Τον Οκτώβρη του 1947 κάνει την εµφάνισή του σε εφηµερίδες της Γαλλίας µια σειρά κόµικς του Βέλγου δηµιουργού Pierre Culliford.
Πρόκειται για την ιστορία του Johan, ενός νεαρού ιπποκόµου και του γελωτοποιού Pirlouit. Η σειρά κόµικς φέρει το όνοµα των δύο ηρώων “Johan et Pirlouit”, ενώ τοποθετείται χρονιά στην µεσαιωνική Ευρώπη. Η σειρά άρχισε να γίνεται όλο και πιο δηµοφιλής, ενώ το 1952 άρχισε να κυκλοφορεί σε ένα από τα πιο γνωστά περιοδικά κόµικς της Γαλλίας, στο “Spirou”.
ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Το 1958 θα δηµοσιευθεί µια ιστορία σταθµός στην ιστορία του συγκεκριµένου κόµικς και όχι µόνο. Στο επεισόδιο αυτό παρακολουθούµε έναν πλανόδιο έµπορο, ο οποίος φέρνει ένα φλάουτο στο κάστρο. Στην αρχή ο βασιλιάς θέλει το κάψει γιατί ο Pirlouit είναι άθλιος µουσικός. Κάτι που όµως δεν καταφέρνει γιατί το φλάουτο αντί να πάρει φωτιά, µένει άθικτο αφήνοντας απλά έναν πράσινο καπνό. Το φλάουτο φτάνει στα χέρια του Pirlouit και µόλις παίζει κάτι περίεργο συµβαίνει. Το φλάουτο κάνει όλους όσους το ακούνε να χορεύουν. Το ίδιο βράδυ το φλάουτο θα κλαπεί από το κάστρο από τον µοχθηρό McCreep, ο οποίος το χρησιµοποιεί για να ληστεύει τον κόσµο. Οι δύο ήρωες τότε αναλαµβάνουν να ανακτήσουν το µαγεµένο φλάουτο. Απευθύνονται σε έναν µάγο, ο οποίος του στέλνει στο χωριό στο οποίο το φλάουτο κατασκευάστηκε. Πρόκειται για ένα χωριό όπου τα σπίτια είναι φτιαγµένα από µανιτάρια, ενώ τα πλάσµατα που το κατοικούν είναι πολύ µικρά, µπλε µε άσπρα παντελόνια και σκουφιά. Είναι φυσικά το στρουµφοχωριό και τα γνωστά και αγαπηµένα µας στρουµφάκια. Η πρώτη εµφάνιση τους ήταν πια γεγονός. Ο Johan µε τον Pirlouit συχνά έµπλεκαν σε περιπέτειες σε νέους κόσµους ενώ συναντούσαν και πολλούς περίεργους ανθρώπους. Έτσι δεν ήταν κάτι περίεργο η συνάντηση µε τα στρουµφάκια. Προορίζονταν να παίξουν µόνο σε αυτό το επεισόδιο, σαν δευτερεύοντες χαρακτήρες.
Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ
Η δηµοφιλία τους όπως θα οδηγήσει σταδιακά στην ανεξαρτητοποίησή τους. Έτσι την ίδια χρονιά θα κάνουν την πρώτη τους εµφάνιση στο περιοδικό “Spirou” σαν αυτόνοµη ιστορία, ενώ η επιτυχία τους θα οδηγήσει στο να αποκτήσουν τον επόµενο χρόνο την δική τους σειρά κόµικς. Μάλιστα οι ιστορίες κυκλοφορούν σαν σελίδες στο περιοδικό, τις οποίες ο αναγνώστης µπορούσε να κόψει και να διπλώσει µε τρόπο τέτοιο, ώστε να γίνει ένα µικρό βιβλιαράκι.
Σχεδόν αµέσως άρχισε και η εµπορική τους εκµετάλλευση µε πλαστικές µινιατούρες στην αρχή και όλων των ειδών τα παιχνίδια αργότερα. Μάλιστα το 1990 κυκλοφορούσαν ως δώρα στην γνωστή αλυσίδα McDonald’s. Ο δηµιουργός, γνωστός πια µε το ψευδώνυµο Peyo, πολύ γρήγορα µετατράπηκε από δηµιουργός σε επιχειρηµατία, έχοντας ρόλο επίβλεψης στο στούντιο που έφτιαξε για την δηµιουργία των Στρουµφ.
ΠΑΙΧΝΙ∆ΙΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
Ο δηµιουργός τους, πήρε το ψευδώνυµό του από µια λάθος προφορά του ονόµατός του από έναν Άγγλο ξάδερφό του. Αντίστοιχη µοίρα είχε και η προέλευση του ονόµατος των Στρουµφ. Συγκεκριµένα σε ένα δείπνο που είχε µε τον Franquin θέλοντας να του ζητήσει το αλάτι το οποίο δεν θυµάται πως λένε στα γαλλικά του ζητάει να του δώσει το Στρουµφ. Εκείνος για να τον πειράξει του απαντάει πως «ορίστε το στρουµφ, µόλις στρουµφίσεις, στρούµφισέ το πίσω». Το επόµενο σαββατοκύριακο το πέρασαν µιλώντας την γλώσσα τον Στρουµφ! Μέχρι σήµερα έχουν κυκλοφορήσει περισσότερες από 41 ιστορίες σε κόµικς των Στρουµφ (µε τον ίδιο τον Peyo να έχει γράψει τα 16 πρώτα), έχοντας µεταφραστεί σε περισσότερες από 25 γλώσσες, και πουλήσει 25 εκατοµµύρια αντίτυπα. Φυσικά όπως γίνεται µε τέτοιες επιτυχίες, από το κόµικς η σειρά πέρασε στην µικρή και µεγάλη οθόνη, έγινε µιούσικαλ, θεµατικό πάρκο, βινεοπαιχνίδια ακόµα και παράσταση µε παγοπέδιλα.
ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ UNICEF
Το 2005 προβάλεται στην βραδινή ζώνη της βελγικής τηλεόρασης ένα µικρό επεισόδιο µόλις 25 δευτερολέπτων, στο οποίο φαίνεται ένα πολεµικό αεροπλάνο να εξολοθρεύει το στρουµφοχωριό. Το συγκεκριµένο ήταν µέρος µιας καµπάνιας της Unicef για την συγκέντρωση χρηµάτων για τα παιδιά πρώην στρατιωτών στο Μπουρουντί και στο Κονγκό (πρώην βελγικές αποικίες). Το 2008 τα στρουφάκια συνεργάζονται ξανά µε την Unicef µε λευκές φιγούρες τους που δόθηκαν σε 15 διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σχεδιασµό, οι οποίες στη συνέχεια διαγωνίστηκαν, για να συγκεντρώσουν τελικά το ποσό των 124.700 ευρώ υπέρ του οργανισµού.
γραμμοσκιάσεις… Zgur