Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022

Συνεχίζονται οι εργασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη, η διεθνής συνεργασία, η ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και η ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκονται στο επίκεντρο των εργασιών των μελών της πολιτικής επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης που συνεδριάζουν κεκλεισμένων των θυρών στην Γεωργιούπολη Χανίων.

Προσκεκλημένος στις εργασίες της πολιτικής επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου που, μιλώντας στους δημοσιογράφους, χαρακτήρισε κρίσιμη τη συνάντηση των Χανίων.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Συμβουλίου της Ευρώπης ώστε να εμπεδωθεί σε όλη την Ευρώπη η έννοια της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παράλληλα τόνισε ότι μετά τη ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία απειλούνται οι αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας και των ανθρώπιων δικαιωμάτων.

Ακόμα υποστήριξε ότι η Ευρώπη και η ΕΕ καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις και να σταθεί, όπως είπε, στα πόδια της με μεγαλύτερη αυτονομία σε θέματα όπως είναι το ενεργειακό, η επισιτιστική κρίση και η άμυνα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Ευρώπη θα μπορούσε να κάνει περισσότερα πράγματα για τη διασφάλιση της ειρήνης στην Ουκρανία υποστήριξε ότι «η Ευρώπη με τις δυνατότητες που έχει, υπερέβαλε εαυτόν και αντέδρασε πολύ γρήγορα αλλά λόγω του πολέμου αναδείχθηκαν και οι θεσμικές αδυναμίες της Ευρώπης να μπορεί να έχει μια ενιαία εξωτερική πολιτική, και τις δυνάμεις της στο χώρο της άμυνας».

Στη συνάντηση των Χανίων συμμετέχει και ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος που σε δηλώσεις του χαρακτήρισε σημαντική και κρίσιμη την συνεδρίαση του Συμβουλίου που, όπως είπε, διεξάγεται εν μέσω πολέμου.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε την πολιτική επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης ως ένα πολύ ισχυρό φόρουμ κοινοβουλευτικής διπλωματίας που, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «μπορεί να βοηθήσει ώστε η Ευρώπη ως πολιτική οντότητα να αντιληφθεί ποιες είναι οι προτεραιότητες τώρα μετά τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας και τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, «η Ευρώπη ως οντότητα πρέπει να αντιμετωπίσει τη ρωσική πρόκληση, ακριβώς όπως είναι χωρίς να την εξωραΐζει γιατί δυστυχώς ζούμε το πρώτο θερμό επεισόδιο που μπορεί να εξελιχθεί σε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

Ταυτόχρονα ζούμε υγειονομική κρίση που δεν έχει τελειώσει με την πανδημία, ενεργειακή κρίση, επισιτιστική κρίση, το φαινόμενο του πληθωρισμού και αρχίζουν να υπάρχουν φαινόμενα ύφεσης. Τέτοια συρροή κρίσεων, είχαμε πάρα πολλές δεκαετίες να ζήσουμε και αυτό αφορά όλο τον κόσμο και την Ελλάδα που έχει τις γνωστές διαρθρωτικές αδυναμίες».

Ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι σήμερα, όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, χρειάζεται υπευθυνότητα σοβαρότητα και διορατικότητα και όχι ρητορικές και συγκυριακές κινήσεις.

Για την κρίση στην Ουκρανία υποστήριξε ότι η Ευρώπη μπορεί και οφείλει να παίξει σημαντικό ρόλο.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις για την είσοδο στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας εξέφρασε την άποψη ότι η ένταξή τους θα επιτευχθεί και εκτίμησε ότι, παρά τις αντιρρήσεις που φέρει η Τουρκία, θα αναγκαστεί να ακολουθήσει τη δυτική γραμμή όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος χαρακτήρισε σημαντικό γεγονός τη συνεδρίαση στη χώρα μας του Συμβουλίου της Ευρώπης καθώς, όπως είπε, τίθενται στο τραπέζι σημαντικά θέματα που αφορούν το σύνολο της Ευρώπης καθώς οι αποφάσεις του επηρεάζουν γνωμοδοτικά την εξωτερική πολιτική στην Ευρώπη και γενικότερα.

Ο Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι «το μεγάλο ζητούμενο είναι αν θα μπορούμε ως Ευρώπη να μιλάμε με ενιαία φωνή, να απεξαρτηθούμε απο τον “Μεγάλο Αδερφό”, τις ΗΠΑ, να έχουμε μια δική μας εξωτερική πολιτική στρατηγικά αυτόνομη και μια άμυνα που να έχει χαρακτηριστικά στρατηγικής αυτονομίας απέναντι στο ΝΑΤΟ».

Η συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης στα Χανιά, γίνεται με πρωτοβουλία της βουλευτού Ντόρας Μπακογιάννη που, μιλώντας στους δημοσιογράφους, τόνισε ότι το ερώτημα που σήμερα κυριαρχεί είναι πώς οι ευρωπαϊκοί θεσμοί που ιδρύθηκαν μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μπορούν να αλλάξουν και ανανεωθούν για να μπορέσουν, όπως είπε, να ανταποκριθούν στα σημερινά προβλήματα μιας νέας εποχής.

Αναφέρθηκε ακόμα στην απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης να αποβάλει από μέλος της τη Ρωσία, στέλνοντας όπως είπε, «ένα σαφές μήνυμα υποστήριξης της Ουκρανίας».

Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι η πολιτική επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης θα αναλάβει νέες δράσεις συνεργασίας προαναγγέλλοντας ότι η ίδια, στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα καταθέσει τις προτάσεις που θα δημιουργήσουν μια νέα περίοδο συνεργασίας μεταξύ των διεθνών Οργανισμών. Μιλώντας για τις εργασίες του Συμβουλίου έκανε λόγο, «για ένα θετικό κλίμα, ουσιαστικής αναζήτησης λύσεων και βούλησης συνεργασίας».

Το απόγευμα οι συμμετέχοντες στην συνεδρίαση θα παρακαθήσουν σε παραδοσιακό κρητικό δείπνο στο χωριό Αργυρούπολη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Ελευθέριος Βενιζέλος: Ο πρώτος επιβάτης ελληνικού αεροπλάνου

Μέσα στα στενά όρια της Ιστορίας του τόπου μας, που μαθαίνουμε στα σχολεία, δεν περιλαμβάνονται συνήθως και ορισμένα περιστατικά, καθοριστικά για την εξέλιξη και...

16 χρόνια Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στα Χανιά

Σχολείο... πρώτης ευκαιρίας είναι το ΣΔΕ Χανίων και τα τμήματά του σε Πλατανιά και Κίσσαμο για περίπου 1.300 μαθητές που εγγράφησαν σε αυτά από...

Αγοράκι ηλικίας 2 ετών εντοπίστηκε λιπόθυμο στη θάλασσα – Συνελήφθη ο πατέρας του

Στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής νοσηλεύεται αγοράκι ηλικίας 2 ετών, το οποίο εντοπίστηκε, σε λιπόθυμη κατάσταση, στη θαλάσσια περιοχή Παλιουρίου, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Το ανήλικο αγόρι...

Χανιά: Προφυλακιστέος 38χρονος για ασέλγεια στις κόρες του

Νέα υπόθεση ασέλγειας σε βάρος ανήλικων συγκλονίζει τα Χανιά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες των “Χ.ν.” στις 21 Ιουνίου, συνελήφθη στα Χανιά κατόπιν εντάλματος σύλληψης...

Στη Σούδα για πρώτη φορά το κρουαζιερόπλοιο της Disney

Στη Σούδα κατέπλευσε νωρίς το πρωί το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο “Disney Magic” το πρώτο κρουαζιερόπλοιο που ανήκει και διαχειρίζεται η Disney Cruise Line, θυγατρική της...

Σπάνια σύνοδος πέντε πλανητών – Δεν θα υπάρξει ξανά έως το 2040

Μόλις ξεκίνησε επίσημα το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο και στον ουρανό έχουν δώσει «ραντεβού» πέντε πλανήτες (Ερμής, Αφροδίτη, Άρης, Δίας, Κρόνος). Η σπάνια σύνοδός...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα