Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Συλλογισµοί και προτιµήσεις

∆εν πέρασαν πολλά 24ωρα από την εκλογή Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και «αχός βαρύς ακούγεται» στις τάξεις του. Για πρώτη φορά, µεταπολιτευτικά, ένας άνθρωπος που δεν τον ήξερε κανείς, εµφανίζεται στο πολιτικό προσκήνιο και συµπεριλαµβάνεται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας σε τιµητική θέση. Από εκεί ξεκίνησε η φρενήρης πορεία του προς την Προεδρία, την οποία κατέλαβε. Ως νέος αρχηγός θέλει νέα “εργαλεία” για ν’ αλλάξει τα πράγµατα στον ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύει πως αν περιστοιχίζεται από παλαιά στελέχη του κόµµατος, δεν θα πετύχει πολλά.
Ο κ. Κασσελάκης δεν έχει πολιτικό εσωκοµµατικό παρελθόν. Ήρθε και θέλει να συνθέσει το επιτελείο του, να φτιάξει ένα άλλο κόµµα, όχι βέβαια στα πλαίσια της αριστεράς, λέξη την οποία µέχρι τούδε ουδέποτε ανέφερε. Έκανε τις πρώτες επιλογές σε πρόσωπα που θα τον πλαισιώνουν στο έργο που θα κληθεί να επιτελέσει. Αρκετοί άνθρωποι που είναι κοντά του συµµετείχαν σε κοµµατικές και κυβερνητικές θέσεις, έχουν τις απόψεις τους, ανεξάρτητα αν µερικοί είναι υπεύθυνοι για µέρος των αναφυέντων προβληµάτων. Είναι ο κ. Ν. Πάππας, ο ε.α. ναύαρχος και πρώην υπ. Άµυνας κ. Ευαγγ. Αποστολάκης και άλλοι, που δεν εκδηλώνονται ακόµη, µέχρι να δουν πώς θα επιτευχθεί το ενωτικό διακύβευµα, µια ξεχασµένη έννοια, η ενότητα, έως ότου οι τάσεις, οι φατρίες και η εσωκοµµατική αντιπολίτευση πάνε στην άκρη.
Οι εξελίξεις συνεχίζονται. Τα λεγόµενα απ’ τον πρώην υπ. Παιδείας κ. Νικ. Φίλη προαναγγέλλουν ότι όλα θα κριθούν στο επόµενο Συνέδριο. Ο κ. Γ. Ραγκούσης ήταν επικριτικός για τη συµπεριφορά του νέου προέδρου απέναντι στον κ. Θεοχαρόπουλο, δ/ντη της Κοινοβουλευτικής οµάδος και στον κ. Στέργιο Καλπάκη εκπρόσωπο Τύπου, οι οποίοι αντικαταστάθηκαν χωρίς να προηγηθεί ούτε ένα τηλεφώνηµα. Έµαθαν από τα Μέσα Ενηµέρωσης την αντικατάστασή τους, του µεν πρώτου από τον κ. Γεωργ. Τσίπρα, του δε δεύτερου από την κα ∆ώρα Αυγέρη. Ένας φαίνεται να διατηρεί τη θέση του, ο πρόεδρος της Κ.Ο. κ. Σωκράτης Φάµελος.
Η άλλοτε ευνοηµένη του κ. Τσίπρα και αντίπαλος του κ. Κασσελάκη, κα Έφη Αχτσιόγλου, αρνήθηκε τη συµµετοχή της σε οποιαδήποτε θέση στο κόµµα. Ο κ. Γρηγόρης Γεροτζιάφας, ειδικός αιµατολόγος, που είχε ανταποκριθεί στο κάλεσµα του Τσίπρα να βοηθήσει για την επιδηµική κρίση, διαχώρισε τη θέση του από το κόµµα. Ο κ. Τζουµάκας µίλησε περί «µεταβατικού πρωθυπουργού».
Στην πολιτική εκείνο που µετράει είναι ο χρόνος. Μια τετραετία είναι πολύς καιρός που φθείρει τους διοικούντες αλλά και τους αντιπολιτευόµενους, αν αποδειχθούν ανίκανοι να εκµεταλλευτούν το πολιτικό κόστος. Όσα πρέπει να γίνουν την “επόµενη µέρα” χρειάζονται καθαρές θέσεις και εύστοχες κινήσεις. Περιθώρια για χάσιµο χρόνου δεν υπάρχουν.
«Οι ισχυροί, κατά τον Θουκυδίδη, κάνουν αυτό που τους επιτρέπει η ισχύς τους. Οι ανίσχυροι κάνουν όσα δεν µπορούν να αποφύγουν».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα