29 C
Chania
Πέμπτη, 3 Ιουλίου, 2025

Τα αρχαία τείχη του Ελλαδικού χώρου

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάλεξη υψηλού επιστημονικού επιπέδου παρουσιάζεται τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Η διάλεξη με θέμα: “Moenia nobilissima. Η μελέτη και πρόσληψη των αρχαίων τειχών και οχυρωματικών θέσεων του Ελλαδικού χώρου κατά την πρώιμη Αναγέννηση (15ος αιώνας)”, αποτελεί καρπό πολυετών ερευνών του δρος Μιχάλη Χατζηδάκη, αρχαιολόγου, μεταδιδακτορικού επιστημονικού συνεργάτη στο διάσημο και γνωστό για τις αρχαιοελληνικές έρευνες Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «η αρχαιογνωστική “πρωτοεπιστημονική” μελέτη και ενασχόληση με τις ελληνικές αρχαιότητες κατά την περίοδο της λεγόμενης πρώιμης Αναγέννησης (15ος αιώνας) είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή και τη δράση του Ιταλού ουμανιστή, εμπόρου και αρχαιολάτρη Κυριακού από την Αγκώνα (1391 – 1452). Η ομιλία θα εστιάσει στην πρόσληψη και τη μελέτη από την πλευρά του των αρχαίων τειχών και οχυρωματικών θέσεων του Ελλαδικού χώρου. Μέσω της παρουσίασης και ανάλυσης μίας σειράς ελάχιστα γνωστών γραπτών, αλλά και εικονογραφικών μαρτυριών που βρίσκονται διάσπαρτες σε βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο και οι οποίες ελάχιστα έχουν κινήσει το ενδιαφέρον της έρευνας έως τις μέρες μας, θα επιχειρηθεί να σκιαγραφηθεί η μεθοδολογική από σύγχρονη σκοπιά επιστημονική προσέγγιση του Ιταλού αρχαιοδίφη απέναντι στις αρχαιοελληνικές οχυρώσεις και τεχνικές δόμησης, αλλά και να αναδειχθούν παράλληλα οι πολιτικές παράμετροι που επέβαλαν τη μελέτη της εν λόγω κατηγορίας μνημείων εν μέσω της δύσκολης για τον χριστιανικό κόσμο ιστορικά συγκυρίας στα μέσα του 15ου αιώνα με την προέλαση των Οθωμανών στη βυζαντινή επικράτεια».
Ο δρ Μιχάλης Χατζηδάκης με σπουδές Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ρέθυμνο, 1995 – 1999, ακολούθησε μεταπτυχιακές  σπουδές στο πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου που σήμερα είναι μεταδιδακτορικός Επιστημονικός συνεργάτης στο ερευνητικό πρόγραμμα “Census of antique works of art and architecture known to the Renaissance”. Από το 2006 – 2008, Διδακτορικός ερευνητής στο Γερμανικό Ινστιτούτο Ιστορίας Τέχνης, Φλωρεντία,  2009 –2009, Yates Fellow στο Ινστιτούτο Warburg, Λονδίνο. Το 2012 υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο “Η ανακάλυψη της Ελλάδας. Μελέτες πρόσληψης της ελληνικής αρχαιότητας κατά την πρώιμη Αναγέννηση”. Εχει συμμετοχή σε περίπου 30 επιστημονικά συνέδρια σε Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ελβετία, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία και Ελλάδα. Συγγραφέας του βιβλίου: “Ciriaco d’ Ancona und die Wiederentdeckung Griechenlands im 15. Jh.””, Cyriacus, Bd. 9, Ruhpolding (υπό έκδοση μέσα στο 2016).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα