Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, 2022

Τα έργα στον δρόμο Βαμβακόπουλο – Αλικιανό

Κύριε διευθυντά,

Τώρα και ένα μήνα έχει αρχίσει και προχωρεί η ασφαλτόστρωση του δρόμου Βαμβακόπουλο – Αγιά – Αλικιανός. Ένα έργο απαραίτητο σε δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας με πάρα πολλά προβλήματα λόγω της παλαιότητας του ασφαλτοτάπητα, αλλά κυρίως των εκσκαφών που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια για την τοποθέτηση του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού της περιοχής. Όμως με έκπληξη και απορία βλέπουμε ότι το έργο έχει τεμαχιστεί (σαλαμοποιηθεί) σε πολλά μικρού μήκους κομμάτια, από τα οποία τα μισά, εναλλάξ ασφαλτοστρώνονται. Αυτό μάλλον είναι πρωτόγνωρο στα χρονικά τέτοιων έργων.

Τα κομμάτια που μένουν άφτιαχτα είναι το ίδιο προβληματικά με αυτά που φτιάχνονται. Ο κόσμος καθώς δεν έχει καμία ενημέρωση, διατυπώνει διάφορες εκδοχές, πιθανές έως και απίθανες! Ρωτώντας επίμονα έμαθα πως το έργο έχει τεμαχιστεί και ανατεθεί σε δύο εργολάβους. Αυτό κατανοητό. Καλύτερα να δουλέψουν και να κερδίσουν περισσότεροι.

Όμως, αν είναι έτσι, γιατί δεν κόπηκε σε δύο κομμάτια (Βαμβακόπουλο – Αγιά και Αγιά – Αλικιανός), ώστε και ποιοτικότερο να γίνει το έργο και η ταλαιπωρία κατοίκων και διερχομένων να είναι η μικρότερη δυνατή; Και ένα παραπάνω που ο δρόμος σε όλο του το μήκος είναι όμοιων χαρακτηριστικών (όλος πεδινός) και με όμοιες οικιστικές εμπλοκές.

Σύντομα τελειώνει η πρώτη εργολαβία, τα πέντε από τα δέκα περίπου κομμάτια, που εναλλάξ ασφαλτοστρώνει. Κατά τη διάρκεια των εργασιών γίνονται οι απαραίτητες εκτροπές της κυκλοφορίας από παράδρομους με τη σχετική ταλαιπωρία οδηγών και επιβατών και τα προβλήματα στις μεταφορές. Αργότερα θα ακολουθήσει η δεύτερη εργολαβία για τα υπόλοιπα κομμάτια του δρόμου και θα γίνουν και πάλι εκτροπές της κυκλοφορίας και ξανά θα ταλαιπωρηθούν οι οδηγοί, οι επιβάτες και θα δυσκολευτούν οι μεταφορές. Επίσης, ο ασφαλτοτάπητας θα έχει αμέτρητου πλήθους ενώσεις, δηλαδή από την αρχή ελαττώματα.

Μα και η διάρκεια των εργασιών, αν το έργο είχε τεμαχιστεί στα δύο, ώστε οι εργολάβοι να δούλευαν ανεξάρτητα, θα ήταν πολύ μικρότερη, με ό,τι αυτό σημαίνει για την περιοχή που αυτή την εποχή είναι σε πλήρη οικονομική δραστηριότητα, με τις ελιές, τα εσπεριδοειδή, το αβοκάντο και άλλα.

Γιατί όλα αυτά; Τι εξυπηρετεί αυτός ο πολυτεμαχισμός; Γιατί δεν υπάρχει ενημέρωση, ώστε να γνωρίζουμε τι συμβαίνει κάθε φορά που γίνεται κάτι για εμάς; Γιατί να γίνεται χωρίς εμάς; Μήπως «παίζουν» πράγματα που δεν πρέπει οι πολλοί να τα γνωρίζουμε; Μήπως ηθελημένα ή άθελα τους οι άνθρωποι της εξουσίας (τοπικής και κεντρικής) υποτιμούν τη νοημοσύνη των απλών πολιτών (και ψηφοφόρων τους);

Στην καλύτερη περίπτωση (που όλα είναι καλά καμωμένα), γιατί μας δίνουν το δικαίωμα να τους σέρνουμε ό,τι μας κόψει; Πολύ θα ήθελα -πολλοί θα ήθελαν- να έχουμε από τους αρμόδιους μια απλή και πειστική εξήγηση για τα ακατανόητα που παραπάνω περιέγραψα.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Γ. Μυλωνάκης

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα