Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

Συνεργασία ΣΥΝΚΑ με τον Μασούτη

Θέμα ημερών είναι η ανακοίνωση της συνεργασίας του ΣΥΝΚΑ και της “Διαμαντής – Μασούτης Α.Ε.”, σε μια κοινή εταιρεία με την επωνυμία “ΣΥΝΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Α.Ε.”.

Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η διαδικασία διάσπασης του “Προμηθευτικού και Καταναλωτικού Συνεταιρισμού” και της δημιουργίας του “ΣΥΝΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Α.Ε.” για την οποία θα κληθεί να αποφασίσει η συνέλευση των μετόχων την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου.
Χθες, στη δεύτερη συνέλευση -ως είθισται- δεν υπήρξε απαρτία και θα ακολουθήσει στις 20 Φεβρουαρίου η τρίτη και καταληκτική συνέλευση. Εκεί οι μέτοχοι θα κληθούν να ψηφίσουν υπέρ ή κατά των αλλαγών καθώς και να εκλέξουν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο οι υποψηφιότητες για το οποίο έχουν “κλείσει” χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες των “Χ.ν.” το σχέδιο της δημιουργίας κοινής εταιρείας μεταξύ του “ΣΥΝΚΑ” και του “Διαμαντής- Μασούτης” βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Στη νέα εταιρεία η “Διαμαντής Μασούτης Α.Ε.” θα συμμετέχει με το 50% των μετοχών και ο Συνεταιρισμός με το αντίστοιχο 50%. Ο Συνεταιρισμός θα έχει την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο του νέου εταιρικού σχήματος και το management.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι μέτοχοι του Συνεταιρισμού θα εξακολουθούν να διατηρούν τα δικαιώματα τους και θα έχουν ενεργή συμμετοχή σε στρατηγικές αποφάσεις των ΣΥΝ.ΚΑ. Από μεριάς ΣΥΝΚΑ εκτιμάται ότι μέσω της στρατηγικής συνεργασίας, θα δημιουργηθούν και οι αντίστοιχες υπεραξίες για τις μετοχές όλων των μετόχων που συμμετέχουν στον Συνεταιρισμό, ενώ θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Η συνεργασία θα δημιουργήσει ένα πανελλαδικό δίκτυο με 402 καταστήματα που θα φέρει το νέο σχήμα σε πρωταγωνιστικό χώρο στον κλάδο καθώς θα διαθέτει ένα ετήσιο κύκλο εργασιών άνω του 1,1 δισ. ευρώ και πάνω από 9.500 εργαζόμενους.
Η ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Το νέο εταιρικό σχήμα θα συνεχίσει να παραμένει βασικός μέτοχος της “Τηλεοπτικής Ρεθύμνου Α.Ε.” της εταιρείας δηλαδή – ιδιοκτήτη της “Νέας Τηλεόρασης Κρήτης.”
Στο τηλεοπτικό κανάλι δεν γίνεται αναφορά στο “Σχέδιο πράξης διάσπασης με απόσχιση κλάδου” που περιγράφει τον τρόπο δημιουργίας της “ΣΥΝΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Α.Ε.” ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες των “Χ.ν.” θα παραμείνει υπό τη διαχείριση του νέου σχήματος καθώς θεωρείται οικονομικά βιώσιμο.

Συνάντηση Πολάκη με το Δ.Σ. του ΣΥΝΚΑ

Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παύλος Πολάκης, συνοδευόμενος από τον συντονιστή ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ελευθερίου Βενιζέλου Γιώργο Περουλάκη, επισκέφτηκε τα γραφεία Διοίκησης του Προμηθευτικού και Καταναλωτικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης (ΣΥΝΚΑ), όπου έγινε δεκτός από τον πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Απόστολο Αλεξάκη, τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο κ. Δημήτρη Αλεξάκη καθώς και στελέχη του Συνεταιρισμού.
Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Χανιώτη βουλευτή, σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση του κ. Πολάκη σχετικά με την πρόσκληση του Συνεταιρισμού για Γενική Συνέλευση, θέμα της οποίας μεταξύ άλλων είναι και η έγκριση διάσπασης με απόσχιση του κλάδου λιανικού και χονδρικού εμπορίου και εισδοχή σε νέα συνιστώμενη ανώνυμη εταιρεία.
Ο κ. Πολάκης ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι είναι «δέκτης της ανησυχίας που επικρατεί σε εργαζόμενους, μετόχους, τοπικούς προμηθευτές και καταναλωτές σχετικά με την σχεδιαζόμενη μετατροπή του Συνεταιρισμού σε ΑΕ και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η ενέργεια σε όλο το φάσμα της δραστηριότητας του».
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού, αφού παρέθεσαν στοιχεία για την επικρατούσα κατάσταση στον κλάδο των Σούπερ Μάρκετ, μίλησαν για μια επικείμενη επιχειρηματική κίνηση η οποία, σύμφωνα με τους ίδιους, θα δώσει μεγάλη αναπτυξιακή τροχιά στην Συνεταιριστική αλυσίδα με παράλληλα οφέλη για μετόχους, εργαζόμενους και τοπικούς παραγωγούς/προμηθευτές.
Ο βουλευτής Χανίων δήλωσε προς την Διοίκηση πως θα στηρίξει «κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια που θα διασφαλίζει ότι δεν θα απολυθούν εργαζόμενοι, που δεν θα αλλοιώνει τον συνεταιριστικό χαρακτήρα της επιχείρησης, θα κατοχυρώνει τους μετόχους και θα ενισχύει τον κύκλο εργασιών των τοπικών παραγωγών/προμηθευτών . Σε αντίθετη περίπτωση όμως και εφόσον θιγούν δικαιώματα των παραπάνω, με κάθε τρόπο θα σταθεί απέναντι και με όλες του τις δυνάμεις σε όποιον το επιχειρήσει».
Η ανακοίνωση σημειώνει πως η Διοίκηση «δεσμεύτηκε πως δεν θα θιγεί κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη, αλλά αντίθετα θα ωφεληθούν και αυτό θα γίνει σαφές και στην επικείμενη Γενική Συνέλευση που θα αναλυθεί ο επιχειρηματικός σχεδιασμός».
Τέλος, ο κύριος Πολάκης δήλωσε πως θα παρακολουθεί στενά το θέμα και θα διερευνά αν τηρηθούν οι δεσμεύσεις τις επιχείρησης. Είναι σημαντικό , δήλωσε, «στις σημερινές συνθήκες ακρίβειας, οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις να ενδυναμωθούν προκειμένου να συγκρατηθούν, στον βαθμό που τους αναλογεί, οι τιμές των προϊόντων, οι οποίες δυστυχώς έτσι όπως εξελίσσονται, έχουν δραματικές συνέπειες στα λαϊκά νοικοκυριά».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

6 Comments

  1. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα οι τιμές είναι πολύ καλές στο Μασουτησ σε σχέση με τα πανάκριβα Συνκα….. Μακάρι και να τα εξαγοράσει μελλοντικά ο Μασουτησ εγω είμαι υπέρ των fund ακόμα και να είναι ξένος μέτοχος

  2. Μακάρι να γίνει η συμφωνία και μακάρι τα Συνκα να τα εξαγοράσει σε πλειοψηφίκο πακέτο ο Μασουτης…. Οι τιμές είναι ποιο λογικές στον Μασουτη σε σχέση με τα Συνκα Υ.Γ. ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΏ ΠΟΛΎ ΝΑ ΜΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ ΤΟ ΣΧΌΛΙΟ ΜΟΥ

  3. Τα σύνκα δεν πρέπει να εξαγοραστούν σε καμία περίπτωση διότι αυτό μπορεί να σημάνει χαμηλότερες τιμές αλλά θα σταματήσει να στηρίζει την κρητική οικονομία στο σύνολο

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα