Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

“Συμπράξη Τουρισμού για τα Χανιά” και περιβαλλοντικά εγκλήματα

Με πολύ ενδιαφέρον διάβασα το ρεπορτάζ και τις δηλώσεις από την εκδήλωση της Σύμπραξης Τουρισμού για τα Χανιά που πραγματοποιήθηκε προχθές Δευτέρα στο Μεγάλο Αρσενάλι.

Οι συμμετέχοντες σε αυτήν τη σύμπραξη -Ένωση Ξενοδόχων Ν. Χανίων, η Fraport Greece, η Aegean, η Eurobank και πλέον και ο ΕΟΤ- συζήτησαν και μίλησαν για θέματα που λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε όπως το ότι η προ των πυλών τουριστική σεζόν αναμένεται πολύ καλύτερη από την εξίσου πολύ καλή περυσινή.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαν. Γιαννούλης σε ερώτηση των “Χ.ν.”, για τις κακές υποδομές μας, σημείωσε ότι «είναι ένα θέμα που μας απασχολεί, το έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο δημιουργεί μια άσχημη εντύπωση γιατί βγαίνοντας από πολύ καλές ιδιωτικές υποδομές, γνωρίζουμε όλοι ότι και τα πεζοδρόμια και οι δρόμοι μας, πολλές φορές και η σήμανση ακόμα, δεν είναι στο επίπεδο που θα θέλαμε». Το έθεσε πολύ πολύ κομψά κι ευγενικά!
Το συγκεκριμένο θέμα μας απασχολεί ήδη από τη δεκαετία του ’90, αλλά φευ αυτή η απασχόληση δεν έχει οδηγήσει σε καμία επίλυση του προβλήματος!

Από την άλλη, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, παρών στην παραπάνω εκδήλωση, σε χθεσινή του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολύ ορθά θέτει στο τραπέζι το θέμα της βιωσιμότητας: «η βιωσιμότητα είναι προφανώς απαραίτητη συνθήκη για την επόμενη μέρα του τουρισμού», σημειώνει ενώ χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη απειλή για τα ελληνικά νησιά τη διάβρωση των ακτών τους. Γράφει μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για βιωσιμότητα αν συνεχίσουμε να καταστρέφουμε τον Μπάλο και το Ελαφονήσι με τους ίδιους ρυθμούς. Κι εκεί θα πρέπει οπωσδήποτε να συμφωνήσουμε όλοι ώστε να πάρουμε μέτρα. Όσο σκληρά και αν είναι, θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα για να προστατεύσουμε αυτές τις περιοχές».

Να σημειώσω ότι και τα Φαλάσσαρνα είναι μια περιοχή που χρήζει άμεσης προστασίας γιατί όπως πληροφορούμαστε, δυστυχώς εκεί η κατάσταση χειροτερεύει! Η διάβρωση εκεί νότια της “Παχιάς Άμμου”, δεν έχει γίνει από τη θάλασσα αλλά… από τη στεριά! Πώς γίνεται; Απλά(!), κάποιοι έβαλαν μηχανήματα και “εξαφάνισαν” έναν αμμόλοφο ανοίγοντας δίοδο για την παραλία…»! Αυτά καταγγέλει η ΛΑΣΥ. Οι εικόνες από την περιοχή είναι σοκαριστικές!
Ποιος θα απαντήσει γι’ αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα; Ποιος θα επιληφθεί του θέματος σήμερα κιόλας; Όλοι φαίνεται να σηκώνουν τα χέρια ψηλά! Γιατί; Ποιος ευθύνεται για αυτήν την κατάσταση; Ποιοι τελικά είναι αυτοί «που δεν συμφωνούν για να παρθούν μέτρα σκληρά;» για να σωθεί αυτός ο τόπος, όπως σημείωσε και ο κ. Φραγκάκης;


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Δεν είναι μόνο στα Χανιά είναι σε όλη την Ελλάδα , σε παραλίες, βουνά, λαγκάδια, τέως καλλιεργήσιμα χωράφια, πλαγιές, κορυφογραμμές .
    Η Ελλάδα ασχολείται με το μικρό της κονόμας , κάτι σαν εξειδανίκευση της κάθε ασημαντότητας γενικά, και χάνει τα μεγάλα.
    Στην Ελλάδα επιδιώκεται σε επίπεδο τουρισμού η ποιοτική υποβάθμιση του πρα’ι’όντος , γιατί εκεί μόνο μπορεί να δεί για τούτο οι ανεμοκαλύβες σε παραλίες και καταπάτηση των πάντων . Και αυτό το ονομάζουν βιομηχανικό – τουριστικό – προ’ι’όν.!!
    Απ το οποίο περιμένουν να ζήσουν , plus επιδόματα του καθισιού και απασχολησιμότητα της πεταχτής.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα