Συζητήθηκε στο Δ’ Τμήμα του ΣτΕ η προσφυγή του καθηγητή του ΕΚΠΑ Πάνου Λαζαράτου κατά του επιθέτου «Ντε Γκρες» και της ελληνικής ιθαγένειας που δόθηκε σε δέκα μέλη της βασιλικής οικογένειας , με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών.
Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, κατά την αγόρευσή του ο κ. Λαζαράτος είπε ότι το συγκεκριμένο επίθετο, που δεν αντιστοιχεί σε ελληνικό, δημιουργεί τη λανθασμένη αντίληψη στον κόσμο ότι το πρόσωπο που το κατέχει, έχει προνόμια καταγωγής ή και κοινωνικής θέσεως.
Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τον καθηγητή, τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας, υπό τη συγκεκριμένη ιδιότητα, με τη συγκεκριμένη προέλευση, προσωπικότητα, δραστηριότητα και ιστορία, δημιουργούν αντικειμενικά την εντύπωση-αντίληψη στους Έλληνες πολίτες, ότι έχουν προνόμια, τα οποία οφείλονται στην καταγωγή και κοινωνική τους θέση, κατά τρόπο απαγορευμένο σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 7 του Συντάγματος, που προβλέπει ότι «τίτλοι ευγενείας ή διάκρισης ούτε απονέμονται ούτε αναγνωρίζονται σε Έλληνες πολίτες».
Τα δέκα πρώην βασιλικά μέλη εκπροσωπήθηκαν από το συνήγορο Κωνσταντίνο Λιδωρίκη, οποίος επεσήμανε ότι η νομολογία που επικαλέστηκε ο κ. Λαζαράτος, δεν έχει καμία σχέση με τα τωρινά δεδομένα που εξετάζονται από το ΣτΕ. Είπε ο κ. Λιδωρίκης, ότι τα μέλη της βασιλικής οικογενείας δεν χρησιμοποιούν τίτλους ευγενείας και η προσφώνηση «πρίγκιπας» κ.λπ. χρησιμοποιείται από τρίτα πρόσωπα (πολίτες, κ.λπ.), αλλά όχι πάντως από τους ίδιους.
Όπως είπε ο συνήγορος, η αναγνώριση της ελληνικής ιθαγένειας στα πρώην μέλη της βασιλικής οικογένειας, δεν απειλεί το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας μας και το επώνυμο «Ντε Γκρες» το χρησιμοποιούσε από το 2004 ο θείος τους συγγραφέας Μιχαήλ Ντε Γκρες.
Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες.