Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα αμαρτωλά ραντάρ της ΤτΕ

Κύριε διευθυντά,

οι χορηγήσεις δανείων της Attica Bank είναι μόλις 2 εκ. ευρώ, όταν της Alpha Bank και της Πειραιώς περί τα 40 δισ., της Eurobank 36 και της Εθνικής 30 δισ. ευρώ. Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, των δανείων δηλαδή που σε καθυστέρηση είναι σχεδόν 45% στην Αttica, όσο περίπου και στις μεγάλες τράπεζες. Φταίει τόσο η ίδια της η φύση όσο και ότι μεγαλομέτοχό της έχει το ασφαλιστικό ταμείο μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) που δεν έκανε ποτέ stop loss βάζοντας όριο στις ζημιές του από επενδύσεις. Η τράπεζα έδινε εγγυητικές επιστολές ακόμη και σε εκείνους που δεν θα τολμούσαν να ζητήσουν από άλλο πιστωτικό ίδρυμα ακόμη αύξησε το όριο πιστοδοτήσεων σε ομίλους που βρίσκονταν στα όρια χρεοκοπίας (π.χ. περίπτωση Καλογρίτσα). Τα κακουργήματα της απιστίας με ηθική αυτουργία σε συναυτουργία και κατά μόνας ο ποινικός απολογισμός των επισφαλών και χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις για την τράπεζα δανειοδοτήσεων της περιόδου 2011-2015 υπέρ επιχειρηματιών με τρανταχτά ονόματα κατά των οποίων ο διοικητής της Γ. Στουρνάρας έχει ήδη υποβάλει υπόμνημα στον εισαγγελέα . Τα δάνεια που χορηγήθηκαν είχαν επιτόκιο πολύ χαμηλότερο από το προβλεπόμενο, με μηδενική ή μερική εξασφάλιση. Μέσα σε 15 μήνες η τράπεζα χορήγησε 400 εκατ. ευρώ σε συγκεκριμένους ομίλους, παρά τη συρρίκνωση της καταθετικής της βάσης. Η πρακτική αυτή διαπιστώθηκε σε πέντε περιπτώσεις του δειγματοληπτικού ελέγχου και αφορούσαν τις εταιρίες Τοξότης κατασκευαστική του Χρήστου Καλογρίτσα, Intracom του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη, Εργοδυναμική Πατρών, Πλαστικά Ελλάδος, ΣΤΑΦ Παραγωγή κι εμπορία ρούχων.. Το μικρό μέγεθος της Attica Bank επέτρεπε να περνάει κάτω από τα ραντάρ του Μηχανισμού Εποπτείας της ΕΚΤ, που ασχολείται μόνο με τα συστηματικά πιστωτικά ιδρύματα κάθε χώρας.

Τα τελευταία 2 χρόνια (2017-2019) μεταξύ άλλων έχει χορηγήσει 633 διαφορετικά καταναλωτικά κι επισκευαστικά δάνεια συνολικού ύψους 7.108.950 ευρώ. Δάνεια έχουν δοθεί ακόμα και σε πρόσωπα της πολιτικής σκηνής, όπως η περίπτωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, με καμία ειδική μεταχείριση αν και πολύς θόρυβος δημιουργείται για ευνοϊκούς όρους και μάλιστα από κόμματα που χρωστούν πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ πλέον τόκων.

Διώξεις μετά την έρευνα της ΤτΕ: Εντοπίστηκαν 36 συνολικά παραβάσεις, μεταξύ άλλων:

Μεγάλα δάνεια σε ημιπτωχευμένες εταιρίες, αδικαιολόγητες αυξήσεις πιστοδοτικών ορίων και δανείων, ανεπάρκεια διοικητικών στελεχών, σύγκρουση συμφερόντων, δάνεια με επιτόκια κάτω του κόστους, κόκκινα δάνεια “ξεχασμένα” σε συρτάρια υποκαταστημάτων, κενά ασφαλείας στα πληροφοριακά συστήματα, μη καταγραφή πρόσβασης στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων και στελέχη που έμπαιναν και άλλαζαν στοιχεία χωρίς να καταγράφονται. Οι εισαγγελείς άσκησαν διώξεις για απιστία εις βάρος των πρώην μελών του Δ.Σ., καθώς και για ηθική αυτουργία στην απιστίαν εις βάρος των νόμιμων εκπροσώπων πέντε εταιριών που ωφελήθηκαν από τα δάνεια.

Εγκληματική παράλειψη η μη πρόβλεψη άρσης του τραπεζικού απορρήτου ήδη από τον Ιούνιο 2010 χωρίς ποινή.

Ο νόμος 3869/2010 (νόμος Κατσέλη), που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2010, θέσπισε δύο ισχυρά μέτρα για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών: την εισαγωγή μιας πτωχευτικής διαδικασίας (αρθρο 9) και τη σχεδόν καθολική άρση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας (άρθρο 19). Από τις 300.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας, κάλυπταν σχεδόν το 99% των στεγαστικών δανείων, το 28% των κόκκινων μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας ανήκει σε στρατηγικούς κακοπληρωτές (μέχρι το Δεκέμβριο του 2013) ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ). Το κόστος μετακυλίστηκε έμμεσα ή άμεσα στο κράτος, μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών, που επιβάρυναν τον κρατικό προυπολογισμό. Το κόστος θα αναλάβει και πάλι ο Έλληνας φορολογούμενος.

Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές έχουν αρκετά φωτογραφικά άλμπουμ που αποδεικνύουν τη φιλία τους ενώ η τράπεζα δεν καταγγέλει το δάνειο περιμένοντας τον άγνωστο χρηματοδότη. Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές σήμερα σε όλη τη χώρα έχουν στήσει δεύτερο πάρτι κουρεύοντας εν κρυπτώ τα δάνεια στις τράπεζες. Οι τράπεζες χρεοκόπησαν επειδή οι τραπεζίτες έδωσαν δάνεια χωρίς εγγυήσεις όπου ήθελαν και στη συνέχεια μετέτρεψαν το ιδιωτικό χρέος σε δημόσιο. Αυτοί που τα έφαγαν άλλα τα χώνεψαν κι άλλα τα έχουν στην Ελβετία. Αέρας φρέσκος πλην όμως κοπανιστός μπήκε ως εγγύηση για να πάρει η νεοσυσταθείσα εταιρία (ΚΕΕΛΠΝΟ) δάνειο να πληρώσει τους εκδότες, οι οποίοι έγιναν εκατομμυριούχοι. Αυτά τα δάνεια που σήμερα φτάνουν 33εκατ. ευρώ πρέπει να αποπληρώσει η εταιρία, πράγμα που δεν μπορεί να κάνει, καθότι δεν παράγει πετρέλαιο αλλά εκδίδει ένα φύλλο εφημερίδας που συνεχώς φθίνει.

Η ΤτΕ λογοδοτεί στη Βουλή και στην ΕΚΤ όπως η τελευταία λογοδοτεί στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο. Άρα κι ο κεντρικός τραπεζίτης δεν είναι παντοδύναμος καθώς λογοδοτεί, αποκτά απλώς την απαραίτητη αξιοπιστία για να κάνει σωστά τη δουλειά του υπέρ του συμφέροντος όλων μας.

Γιώργος Τρανταλίδης,
δικηγόρος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα