Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, 2022

Τα Χανιά είναι Ευθύνη μας

Σ’ αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές ελπίζω να μην επαναλάβουμε τα λάθη μας. Δηλαδή να ψηφίσουμε τον συγγενή μας, τον φίλο μας, τον γνωστό μας στον πρώτο γύρο με την ελπίδα στο β΄ γύρο να έχουμε την δυνατότητα να ψηφίσουμε ΔΗΜΑΡΧΟ.

• Είναι κρίσιμο για τον δήμο μας να ψηφίσουμε εξ’ αρχής ένα δήμαρχο με εμπειρία, σχέδιο και αποδεδειγμένη ικανότητα διοίκησης.
• Θα είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα με τον “Κλεισθένη” που ο δήμος Χανίων της παρούσας αποτυχημένης -γενικά- δημοτικής αρχής, θα ωχριά μπροστά σ’ αυτά που θα συμβούν αν δεν υπάρξουν σωστές συνέργειες.
• Δυστυχώς ο νόμος έχει και αυτό το αρνητικό. Δεν προβλέπει -τουλάχιστον- ΘΕΣΜΙΚΗ αντιμετώπιση των συνεργειών που πειθαναγκαστικά θα πρέπει να γίνουν με την απλή αναλογική (πώς να γίνονται με διαφάνεια, τι υποχρεώσεις αναλαμβάνουν όσοι μετά τις εκλογές συνεργαστούν, για πόσο  χρονικό διάστημα είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν την συνέργεια κ.λπ.) ώστε αυτές να μην φτάσουν μετεκλογικά να είναι ωμά παζάρια προσωπικών φιλοδοξιών ή παρεμβάσεις κομμάτων και να κάνουν αδύνατη τη λήψη αποφάσεων.
• Χωρίς το νομικό πλαίσιο, λοιπόν, οι συνέργειες δεν θα είναι κατοχυρωμένες. Ισως να παρέχονται μόνο προσωρινές, κατά περίπτωση ή ολιγόμηνες στηρίξεις.
• Εάν ο όποιος δήμαρχος εκλεγεί, δεν έχει την προσωπικότητα και το κύρος να εμπνέει ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ σε σχήματα και δημοτικούς συμβούλους που θα εκλεγούν, εάν δεν ετοιμάζει τεκμηριωμένα σχέδια τότε το Δημοτικό συμβούλιο θα είναι ένα ΜΗ αποφασιστικό όργανο. Θα γίνει μέσον προβολής προσωπικών σκοπιμοτήτων.
• Πολύ περισσότερο αν ο νέος δήμαρχος έχει εμπλακεί και προηγουμένως σε συγκρούσεις ή εάν έχει κομματικές στηρίξεις. Κόλαση. Καταλαβαίνετε.
• Κινδυνεύουν όλοι οι δήμοι της χώρας. Αλλά εμείς εδώ ας φροντίσουμε για τον δικό μας δήμο, των Χανίων.
• Αν δεν υπάρξουν οι σωστές προϋποθέσεις συνεργειών, τότε είναι που θα χαθούν και τα αυγά και τα πασχάλια στον δήμο Χανίων. Αλλά τότε θα είναι αργά. Και δεν θα ωφελούν τα σχόλια και η κριτική μας στην όποια νέα δημοτική αρχή εκλεγεί.
• Τα Χανιά έχουν ανάγκη από μια συνετή και συνεπή δημοτική αρχή, που να μπορεί να πετυχαίνει συναινέσεις ευθύνης. Που να αποδέχεται προτάσεις εποικοδομητικές. Και δεν μιλώ για δημοτικούς συμβούλους. Επειδή υπάρχουν πάρα πολλοί υποψήφιοι σε όλα -σχεδόν- τα ψηφοδέλτια που είναι άνθρωποι που εκτιμούμε. Που έχουν γνώσεις στο αντικείμενό τους, που είναι άνθρωποι… ντρέτοι. Και φυσικά είναι κρίμα που δεν μπορούμε να τους ψηφίσουμε καθώς βρίσκονται σε διαφορετικά ψηφοδέλτια.
• Κάποτε είχα γράψει μαζί με έναν αείμνηστο συνάδελφο δημοσιογράφο -στη δεκαετία του ’80 ακόμα αλλά το πιστεύω και τώρα-  ότι θα ήταν καλό για τον δήμο μας, για την αυτοδιοίκηση τέλος πάντων, να μπορούσαμε να επιλέγαμε από ένα ΕΝΙΑΙΟ ψηφοδέλτιο τους δημοτικούς συμβούλους αρεσκείας μας.
• Και να ψηφίζαμε, χωριστά, πάλι από ένα ΕΝΙΑΙΟ ψηφοδέλτιο τον δήμαρχο που θεωρούσαμε ότι μας αξίζει. Φυσικά(!!!) κανείς δεν το ασπάστηκε.
• Οχι. Δεν προτείνω σήμερα κάποιους υποψηφίους δημάρχους που εκτιμώ ότι μπορούν να ανταποκριθούν στα παραπάνω ζητούμενα. Αλλωστε δεν έχει σημασία η υποκειμενική άποψη καθενός μας. Εχει σημασία να δούμε τα  αυτοδιοικητικά πράγματα αντικειμενικά. Οπότε, θα διαπιστώσουμε ότι δεν μπορούν όλοι οι νυν υποψήφιοι δήμαρχοι να ανταποκριθούν στις δυσκολίες του “Κλεισθένη” και όχι μόνο. Ανεξαρτήτως θετικών και αρνητικών στοιχείων εκάστου, γνώσεων, ηλικίας, ή κομματικής ταυτότητας.
• Αλλωστε, νομίζω, ότι κατά βάθος, καθένας νουνεχής και… υποψιασμένος με όσα γίνονται και με όσα εξαγγέλλονται, πολίτης, ξέρει, ξέρουμε ποιοι από τους νυν υποψηφίους δημάρχους, θέλουν αλλά
-κυρίως- ποιοί μπορούν να αποδώσουν σ’ αυτό το σημερινό, δυσχερές για την αυτοδιοίκηση, θεσμικό και κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον.
• Γι’ αυτό, απλά επισημαίνω ότι τα Χανιά, η πορεία τους, είναι ΕΥΘΥΝΗ μας.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα