Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Συνέδριο για την προστασία παράκτιων υδροφορέων από το Πολυτεχνείο

Στις 27-30 Σεπτεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε το από κοινού Διεθνές Συνέδριο των δύο PRIMA ερευνητικών προγραμμάτων Sustain-COAST και MEDSAL με τίτλο “Integrated Groundwater Management of Mediterranean Coastal Aquifers” στο Μεγάλο Αρσενάλι, στα Χανιά.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι συμμετέχοντες σύνεδροι εκπροσώπησαν ερευνητικό και ακαδημαϊκό δυναμικό από Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Τουρκία, Τυνησία, Μαρόκο και Αυστραλία. Όπως σημειώνεται «τα δυο προγράμματα συντόνισαν τις παρουσιάσεις των 60 περίπου συμμετεχόντων ερευνητών, που ήταν σχετικές με τις μεθόδους και τα εργαλεία για την ποιοτική παρακολούθησης των υπόγειων υδάτων σε παράκτιους υδροφορείς, με την μοντελοποίηση και την εκτίμηση της ευαισθησίας των παράκτιων υδροφορέων στην υφαλμύρινση και σε άλλες μορφές ρύπανσης, με την αριθμητική μοντελοποίηση της υπόγειας ροής και την βιώσιμη διαχείριση των παράκτιων υδροφορέων, με τις βέλτιστες πρακτικές και τις καινοτόμες τεχνολογίες για μια βιώσιμη διαχείριση νερού ώστε να αποφεύγεται η εξάντληση των υπόγειων υδάτων καθώς επίσης και με την διακυβέρνηση των υδάτων, τις συγκρούσεις που προκύπτουν και την συμμετοχή των κατάλληλων ενδιαφερόμενων μερών».

Επισημαίνεται πως όσον αφορά στα αποτελέσματα του συνεδρίου «πρόκειται να συμβάλουν σημαντικά στη δημιουργία διεθνών και διηπειρωτικών συνεργειών μεταξύ του ερευνητικού δυναμικού που συμμετείχε στο συνέδριο, με κοινό γνώμονα την διαχείριση των υπόγειων υδάτων και τη βιωσιμότητα των παράκτιων υδροφορέων».

Τέλος, σημειώνεται πως το συνέδριο χαιρέτησαν ο κ. Marco Orlando, υπεύθυνος του PRIMA Οργανισμού, καθώς και ο Αντιδήμαρχος Υπηρεσίας Δόμησης (Πολεοδομίας), κ. Χαζιράκης Νικόλαος. Συντονιστές του συνεδρίου ήταν ο Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γεώργιος Καρατζάς (Συντονιστής του PRIMA έργου Sustain-COAST) και ο Ερευνητής του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ», Δρ. Ευάγγελος Τζιρίτης (Συντονιστής του PRIMA έργου MEDSAL).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα