Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Σύλλογος Μονίμων Κατοίκων Παλιάς Πόλης: «Όχι ξενοδοχείο στον Λόφο Καστέλι»

» Ανακοίνωση με αφορμή μια ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο

 

Την αντίθεσή του στη δημιουργία ξενοδοχείου στο Λόφο Καστέλι δήλωσε μια ακόμη φορά με χθεσινή ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Μόνιμων Κατοίκων Παλιάς Πόλης Χανίων.
Αφορμή για την ανακοίνωση μια ξενάγησης το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου τα μέλη του Συλλόγου ενημερώθηκαν πληρέστερα και για τα αποτελέσματα από τις ανασκαφές στο Λόφο.
Στην ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος του Συλλόγου Μόνιμων Κατοίκων, Μάρκος Καραβιτάκης και ο γραμματέας, Βασίλης Γιατρουδάκης, αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«Από την επίσκεψή μας στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου, μόνο θαυμασμό και υπερηφάνεια για τον τόπο μας νιώθουμε.
Είδαμε πλήθος αρχαίων αντικειμένων, προσεκτικά τοποθετημένων στις προθήκες, αναπαραστάσεις, video και άλλες τεχνικές προσομειώσεις. Ακούσαμε με θαυμασμό ιστορίες από τις ανασκαφές και ερμηνείες για τα μικρά και μεγαλύτερα κατάλοιπα του βίου των ανθρώπων που έζησαν εδώ και πηγαίνουν πίσω 5.000 χρόνια και περισσότερο. Και όλα αυτά στεγασμένα στο νεόδμητο θαυμάσιο αρχιτεκτόνημα, στολίδι και καύχημα της πόλης μας.
Συνειδητοποιήσαμε ότι όλα αυτά τα μικρά και μεγάλα αντικείμενα βρίσκονταν θαμμένα κοντά μας, κάτω από τα πόδια μας, και μας καλούσαν να τους δώσουμε φωνή και τόπο φωτεινό. Και έγινε και γίνεται χάρη στις επίμονες και άοκνες προσπάθειες των ανθρώπων του Πολιτισμού. Ειδικά μάλιστα με τις προσπάθειες της αρχαιολόγου κυρίας Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη που πρωτοστάτησε στη δημιουργία αυτού του Μουσείου και εργάστηκε σκληρά από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την ολοκλήρωση του κτηρίου και την τελική επιμέλεια της έκθεσης.
Για το Λόφο Καστέλι γνωρίζαμε πράγματα. Όμως αυτά που είδαμε, από τις ανασκαφές που έγιναν εκεί και συνεχίζονται, και τα όσα ακούσαμε ξεπερνούν τη φαντασία. Τα απομεινάρια στο Λόφο Καστέλι δείχνουν ότι εδώ αναπτύχθηκε ένας θαυμαστός πολιτισμός, κληρονομιά δική μας. Δεν μπορούμε λοιπόν να κρύψουμε και τη θλίψη και το θυμό μας για την επίμονη προσπάθεια να στηθεί ξενοδοχείο στα κτήρια του Πολυτεχνείου.
Δηλώνουμε και τώρα την αντίθεσή μας πιο δυνατά: ΟΧΙ ξενοδοχείο στο Λόφο Καστέλι!
Όσοι τυχεροί παρακολουθήσαμε την ζωντανή παρουσίαση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς μας μόνον ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη έχουμε να εκφράσουμε για την ευγενική προσφορά της στην αρχαιολόγο κυρία Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα