Να ακυρωθεί η εγκατάσταση ραντάρ στον λόφο «Παπούρα», για τις ανάγκες του ιδιωτικού αεροδρομίου που δημιουργείται στο Καστέλλι, απαίτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο συζήτησης σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος για την προστασία των πολύ σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων στο συγκεκριμένο σημείο.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «υπογράμμισε πως η τοποθέτηση ραντάρ 20 μέτρα από το σπάνιο αρχαιολογικό εύρημα στην κορυφή του λόφου «Παπούρα» συνιστά «πολιτιστικό και αρχαιολογικό έγκλημα», στο όνομα της προστασίας των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων που κατασκευάζουν και εκμεταλλεύονται το νέο ιδιωτικό αεροδρόμιο στο Καστέλι. Ο Μ. Συντυχάκης κατήγγειλε, ακόμα, ως «απαράδεκτη» τη στάση του υπουργείου Πολιτισμού και ως «αναίσχυντη» την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την «τοποθέτηση ραντάρ και άλλων συνοδών έργων στον λόφο», ενώ ανέδειξε και την «ομοβροντία αντιδράσεων» που έχει υπάρξει.
«Η εγκατάσταση των ραδιοβοηθημάτων αεροναυτιλίας απαιτεί εκτενείς διαμορφώσεις, ταπείνωση του λόφου, προϋποθέτει την κατασκευή συνοδών έργων και βοηθητικών κτιρίων, κατασκευή οδών πρόσβασης, λατόμευση με χρήση εκρηκτικών, κ.ά.», διευκρίνισε, επισημαίνοντας ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι για «άμεση και έμμεση βλάβη» στο μνημείο και να καταδικαστεί «σε αφάνεια και ερήμωση, ενδεχομένως και σε μερική καταστροφή».
Στηλίτευσε και τον εμπαιγμό του υπουργείου Πολιτισμού για δήθεν αναζήτηση άλλης κατάλληλης θέσης για την τοποθέτηση του ραντάρ και περί διασφάλισης της επισκεψιμότητας του μνημείου. Ανέδειξε, παράλληλα, την ανάγκη με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, καθώς η πολιτιστική κληρονομιά είναι λαϊκή περιουσία, να ανασκαφεί πλήρως το μνημείο, να μελετηθεί από τους επιστήμονες, να προστατευθεί, συντηρηθεί και να αναδειχθεί σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο.
Με βάση τα παραπάνω, κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα και για την κήρυξη του μουσείου και του λόφου σε Α’ Ζώνη Αδόμητη και να μην αποσπαστεί το μνημείο από τον χώρο, στον οποίο εντάσσεται.
Απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, με ιδιαίτερα επιθετικό τρόπο και με φράσεις, όπως «αυτή η ιστορία να τελειώνει», ισχυρίστηκε ότι δεν θα αποσπαστεί το μνημείο από τον χώρο, ενώ με ιδιαίτερη θέρμη υπερασπίστηκε την απόφαση του ΚΑΣ να επιτρέψει την τοποθέτηση ραντάρ κοντά σε ένα τόσο σημαντικό ιστορικό και αρχαιολογικό εύρημα. Σχετικά με την τοποθέτηση εκρηκτικών, η θρασύτατη υπουργός ισχυρίστηκε ότι υπήρχαν σχετικές προβλέψεις πριν την ανάδειξη του ευρήματος και πως τόσο το υπουργείο, όσο και άλλες υπηρεσίες επιδιώκουν να προστατεύσουν «ολοκληρωμένα» το μνημείο και να είναι επισκέψιμο.
Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να κατηγορήσει το ΚΚΕ ότι προσβάλλει το ΚΑΣ επειδή χαρακτήρισε «αναίσχυντη» την απόφασή του, ενώ υποτιμητικά καταφέρθηκε και για τους φορείς της περιοχής, λέγοντας ότι «δεν μπορούν να έχουν τη γνώση, εμπειρία και ειδικότητα των μελών» του Συμβουλίου. Η υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης της ΝΔ στην προσπάθειά της να κάνει το «άσπρο-μαύρο» κατηγόρησε το ΚΚΕ μέχρι και για εργαλειοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς δήθεν για ικανοποίηση πελατειακών σχέσεων και εμμονών. Είναι βέβαια η ίδια υπουργός που αντιμετωπίζει την πολιτιστική κληρονομιά και το δηλώνει και ανερυθρίαστα με βάση τη λογική «κόστους-οφέλους», που έχει μετατρέψει την επίσκεψη στα μουσεία σε πανάκριβη πολυτέλεια.
Ο Μ. Συντυχάκης, στη δευτερολογία του, απαντώντας στο θράσος της υπουργού να συσχετίσει το ΚΚΕ με «πελατειακές σχέσεις», τη στιγμή που το κόμμα της είναι συνδεδεμένο με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, της υπενθύμισε την παροιμία πως «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί». Πρόσθεσε, ακόμα, ότι το ΚΑΣ δεν είναι ανεξάρτητο όργανο, αλλά διορισμένο από τον εκάστοτε υπουργό.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ εξήγησε, επίσης, ότι στην ΥΠΑ δεν υποβλήθηκε ποτέ κανονική μελέτη παρά μια σύντομη τεχνική έκθεση-«μελέτη σκοπιμότητας» πριν τον εντοπισμό του ευρήματος, ενώ επισήμανε ότι υπάρχουν τουλάχιστον άλλες 4 θέσεις κατάλληλες για την εγκατάσταση ραδιοβοηθημάτων, οι οποίες, όμως, απορρίφθηκαν. Συνεχίζοντας να αποδομεί τους ισχυρισμούς του υπουργείου ότι δήθεν προσπαθεί να βρει εναλλακτική τοποθεσία, πρόσθεσε ότι και στη συνεδρίαση του ΚΑΣ δεν υπήρξε εισήγηση επί του θέματος στο πλαίσιο της ημερήσιας διάταξης, ενώ το μόνο που εμφανίστηκε ήταν μια μελέτη περιβάλλοντος χώρου ραντάρ στον λόφο «Παπούρα» που χρηματοδοτήθηκε από την ΤΕΡΝΑ.
Ο Μ. Συντυχάκης ξεκαθάρισε ότι η εγκατάσταση των ραντάρ στον ίδιο χώρο «”πνίγει” και αφανίζει το μνημείο», ενώ η εκπομπή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε ακτίνα 200-300 μέτρων «καθιστά απαγορευτική την παραμονή ανθρώπων».
«Τα μνημεία δεν είναι ιδιοκτησία καμίας κυβέρνησης και καμίας ιδιωτικής εταιρείας. Η πολιτιστική κληρονομιά είναι κοινωνική ιδιοκτησία. Ανήκει στο λαό και μόνο στο λαό. Κι ο λαός αντιδρά», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως το ΚΚΕ βρίσκεται δίπλα σε όλους όσους στηρίζουν κάθε πρωτοβουλία που βάζει στο στόχαστρο «την ανατροπή της παράλογης απόφασης για την υποβάθμιση και τον αφανισμό εν τέλει, του εξαιρετικού αυτού μνημείου».