργαστήριο του Εθνικού Πανεπιστημίου του Περού σε φυτά της ποικιλίας Hass  το παθογόνο αυτό προκάλεσε έλκη διαφόρων μεγεθών στους  κλάδους, βραχίονες  και κορμό  συνοδευόμενα από λευκωπές  ανώμαλου σχήματος εξιδρώσεις, προοδευτική αποφύλλωση και θάνατο. Στους καρπούς παρατηρήθηκε σήψη στην περιοχή του ποδίσκου.
Το παθογόνο Lasiodiplodia theobromae είναι κοσμοπολίτικο. Μπορεί να προσβάλλει πολλά λαχανικά και καλλωπιστικά φυτά, εσπεριδοειδή, μπανάνα, αβοκάντο, μάνγκο, παπάγια, αμπέλι, καρύδα, γκουάβα,  λωτό και άλλα. Περνάει το χειμώνα με τη μορφή πυκνιδίων στο προσβεβλημένο ξύλο. Από τα πυκνίδια παράγονται τα κονίδια που διασπείρονται με τον άνεμο και τη βροχή.
Ο γράφων δεν επισκέφτηκε κανένα αβοκατεώνα με προσβολή στα Χανιά. Κρίνει όμως σκόπιμο να παραθέσει μερικές εικόνες για ενημέρωση.
Μακάρι να μην απομονωθεί από τα δείγματα των αβοκατόδεντρων το επάρατο αυτό παθογόνο. Γιατί τότε αν δεν ληφθούν τα ενδεικνυόμενα μέτρα εγκυμονεί σοβαρός κίνδυνος για την καλλιέργεια του αβοκάντο


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα