Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Τι ισχύει τελικά;

Στο φύλλο της 29/10 των “Χανιώτικων Νέων” διαβάσαμε σε άρθρο με τίτλο “Προχωρά η παραχώρηση του ”Μαρκοπούλου”” ανάμεσα σε άλλα, ότι στην Απόφαση της 18/7/2018 του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων εγκρίθηκε το «Πλάνο Ανάπτυξης και Αξιοποίησης» (γνωστό και ως Master Plan) του στρατοπέδου Μαρκοπούλου.
Για να μην δημιουργείται σύγχυση στο αναγνωστικό κοινό, σας πληροφορώ ότι στο εν λόγω Δ. Συμβούλιο που ήμουν παρών δεν εγκρίθηκε το Master Plan, το οποίο ακόμα δεν έχουμε δει όχι μόνο οι δημότες που ασχολούμαστε με το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, αλλά κανείς δημοτικός σύμβουλος.
Συγκεκριμένα στην 520/18-7-2018 απόφαση αναφέρει ότι «οι επιτρεπόμενες χρήσεις θα ενσωματωθούν στο πλάνο ανάπτυξης και αξιοποίησης και στη σχετική οικονομοτεχνική μελέτη που θα εκπονηθούν άμεσα από τις Υπηρεσίες του Δήμου». Μέχρι σήμερα όπως γνωρίζουμε δεν έχουν συνταχθεί.
Τότε το Δ.Σ. αποφάσισε δυστυχώς σε αντίθεση με όλες τις μέχρι τότε 4 ομόφωνες αποφάσεις των Δ.Σ. να καθορίσει απαράδεκτες χρήσεις και να δώσει σε όλο το ακίνητο συντελεστή δόμησης 0,20 δηλ. να μπορούν να χτιστούν 11.000 τ.μ.!
Οι χρήσεις που εγκρίθηκαν δεν είναι μόνο αυτές που αναφέρει το δημοσίευμα (ελεύθεροι χώροι, αστικό πράσινο, αθλητικοί χώροι, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, εκπαίδευση), αλλά και άλλες, όπως διοίκηση, χώροι συνάθροισης κοινού και εκθεσιακά κέντρα, που είναι χρήσεις ασύμβατες με χώρους πρασίνου.
Επειδή οι αποφάσεις είναι αυτές που μένουν και όχι τα ευχολόγια, θα πρέπει το σημερινό δημοτικό συμβούλιο να καταργήσει την θλιβερή 520/2018 απόφαση του Δ.Σ. να ευθυγραμμιστεί με την θέληση των πολιτών και να αποφασίσει το στρατόπεδο Μαρκοπούλου να γίνει χώρος πρασίνου και αθλητισμού.

3 Comments

 1. Το ερώτημα που σαν δημότης θέτω είναι αν η πρόταση για χώρο πράσινου και αθλητισμού είναι μια βιώσιμη πρόταση.
  Αν π.χ ο μελλοντικός δημοτικός κήπος Μαρκοπούλου έχει πέντε κηπουρούς,συντηρητές εγκαταστάσεων συν το ενοίκιο και λοιπά έξοδα που θα βρεθούμε τα λεφτά;
  Που θα βρεθούν λεφτά για την μετατροπή του στρατοπέδου σε δημοτικό κήπο;
  Σε μια χώρα με τόσες οικονομικές δυσκολίες το παραπάνω ερώτημα έχει νομίζω την σημασία του.
  Και κάτι ακόμη.
  Ο όρος χώρος πρασίνου είναι ασαφής και αόριστος όρος.Και το γρασίδι στο γήπεδο πράσινο είναι!

 2. Ή να γίνει μόνο δημοτικός κήπος ή να παραμείνει ως έχει και να το αξιοποιήσουν οι επόμενες γενιές.
  Προφανώς ούτε σχολεία, ούτε δικαστήρια, ούτε διοικητήρια…

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες