Κυριακή, 24 Οκτωβρίου, 2021

Τα Χανιά τιμούν τον Μίκη Θεοδωράκη

Τον παγκόσμιο Μίκη Θεοδωράκη θα τιμήσει ο Δήμος Χανίων και το Πολυτεχνείο. Το χρυσό κλειδί της πόλης των Χανίων, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και το χρυσό μετάλλιο του Πολυτεχνείου Κρήτης, θα απονεμηθούν το απόγευμα του Σαββάτου στον χώρο του Κ.Α.Μ. στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη.
Ο  Μ. Θεοδωράκης θα βρεθεί στα Χανιά αρχικά στις 11 το πρωί στον Γαλατά στο σπίτι του ώστε να δει την ολοκλήρωση της ανακατασκευής του σε Μουσείο και στις 6.30 το απόγευμα στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Κ.Α.Μ.) για την τιμητική εκδήλωση στο πρόσωπό του, αλλά και την Κυριακή στον Εμπρόσνερο Αποκορώνου στο ομώνυμο θέατρο.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο Κ.Α.Μ. το απόγευμα του Σαββάτου ο Δήμος Χανίων θα ανακηρύξει τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη σε επίτιμο δημότη Χανίων και θα ονοματοδοτήσει, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το παλιό Τελωνείο Χανίων σε Σύγχρονο Κέντρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων “Μίκης Θεοδωράκης”.
Οπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Χανίων Τ. Βάμβουκας, «προετοιμάζουμε μια πολύ σεμνή εκδήλωση στο Κ.Α.Μ. το απόγευμα του Σαββάτου στις 6.30. Θέλουμε την κατανόηση των συμπολιτών μας γιατί ο χώρος είναι περιορισμένων θέσεων και η υγεία του μεγάλου μουσικοσυνθέτη μας είναι ιδιαίτερα εύθραυστη».
«Δεν θα μπορεί να υπάρχει η επαφή που θα θέλαμε και ζητάμε πραγματικά την κατανόησή τους» ανέφερε ο δήμαρχος, συμπληρώνοντας πως η πόλη των Χανίων αναλαμβάνει έναν πολύ σημαντικό ρόλο «να προβάλει το έργο του μουσικοσυνθέτη μας στο διηνεκές».
Για το Πολυτεχνείο Κρήτης ο πρύτανης κ. Βασίλης Διγαλάκης σημείωσε πως  η Σύγκλητος του Ιδρύματος  αποφάσισε «να αποδώσει στον Μίκη Θεοδωράκη τη μέγιστη τιμή. Να του αποδώσει το χρυσό μετάλλιο του Πολυτεχνείου Κρήτης για το παγκόσμιας εμβέλειας έργο του και την εθνικά ενωτική στάση του σε όλη την πρόσφατη ιστορία».
Ο κ. Διγαλάκης πρόσθεσε ότι το Ιδρυμα, έχοντας πολύ μεγάλη τεχνογνωσία στις ψηφιακές μουσικές τεχνολογίες, συνέβαλε σημαντικά στην ψηφιοποίηση σημαντικού υλικού του Μουσείου.
«Το ότι ο Μίκης έχει απαγορευτικό εξόδου από το σπίτι του και αποτολμά ένα τέτοιο ταξίδι δείχνει πολλά πράγματα.
Δείχνει την αγάπη, τον δεσμό που έχει με τον τόπο του και εμείς αυτό πρέπει να το ανταποδώσουμε» δήλωσε ο κ. Γιώργος Αγοραστάκης, πρόεδρος των “Φίλων Μ. Θεοδωράκη”, συμπληρώνοντας πως την προσωπικότητα του Μίκη Θεοδωράκη πρέπει να τη δούμε ως κοινωνία «ως δώρο Θεού όπως το λέει και το επίθετό του.
Αυτό που αντιπροσωπεύει, η  υψηλότερη αξία στον πολιτισμό και στην τέχνη να την αναδείξουμε στο διηνεκές».

 

Στον Αποκόρωνα
Την Κυριακή 5 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ, ο Δήμος Αποκορώνου θα υποδεχθεί τον Μίκη Θεοδωράκη στο ανοιχτό θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” στον Εμπρόσνερο και θα του επιδοθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αναγόρευσή του σε επίτιμο δημότη Αποκορώνου, με το κλειδί του Δήμου. Θα ακολουθήσει συναυλία με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη με το Μουσικό Σύνολο “Vamos”. Οπως ανακοίνωσε ο Δήμος Αποκορώνου, «έπειτα από εισήγηση του δημάρχου Αποκορώνου κ. Χαράλαμπου Κουκιανάκη, το Δημοτικό Συμβούλιο Αποκορώνου με την 98/2016 ομόφωνη απόφασή του ανακήρυξε τον Μίκη Θεοδωράκη ως επίτιμο δημότη του Δήμου Αποκορώνου.
Την Κυριακή 5 Ιουνίου και ώρα 8 μ.μ., θα υποδεχτούμε τον Μίκη Θεοδωράκη στο δημοτικό θέατρο στον Εμπρόσνερο, το οποίο φέρει το όνομά του, πραγματοποιώντας και ψυχαγωγική εκδήλωση προς τιμήν του.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παραδοθεί το κλειδί του Δήμου Αποκορώνου στον Μίκη Θεοδωράκη, ανακηρύσσοντας τον επίτιμο δημότη και το μουσικό σύνολο “Vamos” θα ερμηνεύσει τραγούδια του προς τιμήν του».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες