Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023

Στροφή σε μικρά και “πράσινα” Ι.Χ. από τους Έλληνες οδηγούς

Μικρότερο αλλά πιο “πράσινο” αυτοκίνητο θα επέλεγε το 50% των Ελλήνων οδηγών σύμφωνα με τα αποτελέσματα από την έρευνα που διεξήχθη σε διευρυμένο δείγμα οδηγών της βάσης δεδομένων της “LeasePlan” σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών “TNS ICAP”. Σε ποσοστό 80% έναντι 93% πέρυσι, οι Eλληνες οδηγοί απάντησαν ότι το αυτοκίνητο παραμένει το κυρίαρχο μέσο μεταφοράς, με το 76% αυτών να δηλώνει ότι προτιμά το αυτοκίνητο που οδηγεί να είναι μέσω leasing και το 50% να επιβεβαιώνει ότι χρησιμοποιεί το μισθωμένο όχημά του τόσο για ιδιωτικούς όσο και επαγγελματικούς σκοπούς.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι το 17% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της κοινής χρήσης εταιρικών οχημάτων, ενώ το 56% δηλώνει ότι δεν θέλει να μοιράζεται το αυτοκίνητό του, με το 74% αυτών να απαντάει ότι δεν θα το έκανε ακόμη κι αν επρόκειτο να κερδίσει χρήματα. Φέτος, το ποσοστό των οδηγών που θεωρούν το αυτοκίνητό τους πιο σημαντικό από το κινητό τους αυξήθηκε, φτάνοντας το 54% έναντι 49% πέρυσι. Αναφορικά με τα κυρίαρχα κριτήρια επιλογής ενός οχήματος, το 49% έχει ως κυρίαρχο κριτήριο επιλογής τη μάρκα, το 47% το κόστος που φέρει το εκάστοτε όχημα για τον ίδιο τον οδηγό και το 39% τον τύπο του καυσίμου. Οσον αφορά τα “πράσινα” αυτοκίνητα το 55% απάντησε πως θα χρησιμοποιούσε ένα “πράσινο” αυτοκίνητο κυρίως για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ για το 22% σημαντικό ρόλο παίζουν τα φορολογικά οφέλη που προκύπτουν απ’ αυτά. Στην ερώτηση για τα αυτοκινούμενα οχήματα το 50% των οδηγών απάντησε ότι θα αισθανόταν λίγο αγχωμένο αν βρισκόταν σε όχημα χωρίς οδηγό, με το 41% να δηλώνει ότι δεν θα αισθανόταν ασφάλεια σε ένα τέτοιο όχημα.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΑΝ ΟΔΗΓΟΥΝ;

Στις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της οδήγησης κατατάσσονται η πραγματοποίηση κλήσεων, ενώ στις πιο ενοχλητικές συμπεριφορές ανήκουν η χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, η οδήγηση με πολύ χαμηλή ταχύτητα, η μη έγκαιρη χρήση προειδοποιητικών σημάτων και η έλλειψη προσοχής. Οι επιθετικοί οδηγοί θεωρούνται ως οι πιο εκνευριστικοί, ενώ οι κυριότερες αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα θεωρούνται η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και η υπερβολική ταχύτητα, με το 55% των ερωτηθέντων να παραδέχεται ότι μερικές φορές ξεπερνά τα όρια ταχυτήτων.

Τέλος, μόλις το 6% των Ελλήνων οδηγών της “LeasePlan” έχει σήμερα μία συσκευή τηλεματικής εγκατεστημένη στο αυτοκίνητό του, με το 57% αυτών να απαντά ότι δεν επηρεάζει την οδηγική του συμπεριφορά. Από το 77% των οδηγών που δεν έχουν εγκατεστημένη μία τέτοια συσκευή, το 27% απάντησε πως θα αισθανόταν άνετα αν είχε, με το 65% να δηλώνει ότι δεν θα επηρέαζε κάπου την οδική συμπεριφορά, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το 40% των ερωτηθέντων πιστεύει πως μία εφαρμογή που καταγράφει βασικές πληροφορίες για το όχημα και τη συμπεριφορά του εκάστοτε οδηγού θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και χρήσιμη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα