Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το νερό στα Χανιά

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης του νερού – όπως επισημαίνεται – θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στα Χανιά από τους εργαζομένους στη ΔΕΥΑΧ, ενώ τη στήριξη τους στην αντίδραση αυτή εκφράζουν πρωτοβάθμια σωματεία στην πόλη.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Μετά τις επανειλημμένες στάσεις εργασίας, των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Χανίων και Βορείου Άξονα, τις προηγούμενες εβδομάδες, με μοναδικό αίτημα την οριστική απόσυρση του νομοσχεδίου δημιουργίας Ρυθμιστικής Αρχής για το νερό, καθώς και τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία στις 16 Μαρτίου για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για την αποφυγή ιδιωτικοποίησης του νερού.

Συγκεκριμένα, το Σωματείο εργαζομένων θα συμμετάσχει στην απεργία που κήρυξε η ΠΟΕ ΔΕΥΑ, ενώ καλεί όλους τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς να δώσουν το παρόν στην διαμαρτυρία που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 20 /3/23 και ώρα 8.30 πμ στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΥΑΧ, στις Μουρνιές, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Οι συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων έγιναν εμφανείς με τις πρόσφατες ολέθριες επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ και καθώς και της ενέργειας με τις αυξήσεις του κόστους που επέφερε σε όλα τα επίπεδα.

Το νομοσχέδιο αυτό το οποίο επιχειρήθηκε να περάσει τις μέρες του ανείπωτου πένθους που σκόρπισε το δυστύχημα, εισάγεται τις επόμενες μέρες προς ψήφιση στη Βουλή, παρά τις επίσημες αντιρρήσεις όλων των θεσμικών φορέων και παρόχων ύδατος.

Ζητάμε να σταματήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του νερού μέσω ΡΑΑΕΥ.

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Τα μέλη του ΔΣ του Σωματείου των ΔΕΥΑ ΟΤΑ Ν. Χανίων».

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Παράλληλα, το επικείμενο νομοσχέδιο καταδικάζουν σωματεία στα Χανιά, ζητώντας την απόσυρσή του και “να παραμείνει το νερό δημόσιο αγαθό κι όχι εμπόρευμα”.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει την επόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση ένα εγκληματικό νομοσχέδιο που βαθαίνει την πορεία εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του νερού.
Με το νομοσχέδιο της μετατροπής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και τη διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων η κυβέρνηση προωθεί  τη μεγαλύτερη επιχειρηματική δράση στο νερό κατά τα πρότυπα της ενέργειας, των σιδηροδρόμων κ.ά.
Η κυβέρνηση επιδιώκει την άρση των όποιων προστατευτικών μέτρων για να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι επενδύσεις και σε αυτόν τον τόσο ευαίσθητο για την ίδια τη ζωή τομέα, με το κράτος να έχει ρόλο «επόπτη» και «εγγυητή» της επιχειρηματικής δράσης. Τις συνέπειες αυτή της αντιλαϊκής πολιτικής τις μετρήσαμε ήδη με το έγκλημα στα Τέμπη.
Οι συνέπειες για το λαό θα είναι μεγάλες αφού από τη μια θα χρυσοπληρώσει την αύξηση της τιμής του νερού και από την άλλη η ποιότητα του νερού και οι επιπτώσεις του στη δημόσια υγεία θα βρίσκονται πάντα υπό τη δαμόκλεια σπάθη των επιχειρηματικών κερδών που θυσιάζουν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στο βωμό του κόστους – κέρδους. Την ίδια στιγμή η πρόσβαση του λαού στο δίκτυο θα είναι στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων που δε θα διστάζουν να κόβουν το νερό σε φτωχά νοικοκυριά με χρέη όπως κάνει η ΕΥΔΑΠ ΑΕ και η ΕΥΑΘ ΑΕ σήμερα. Δεν πέρασαν παρά λίγες ημέρες όπου τα συνδικάτα απέτρεψαν μια τέτοια εξέλιξη σε ένα φτωχό νοικοκυριό της Αθήνας.
Αυτή είναι άλλωστε η πρόσφατη εμπειρία σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, όπου το νερό λειτουργεί ως εμπόρευμα και σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, οι λαοί σε πολλές χώρες της Ευρώπης είπαν στην κυριολεξία το νερό – νεράκι!
Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα
Ενώνουμε τη φωνή μας με το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΧ και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα τους ενάντια στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση νερού.
Καλούμε όλα τα συνδικάτα να καταδικάσουν αυτή την πολιτική, να ενημερώσουν τους εργαζόμενους γιατί το πρόβλημα του νερού αφορά όλο το λαό.

Διεκδικούμε:

  • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης
  • Έξω οι εργολάβοι, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νερό και τη διαχείρισή του
  • Φτηνό και ποιοτικό νερό. Άμεση μείωση όλων των τιμολογίων, κυρίως σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους.
  • Καμία διακοπή νερού για χρέη σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες.

Σωματείο Επισιτισμού Χανίων
Σύνδεσμος Ιδ. Υπαλλήλων Χανίων
Σωματείο Κατασκευών και Συναφών Επαγγελμάτων Χανίων
Σωματείο Τροφίμων και Ποτών Χανίων
Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδ. Εκπαίδευση Χανίων».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα