Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τα χελωνάκια που χάνουν το δρόμο για τη θάλασσα

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα τεχνητά φώτα που φέγγουν στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας αποβαίνουν μοιραία για τα μικρά χελωνάκια που χάνουν τον προσανατολισμό τους προς τη θάλασσα.

Όπως αναφέρει σε σχετική ενημέρωση ο  ΑΡΧΕΛΩΝ «αναλαμβάνει δράση για τον μετριασμό αυτού του προβλήματος και δίνει πληροφορίες για το τι να κάνετε αν βρείτε μια απροστάτευτη φωλιά που εκκολάπτεται ή χελωνάκια στη παραλία.

Σκεφτείτε μικρά χελωνάκια, μήκους 4,6 εκ και βάρους 20 γραμμαρίων το καθένα, τα οποία μόλις βγήκαν από τη φωλιά τους. Έφτασαν στην επιφάνεια της φωλιάς τη νύχτα ή τα ξημερώματα, μετά από περίπου δύο μήνες επώασης. Η αντανάκλαση των άστρων και του φεγγαριού στο νερό ή η αντανάκλαση της αυγής θα έπρεπε να τα οδηγήσει στον προορισμό τους – τη θάλασσα.
Δυστυχώς στις περισσότερες παραλίες ωοτοκίας της Καρέττα στην Ελλάδα πολλά χελωνάκια αποπροσανατολισμένα από ισχυρότερο φως που προέρχεται από τους δρόμους, τα εστιατόρια, τα μπαρ ή τα ξενοδοχεία, οδηγούνται στο θάνατο.
Αντί για τα κύματα της θάλασσας, συναντούν την άσφαλτο όπου πεθαίνουν κάτω από τους τροχούς των αυτοκινήτων ή πέφτουν μέσα σε σχάρες ή τα αναχώματα. Μπορεί επίσης να μπλεχτούν σε θάμνους πίσω από την παραλία. Καθώς προσπαθούν να βρουν μάταια το δρόμο τους προς τη θάλασσα, χάνουν ζωτικό χρόνο και ενέργεια. Εκτεθειμένα στον λαμπερό ήλιο, θα πεθάνουν σε μερικές ώρες από αφυδάτωση.
Για να μετριάσουν αυτό το πρόβλημα, οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ αναλαμβάνουν δράση λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η εκκόλαψη μιας φωλιάς. Δημιουργούν σκίαση με φυσικό υλικό, συνήθως παλιές και νέες ψάθες παραλίας, έτσι ώστε τα τεχνητά φώτα να μη φέγγουν κοντά στη φωλιά. Η σκίαση φτιάχνει ένα μονοπάτι που οδηγεί στη θάλασσα, έτσι ώστε τα νεογέννητα να φτάνουν με ασφάλεια στο νερό.
Περισσότερες από τις μισές φωλιές Καρέττα στο Ρέθυμνο, τα Χανιά, τη Μεσσαρά, τον Λακωνικό και την Κορώνη προστατεύονται από τον ΑΡΧΕΛΩΝ με σκίαση από τεχνητά φώτα κατά την περίοδο εκκόλαψης κάθε χρόνο. Στον πυρήνα του βιοτόπου του Κυπαρισσιακού Κόλπου, σε σημεία όπου η σκίαση των φωλιών δεν είναι δυνατή, τα χελωνάκια μεταφέρονται με ειδική διαδικασία σε σκοτεινό σημείο της παραλίας για να μπουν μόνα τους στη θάλασσα.
Μόλις βρεθούν στο νερό, πολλά χελωνάκια θηρεύονται από θαλασσοπούλια και ψάρια. Λίγα επιβιώνουν μέχρι την αναπαραγωγική ηλικία τους, με εκτιμήσεις που κυμαίνονται από ένα στα 1.000 έως ένα στα 10.000.
Εάν συναντήσετε απροστάτευτη φωλιά που εκκολάπτεται ή χελωνάκια, επικοινωνήστε με τον ΑΡΧΕΛΩΝ στο +30 6941 511 511 ή στείλτε email: recsue.archelon@gmail.com, για να λάβετε τις κατάλληλες / απαραίτητες οδηγίες για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε!»

 

 

Επίσης μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, μπορείτε να βρείτε εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ στις κύριες παραλίες ωοτοκίας στην Ελλάδα.
Ζάκυνθος : Τραπεζάκι ενημέρωσης στο Crystal Beach ( Καλαμάκι) και στα καραβάκια NEFIS & TUI –Σταθμός Ενημέρωσης στην πλατεία Σολωμού
Κυπαρισσιακός Κόλπος: Σταθμός ενημέρωσης στην πλατεία στο Καλό Νερό
Λακωνικός Κόλπος: Σταθμός ενημέρωσης στην παραλία Μαυροβουνίου (μπροστά από τις επιχειρήσεις Ocean Pub & Camping Meltemi)
Ρέθυμνο: Σταθμός ενημέρωσης στο Ενετικό λιμάνι
Χανιά: Σταθμός ενημέρωσης στο λιμάνι της Παλιάς πόλης (απέναντι από το ΚΑΜ)
Κόλπος Μεσσαράς: Σταθμός ενημέρωσης στα Μάταλα (είσοδος του χωριού)
Οι θαλάσσιες χελώνες Καρέττα (Caretta caretta) αποτελούν προστατευόμενο είδος και αξιολογούνται από την IUCN ως Ευάλωτες σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ ο πληθυσμός τους στη Μεσόγειο ως Εξαρτώμενος από μέτρα προστασίας.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, είναι μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση που προστατεύει τις φωλιές θαλάσσιων χελωνών και ευαισθητοποιεί το κοινό από το 1984. Παράλληλα λειτουργεί το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα Αττικής, όπου περιθάλπονται τραυματισμένες και άρρωστες θαλάσσιες χελώνες από το 1994.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα