Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων

Ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, με 15 θέματα στην ημερήσια διάταξή του.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνεδρίαση παρακάτω:

Πριν την εκφώνηση των ονομάτων των δημοτικών συμβούλων, ο πρόεδρος του Σώματος Ευτύχης Δαμιανάκης εκνευρισμένος σχολίασε την αδικαιολόγητη, όπως τη χαρακτήρισε, απουσία δημοτικών συμβούλων από τη συνεδρίαση. Ο κ. Δαμιανάκης κατονόμασε τον Άρη Παπαδογιάννη λέγοντας: «Ας πάρει μια εξάμηνη άδεια».

Στις ανακοινώσεις του ο δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι αναγνωρίζοντας την προσπάθεια ανθρώπων που έχουν φύγει από τη ζωή, την Κυριακή στην πλατεία του Σταυρού θα γίνει ονοματοδοσία στη μνήμη του γιατρού Κώστα Νικηφοράκη.

Ακόμα, ο κ. Σημανδηράκης είπε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα της Αυτοδιοίκησης είναι αυτό της υποστελέχωσης και σημείωσε ότι μετά το 2008 δεν έχει γίνει ουσιαστικά καμία πρόσληψη στον Δήμο Χανίων. Φέτος, έχουν ανακοινωθεί 58 προσλήψεις από το υπουργείο Εσωτερικών: προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία, 13 θέσεις για μηχανικούς – οικονομολόγους, 8 θέσεις στο Γηροκομείο, 3 κοινωνικοί λειτουργοί στον ΔΟΚΚΟΙΠ, 1 μηχανικός στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και 1 οικονομολόγος στην ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο έργο ανάπλασης της οδού Σκαλίδη.

Ο κ. Σημανδηράκης αναφέρθηκε και στα έργα βιώσιμης αστικής ανάπλασης και σημείωσε ότι η Τεχνική Υπηρεσία έχει την άποψη ότι η οδός Τζανακάκη θα έπρεπε να μετατραπεί σε πεζόδρομο, ενώ άφησε αιχμές για τον Τάσο Βάμβουκα με αφορμή κείμενό του στο οποίο υποστηρίζει ότι χάθηκαν πόροι. Ακόμα ανέφερε ότι αναμένεται να υπογραφεί σύμβαση για πεζοδρόμια.

Ο κ. Αλόγλου σημείωσε ότι τον νέο χρόνο θα γίνει εργολαβία 4 εκ. για παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο. Από την παράταξη του Γρηγόρη Αρχοντάκη, η Νίκη Αποστολάκη έθεσε το ζήτημα δημιουργίας πάρκινγκ. Την ασφαλτοστρωση δρόμου στις Μουρνιές πριν διαμορφωθεί δίκτυο ομβρίων έθεσε η Νίκη Αποστολάκη. Επίσης, σημείωσε οτι δεν είχαν γίνει καθαρισμοί χαντακιων και τόνισε ότι χρειάζεται προσοχή στη διαχείριση θεμάτων για τις Δημοτικές Ενότητες.

Ο Τάσος Βάμβουκας αναφέρθηκε στα προγράμματα βιώσιμης αστικής ανάπλασης. Μίλησε για τις ενέργειές του για προγράμματα στα Χανιά. Επεσήμανε ότι εκκρεμεί συνάντηση με τον Μητροπολίτη για το θέμα των τεσσάρων οικοπέδων στο Ακρωτήρι.

Αντιπαράθεση για την Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα

Αντιπαράθεση σημειώθηκε ανάμεσα στον δήμαρχο και τον Τάσο Βάμβουκα με αφορμή το σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. «Παλεύουμε αυτά που οι προηγούμενες δημοτικές αρχές έβλεπαν σε 20 χρόνια, να τα φέρουμε πιο κοντά. Χαίρομαι που δεν μπορείτε να τις καταλάβετε». «Είναι προσβλητικό» απάντησε ο κ. Βάμβουκας.

«Είναι προσβλητικό να λέτε: “δεν μπορείτε να τις καταλάβετε”», συνέχισε ο κ. Βάμβουκας, λέγοντας πως η δημοτική του αρχή λειτούργησε με επιστημονική μελέτη.

Ο Γιάννης Σαρρής έθιξε το θέμα της πλατείας Μουζουρά που, όπως είπε, «είχε το όνομα του προέδρου της κοινότητας ο οποίος τίμησε την περιοχή και έχουμε το παράδοξο να αποφασίζει το μονομελές συμβούλιο της κοινότητας να γίνει μετονομασία. Έχουμε ευθύνη όλοι μας όταν ψηφίσαμε αυτή την απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο». Τέθηκε υπέρ της ανάκλησης της απόφασης και η πλατεία να κρατήσει το όνομα του αείμνηστου Δερμιτζάκη. Ο κ. Σαρρής αναφέρθηκε και στο δημοσίευμα για τα έξοδα του Δήμου για τις γιορτές των Χριστουγέννων με βάση την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής. Ο κ. Σαρρής έκανε λόγο για “ψέμα” ότι ψηφίσαμε 200.000 καθώς όπως είπε 60.000 είναι για τα Ανοιχτά Πανιά και 35.000 για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Ο κ. Σαρρής σχολίασε και το Φόρουμ των Πολιτιστικών Διαδρομών και αναρωτήθηκε τι προσέφερε στον Δήμο Χανίων. «Για να ρθει μια παρέα να φάει, να πιει, να κάνει τις διακοπές της και να φύγει», είπε, ενώ σχολίασε ότι «η διαδικασία κινήθηκε από τον άνθρωπο που ενοικιάζει το καφέ “Κήπος” για να εμφανιστεί σαν ιδιοκτήτης» και υποστήριξε ότι υπάρχει «προστασία από κάποια μέσα».

Απαντώντας στην Νίκη Αποστολάκη που έθεσε το θέμα των ασφαλτοστρώσεων στην οδό Θερίσου στις Μουρνιές, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Νικηφοράκης ανέφερε ότι εντάσσεται σε γενικότερη εργολαβία. Ο ίδιος είπε ότι είχαν γίνει ατυχήματα και επιλέχτηκε να ασφαλτοστρωθεί για την ασφάλεια των πολιτών, ενώ το έργο για δίκτυο ομβρίων το προχωρά η ΔΕΥΑΧ.

Σχετικά με τα έργα, ο κ. Σημανδηράκης ανέφερε ότι στον ποδηλατόδρομο δεν θα υπάρχουν κολονάκια αλλά ένα στηθαίο που θα το διαχωρίζει από τον δρόμο.

Αναφερόμενος στον χριστουγεννιάτικο στολισμό και το ενεργειακό κόστος, ο Τάσος Αλόγλου σημείωσε ότι ο σχεδιασμός αφορά στολισμό που δεν θα συμβάλλει στη μιζέρια και δεν θα είναι κάτι υπερβολικό.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα