Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Tα αποτελέσματα του 2ου Μαραθωνίου Κρήτης (βίντεο)

Με ιδιαίτερη επιτυχία διοργανώθηκε χθες ο 2ος Μαραθώνιος Κρήτης (που ήταν αφιερωμένος στη μνήμη του Μακαριστού Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη), με τον Μιχάλη Σηφάκη να είναι και φέτος αυτός που έκοψε πρώτος το νήμα με χρόνο 2 ώρες 45′ 39”.
Συγκριτικά με πέρυσι, οι συμμετοχές στον Μαραθώνιο και τα 10χλμ (ο φετινός αγώνας ήταν αφιερωμένος στη μνήμη του ήρωα χανιώτη σμηναγού Κώστα Ηλιάκη και νικητής αναδείχθηκε ο Κ. Γκελαούζος με χρόνο 31’56”) ήταν λίγο περισσότερες, όμως στις δυο μικρές διαδρομές, δηλαδή αυτές των 5χλμ (όπου κέρδισε ο Κ. Ζερβάκης με 14′ 23”) και των 2.5χλμ (που δεν είχε ανταγωνιστικό χαρακτήρα), σχεδόν διπλασιάστηκαν και συνολικά στους τέσσερις αγώνες έτρεξαν περισσότεροι από 3.000 δρομείς κάθε ηλικίας.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα “άνοιξε” με τη συμμετοχική Ποδηλατοδρομία και στις 8πμ δόθηκε η εκκίνηση του Μαραθωνίου, με τον ηρακλειώτη Μιχάλη Σηφάκη (Afordakos Team) να κερδίζει και φέτος, καλύπτωντας τα 42.195μ της διαδρομής Χανιά-Μάλεμε-Χανιά σε 2 ώρες 45′ 39”. Τον ακολούθησε ο επίσης ηρακλειώτης Παντελής Καμπαξής (ΣΜΚ) με 2.49.24, ενώ 3ος τερμάτισε ο Χρήστος Χασιώτης με 2.53.10. Ο Τάσος Ουργαντζόγλου (ΣΔ Γιαννιτσών) ακολούθησε 4ος (2.57.50), 7ος ήταν-καταβάλλοντας υπερπροσπάθεια αφού αντιμετωπισε πρόβλημα τραυματισμού- ο Σταύρος Ζαγκανάς (ΣΔΥ Χανίων-3.01.41), 13ος ο Γιώργος Νικολετάκης (ΣΔΥ Χανίων-3.11.26), 18ος ο Μανώλης Ψαραδάκης (χανιώτης που ζει πλέον στη Δανία-3.14.06), και στην πρώτη εικοσάδα από χανιώτες δρομείς βρέθηκε επίσης ο Μανώλης Δρακάκης (ΣΔΥ Χανίων-19ος με 3.14.26). Στις γυναίκες νικήτρια αναδείχθηκε η ηρακλειώτισσα Ευγενία Γαργεράκη (ΣΔΥ Ηρακλείου -24η γενικής) με 3.19.45, ενώ 2η ήταν η Ελένη Γαλεράκη (ΣΔΥ Χανίων-3.29.49-34η), 3η η Μαριέλα Τσίπα (ΣΔΥ Ρεθύμνου-3.36.41-46η) και στην 4η θέση, με 3.39.06, βρέθηκε η Ελένη Ορφανουδάκη (ΣΔΥ Χανίων-50η).
Στ’ αξιοσημείωτα η παρουσία σε ακόμη ένα Μαραθώνιο δυο βετεράνων χανιωτών δρομέων (μελών του ΣΔΥΧ), του 65χρονου Δημήτρη Μπαρίκου (151ος γενικής με 4.29.07) και του 79χρονου Στέλιου Καρασταμάτη (201ος-5.06.02).
Ακόμη, ο Γιάννης Αλευράκης έτρεξε και φέτος με τον αθλητή ΑμεΑ Γεράσιμο Στυλιανακάκη και τερμάτισαν στην 80η θέση (3.54.17).
Στα 10χλμ (αγώνας που ήταν αφιερωμένος στη μνήμη του ήρωα χανιώτη σμηναγού Κώστα Ηλιάκη) με τσιπάκι χρονομέτρησης τερμάτισαν 494 άτομα και το φαβορί, δηλαδή ο Κώστας Γκελαούζος (Παναθηναϊκός), κέρδισε εύκολα με 31′ 55”, έναντι 32.47 του Θοδωρή Τσολάκη (Ολυμπιακός) και 33.43 του Νίκου Τσικούρα, ενώ αμέσως μετά τερμάτισε ο χανιώτης Αντώνης Κωστάκης με 35.20. Πρώτη γυναίκα ήταν η Έλενα Μαρκάκη (ΣΜΚ-43.20-23η γενικής), με 2η και πολύ κοντά της τη χανιώτισσα Αμάντα Λεμοντζόγλου (43.24-25η), ενώ 3η ήταν Χριστίνα Χιώτη (44.44-39η).
Σχεδόν 1.000 άτομα έτρεξαν στα 5χλμ, όπου και ο Μανώλης Ζερβάκης (ΓΣ Βιντσέντζος Κορνάρος) επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί τερματίζοντας 1ος με χρόνο 14.23, ενώ ακολούθησαν οι Ghris Lyke (16.14) και Mark Hanson (17.13), με 4ο τον Αλέξανδρο Ανυφαντάκη (17.24) και 5ο τον μαθητή του Λυκείου Σούδας Γιάννη Αντωνίου (17.51).
Νικήτρια στις γυναίκες ήταν η Δάφνη Καραγιάννη (ΓΣ Βιντσέντζος Κορνάρος -19.44-15η γενικής), 2η η χανιώτισσα Γιολένα Μαθιουδάκη (20.56-26η) και 3η η επίσης χανιώτισσα Παρασκευή Τζουτζουράκη (21.04-27η).
Τέλος, στα 2.5χλμ η πολύ μεγάλη συμμετοχή κυρίως μαθητών Δημοτικών Σχολείων “επέτρεψε” στο αγώνισμα αυτό -που δεν είχε ανταγωνιστικό χαρακτήρα- να είναι το πολυπληθέστερο της διοργάνωσης.
Αρκετοί ήταν και οι θεατές που βρέθηκαν στον χώρο του τερματισμού, μπροστά από τη Δημοτική Αγορά και χειροκρότησαν τις προσπάθειες όλων των συμμετεχόντων, ενώ η φετινή διοργάνωση είχε ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη από τη Νέα Τηλεόραση.

* Tα προαναφερόμενα αποτελέσματα είναι ανεπίσημα (τα επίσημα θ’ ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο).
* Μοναδικό μελανό σημείο της διοργάνωσης ο τραυματισμός, ευτυχώς όχι σοβαρός σύμφωνα με τις πληροφορίες, εθελόντριας των αγώνων, η οποία προσπαθώντας να υποδείξει απαγόρευση διέλευσης σε δρόμο ο οποίος ήταν εντός της διαδρομής των αγώνων-στην περιοχή του Πανελληνίου -παρασύρθηκε από αυτοκίνητο.

 

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Μανώλης Σηφάκης:« Σίγουρα είμαι χαρούμενος που κέρδισα και φέτος τον Μαραθώνιο, νίκη που μπορώ να πω ότι δεν ήταν καθόλου εύκολη. Ειδικά το κομμάτι από το 35ο μέχρι το 40ο χιλιόμετρο ήταν πολύ δύσκολο, όμως είχα κρατήσει δυνάμεις, τα έδωσα όλα και έχοντας και την απαραίτητη σε τέτοιες περιπτώσεις τύχη, άντεξα και κατάφερα να τερματίσω πρώτος. Θέλω και αυτή τη νίκη μου να την αφιερώσω στη μνήμη του Παναγιώτη Συγγελάκη, ενός ανθρώπου που αγαπούσε υπερβολικά το τρέξιμο και με τον οποίο είχα ιδιαίτερη φιλία, που δυστυχώς “έφυγε νωρίς από τη ζωή” και δεν πρόλαβε να δει ένα τόσο μεγάλο δρομικό γεγονός να διοργανώνεται στην πόλη του».
Βαγγέλης Παπαποστόλου (τεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης): «Από τη στιγμή που σε σύγκριση με την περυσινή διοργάνωση, σχεδόν διπλασιάστηκαν οι αριθμοί σε όλα τα επίπεδα, δεν μπορεί παρά να κριθεί επιτυχημένος από κάθε άποψη ο 2ος Μαραθώνιος Κρήτης. Από τις 7.30 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι από την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς πέρασαν σχεδόν 10.000 άτομα, αγωνιζόμενοι, συνοδευτικά πρόσωπα, θεατές. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν, με κάθε τρόπο στο να γίνει αυτό και πλέον στόχος είναι το 2018 να είμαστε ακόμη περισσότεροι. Πιστεύω ότι για μια τόσο μεγάλη αθλητική γιορτή αξίζει να μένει κλειστή, για έξι ώρες, μια μέρα το χρόνο η πόλη των Χανίων».

 

Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ
Με την επίσημη τελετή έναρξης που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς “άνοιξε η αυλαία” του 2ου Μαραθωνίου Κρήτης.
Νωρίς το μεσημέρι άρχισε η λαμπαδηδρομία της φετινής διοργάνωσης από δυο διαφορετικά σημεία (το Νεροχώρι Αποκορώνου και το Καστέλι Κισάμου), οι τελευταίοι δρομείς συναντήθηκαν στον Κλαδισό και όλοι μαζί έκαναν τη διαδρομή μέχρι την Δημοτική Αγορά, όπου είχε στηθεί η εξέδρα. Τελευταίοι λαμπαδηδρόμοι ήταν οι δήμαρχοι Κισάμου, Θ. Σταθάκης και Αποκόρωνα, Χ. Κουκιανάκης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Χανίων Μάνος Λιναράκης, ενώ τον κότινο από την ελιά των Βουβών μετέφερε -εκπροσωπώντας τον Δήμο Πλατανιά (αφού λόγου πένθους στον Δήμο αυτόν δεν παραβρέθηκε ο δήμαρχος Ι. Μαλανδράκης)- ο Αντώνης Γιακούμακης. Οι δυο δάδες παραδόθηκαν στον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Απ. Βουλγαράκη και τον δήμαρχο Χανίων, Τ. Βάμβουκα, οι οποίοι -παρουσία και του δημάρχου Σφακίων, Ι. Ζερβού- άναψαν τον βωμό του Μαραθωνίου.
Στο τελετουργικό μετείχε η Φιλαρμονική του Δήμου Χανίων, Κρητικούς χορούς χόρεψαν μέλη του X.O. Χανίων “Ο Ψηλορείτης” και του Παγκρήτιο Ομίλου Βρακοφόρων, ενώ μετά την ολοκλήρωση της τελετής ακολούθησε μουσική εκδήλωση με τα συγκροτήματα “Ο Μαρσυας” και “Dragons”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα