Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συζητήσεις σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού διεθνώς

Στο τόπο μας είμαστε τώρα περισσότερο απασχολημένοι σχετικά με την πανδημία, στο πως θα κατορθώσομεν να ελαττώσομε τα κρούσματα, τους θανάτους κα τα άλλα επακόλουθα του κορωνοϊού. Ο κόσμος είναι προβληματισμένος με τα αυστηρά μέτρα σχετικά με την πανδημία και κυρίως το μέτρο που εμποδίζει την ελευθερία κινήσεως και βλέπει προς το εμβόλιο ως την σανίδα σωτηρίας ή τουλάχιστον την κυριότερη άμυνα μας απέναντι στη θανατηφόρα επιδημία. Αυτό βέβαια είναι φυσικόν. Και όμως. Σε πλέον ανεπτυγμένες χώρες υπάρχουν περισσότεροι προβληματισμοί σχετικά με τον κορωνοϊό. Απ’ ό,τι βλέπομεν στα ΜΜΕ της Ελβετίας υπάρχουν προβληματισμοί σχετικά με τη μάστιγα αυτή. Μια ομάδα Ελβετών γιατρών και επαγγελματιών υγείας που περιλαμβάνει ιατρικά και παραϊατρικά επαγγέλματα, προβληματίζονται για το εμβόλιο και ζητούν ένα μορατόριουμ στον εμβολιασμό εναντίον του Covid-19. To κυριότερο επιχείρημα είναι ότι τα εμβόλια δεν έχουν ακόμη δοκιμασθεί αρκετά ώστε πολλές ερωτήσεις μένουν αναπάντητες, ως η διάρκεια της προστασίας του εμβολίου η ακόμη και ο ακριβής βαθμός προστασίας, οι μεσοπρόθεσμες η μακροπρόθεσμες συνέπειες των εμβολίων, πράγμα το οποίο είναι πολύ σοβαρό. Πέραν των 700 Ελβετών επαγγελματιών υγείας, σύμφωνα με τις πληροφορίες του τύπου, υπέγραψαν αυτή την αίτηση για μορατόριουμ. Εξηγούν ότι δεν είναι εναντίον του εμβολιασμού αλλά ανησυχούν για οιαδήποτε βλαβερά αποτελέσματα των εμβολίων. Υποστηρίζουν ότι πρέπει να περιμένομε περισσότερον ασφαλή εμβόλια που θα γίνουν σύμφωνα με παραδοσιακούς τρόπους εντός των προσεχών μηνών. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η θέση για μορατόριουμ έχει την πλειοψηφία. Ενδιαφέροντες όμως, είναι οι προβληματισμοί μερικών ειδικών για τα εμβόλια.
Εκτός από τα ιατρικά επαγγέλματα βλέπει κανείς στο τύπο ενδιαφέρουσες επιστολές αναγνωστών σχετικά με αυτό το θέμα. Ένας απόφοιτος του φημισμένου πολυτεχνείου της Ζυρίχης, μηχανολόγος, ζητά συμπάθειαν από τον τύπο όχι μόνο για εκείνους που είναι υπέρ του εμβολίου αλλά και για του πολεμίους του εμβολίου. Και εισηγείται ότι εφόσον δεν ξέρομε τις συνέπειες των εμβολίων βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, θα μπορούσε ο εμβολιασμός να προτείνετο σύμφωνα με την ηλικία και το προσδόκιμο επιβίωσης. Έτσι προτείνει οι πέραν των 80 οπωσδήποτε να εμβολιάζονται, οι πέραν των 70 μάλλον να εμβολιάζονται και για εκείνους που είναι 60 ετών και κάτω να τους αναφέρεται απλά η ύπαρξη των εμβολίων και να αποφασίζουν οι ίδιοι. Η εφημερίδα βάζει σαν τίτλο στην επιστολή του αναγνώστη: «Gare à la dictature sanitaire» («τέλος στην υγειονομική δικτατορία»).
Είναι πιστεύω ενδιαφέρον να βλέπομεν τι σκέφτεται ο έξω κόσμος, ή εκτός της νησιώτικής μας πατρίδας. Δεν σημαίνει ότι οι μειοψηφίες έχουν δίκιο. Εν τούτοις μας προκαλούν να σκεφτούμε και να αποφασίσομεν για τους εαυτούς μας με τη βοήθεια βέβαια των ειδικών. Αυτοί που είναι εναντίον του εμβολίου είναι μια μειοψηφία. Δεν σημαίνει ότι είναι σωστοί. Μας δίδουν, όμως, επαναλαμβάνω, ιδέες που είναι χρήσιμες να ξέρομεν.
Το κυριότερο που πρέπει να προσέξομεν είναι η ελευθερία που επικρατεί σε ορισμένες κοινωνίες και ο τρόπος που αντιμετωπίζονται τα προβλήματα. *Ο δρ Χρίστος Α. Θεοδούλου είναι Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης Ελβετίας). Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεοδούλου, πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ στο Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πρόεδρος του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών Κύπρου


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα