30.4 C
Chania
Τρίτη, 15 Ιουλίου, 2025

Στρατηγικό Positioning µικρών και µεσαίων ιστορικών ευρωπαϊκών πόλεων

To Στρατηγικό Positioning (εν συντοµία) αποτελείται από τα χαρακτηριστικά που επιθυµεί ένας παραγωγός: προϊόντων, υπηρεσιών, ιδεών, έλξης (πόλεων, µνηµείων, κα), κ.λπ., να αποτυπωθούν στην αντίληψη του: καταναλωτή, πελάτη, οπαδού, χρήστη, θαυµαστή, κ.α. και να διαµορφώσουν µια µοναδική ανταγωνιστική εικόνα στον κοινωνικό-πολιτισµικό πίνακα αναφοράς του.

Για να µην ξεχάσουµε την ωφελιµιστική απήχηση αυτής της διαδικασίας, όσο ποιο υψηλά τοποθετείται πχ. µια πόλη , τόσο αποµακρύνεται από την εκποίηση του ιστορικού και γεωγραφικού πλούτου της και τον πόλεµο τιµών ως ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα και όπως λέγαµε στην ∆ιεύθυνση Marketing της L’Oréal να αποφύγουµε την κοινοτυπία (la banalisation).
Λογιστικά, σε ένα ιστορικό και γεωγραφικό κεφάλαιο που εκµεταλλεύονται X, Y, Z, οµάδες για το τζίρο τους (Κ.Ε.) και το κέρδος τους (αν έχουν σωστά την αναλυτική τους λογιστική), όπως το σηµειώνουν οι οικονοµολόγοι της UNESCO, δεν µπορείς να αναπληρώσεις αυτό το κεφάλαιο και να το εντάξεις στις αποσβέσεις, όπως µια µηχανή ή ένα φορτηγό. Όσο φθείρεται , τόσο χάνει αξία, και χάνεις κέρδος εσύ. .
Με αυτά τα ως άνω στοιχεία, θα εξετάσουµε στην συνέχεια τι κάνουν τα δηµοτικά συµβούλια των ευρωπαϊκών αναπτυγµένων, οικονοµικά, κοινωνικά και πολιτισµικά, πόλεων: Οι αναφορές µας έχουν σαν βάση
1-τις πόλεις : La Rochelle, Lübeck, Angoulême, Trento, Rimini, κ.α. οι 2 πρώτες και η τελευταία είναι µεσαιωνικές, ιστορικές και παραθαλάσσιες.
2- Από το 1997 και την διάσκεψη του Παρισιού για την κλιµατική αλλαγή που συγκέντρωσε 197 µέρη (χώρες και ΜΚΟ) , διεξάχθηκαν 27 συναντήσεις σε επίπεδο κρατών και έρευνες από: ΠΟΥ, ΕΤΑΑ (Ευρωπαϊκή τράπεζα), INSERM, CNRS, UNESCO, δηµοτικά συµβούλια αναπτυγµένων Ευρωπαϊκών πόλεων, κλπ. Να σηµειώσουµε ότι η θεσµική Ελλάδα συµµετείχε σε όλες τις διαδικασίες µε εκπροσώπους.
3- Ο Συµµετοχικός σχεδιασµός που έχει σαν πηγή τις εργασίες και θεωρίες του ψυχολόγου K. Lewin και τους προβληµατισµούς για την εξάλειψη των αδικιών στις ΗΠΑ (1930-1940), αλλά και τις θεωρίες του Management: E. Mayo, Mc Gregor, κ.α. Εφαρµόζεται στην Ευρώπη από το 1995. Στόχος : ‘’Η συµµετοχή του πολίτη στις ∆ηµοκρατικές διαδικασίες σε τοπικό επίπεδο για να σωθεί η ∆ηµοκρατία’’ (Ίδρυµα J. Jaurès). 1
Πρώτα από όλα για να αυξήσουν την έλξη των πόλεων τους στις ποιο ενδιαφέρουσες οικονοµικά και πολιτισµικά οµάδες κοινού, υιοθετούν τα νέα ηθικά στοιχεία αξιολόγησης µε τα οποία οι ταξιδιώτες αξιολογούν (πριν) τους προορισµούς, δηλαδή την προστασία του περιβάλλοντος, την αειφόρο ανάπτυξη, τουρισµό µε νόηµα (υπεύθυνο),
προορισµό που επιτρέπει τον πολιτισµικό προσωπικό εµπλουτισµό, κ.α.. Το µοντέλο του ‘’ζήσε τον µύθο σου’’( 2) και των 3 S είναι παρωχηµένο.. Μετά από µεγάλη εξελικτική διαδροµή και πολύ ενηµέρωση και µόρφωση, σήµερα ο επισκέπτης δεν θέλει να είναι τουρίστας αλλά ταξιδιώτης (βλέπε J.D. Urbain: Histoires de touristes Paris 1991).
Σε συνέχεια του 1ου, εξελίσσουν το Positioning τους. Έτσι η µεσαιωνική La Rochelle από τον άξονα ευρωπαϊκή πρωτεύουσα της ιστιοπλοΐας (1η ευρωπαϊκή µαρίνα, 7000 θέσεις) και πρωτεύουσα της θαλάσσιας γαστρονοµίας (1η στα θαλασσινά), υιοθέτησε τον άξονα επικοινωνίας και Marketing ‘’ πέρα από τον αθλητισµό και την γαστρονοµία, προς την ανθεκτικότητα’’. ∆ηµιούργησε 230 χλµ. ποδηλατοδρόµο στην πόλη και µαζί µε τους ξενοδόχους και το επιµελητήριο (ΕΒΕ) της πόλης υιοθετούν όλα τα σύγχρονα χαρακτηριστικά των πόλεων που σέβονται (όχι µόνο θεωρητικά) το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη σύµφωνα µε τις 18 αρχές του ΟΗΕ.
Για τους αστούς όλου του κόσµου, το πράσινο στην πόλη ευνοεί την ψυχολογική και φυσική κατάσταση τους. Πχ. η ψυχική υγεία επωφελείται 1η µε την πτώση κατά 39%, των περιστατικών γύρο από ένα πάρκο. Και εδώ τίθεται το ερώτηµα . Στην αναπτυγµένη Ευρώπη όταν όπως στην Angoulême γίνεται µια διαδικασία συµµετοχικού σχεδιασµού (Σ.Σ.), καλούν και γιατρούς (έξοδα υγείας -40% µε την αύξηση του πράσινου) , και γεωπόνους, και κοινωνιολόγους (η εγκληµατικότητα πέφτει κατά 19%) , κ.α.  Βλέπε συµµετοχικό σχεδιασµό στην Angoulême µε το πρώην στρατόπεδο των commandos. Εδώ στα Χανιά µόνο αρχιτέκτονες!
Αν και γεµάτες πάρκα πράσινο, κανάλια, θάλασσες, οι προαναφερθείσες οικονοµικά, πολιτισµικά, οικονοµικά αναπτυγµένες πόλεις της Ευρώπης αυξάνουν συνέχεια τον χώρο αναζωογόνησης: ποδηλατοδρόµους, πάρκα, κ.α.
Άκουσα έναν δικηγόρο να λέει απλουστευτικά ότι µετατρέποντας ένα µέρος ενός πρώην στρατοπέδου (του Μαρκόπουλου) σε parking µειώνεται το µποτιλιάρισµα και συνεπώς η ρύπανση στα Χανιά.. Βέβαια αυτό το θέµα αφορά βαριές επιστηµονικές όψεις των µαθηµατικών, της φυσικής και της χηµείας!
Στις πόλεις που προαναφέραµε η παράδοση εµπορευµάτων σε δρόµους του κέντρου όπως την Αποκορώνου, την Πλατεία Κοτζάµπαση, 1866, γίνεται πριν τις 7,30 το πρωί και όχι στις 9 ή 9,30 ή 10. που φτάνουν τα ενοικιαζόµενα αυτοκίνητα του Ηράκλειου και Ρεθύµνου µε τους πραγµατικά τουρίστες που δεν γνωρίζουν την πόλη! Εξ άλλου και στην Κρήτη και στα Χανιά οι πολυεθνικές εταιρείες που ξέρουν να δηµιουργούν προϊόντα και να τα κοστολογούν και χωρίς έσοδα από ΕΣΠΑ, κλπ., ανοίγουν την αποθήκη παραλαβής τους στις 5 το πρωί!! Αλλά έχουν Marketing,σχεδιασµό, έλεγχο, οργάνωση, λογιστική, εφοδιαστική, κ.α. Εδώ ας διαβάσουµε τον Κύπριο Nobel οικονοµίας κ. Πισσαρίδη που συµβουλεύει και τον Έλληνα πρωθυπουργό, για την µικρή και µεσαία ελληνική επιχείρηση.
Και όπως λέει και η Ε.Τ.Α.Α. (µε έδρα το Λονδίνο) τα πάρκα στην Μ. κ Μ. πόλη όχι µόνο αυξάνουν την αισθητική της πόλης αλλά συµβάλουν στην αύξηση της αξίας της ακίνητης περιουσίας στην πόλη κατά 10.000 ευρώ ανά διαµέρισµα (έρευνα της τράπεζας 2015).
Παραδείγµατα πολλά, στην αναπτυγµένη Ευρώπη. Όσο αφορά τον Σ.Σ. για πάρκα ή άλλες διαµορφώσεις στις προαναφερθείσες πόλεις που υπάρχει από το 1997. Στην Γαλλία τα υπουργεία δανείζουν ειδικούς στον συµµετοχικό σχεδιασµό στους δήµους και τις περιφέρειες αφενός για την σωστή διεξαγωγή των διαδικασιών του Σ.Σ. και αφετέρου επιτάχυνση τους. Ο Σ.Σ. όπως λένε Γάλλοι, Άγγλοι, Ελβετοί, κ.α. καθηγητές Πολιτικής Επιστήµης και Κοινωνιολογίας, συµβάλει σε µια κοινωνία που εντάσσει και όχι που προκαλεί συγκρούσεις.

Υποσηµειώσεις
Το ίδρυµα Jean Jaurès είναι µια γαλλική δεξαµενή σκέψεις του γαλλικού σοσιαλιστικού κόµµατος και του κόµµατος του Ε. Macron (La REM).
Η διαφηµιστική υπόσχεση των προορισµών ‘’ζήσε τον µύθο σου’’(πχ. Ελλάδα 2006-2010) πηγάζει από τις µελέτες του καθηγητή και διπλού Docteur d’Etat , J.D. Urbain 1991 και µετά. Τότε ο τουρίστας ήθελε να ζήσει την σχέση Χώρος R φανταστικό.

*Ο Μανώλης Ντουρουντάκης
DEA Economie Univ. Paris 1-Panthéon Sorbonne
DEA Sociologie Univ. Paris5 MBA Univ. Paris 1
τ. ∆ιοικητής Βενιζέλειου
Νοσοκοµείου τ. Γεν. ∆ιευθ. Ανάπτυξης του ΥΓΕΙΑ α.ε.

ΥΓ. 1- Όπως λέει ο Πρόεδρος Ε. Macron, Le Monde 18/5/2022, όταν εκλεγόµαστε µε ένα σχετικό ποσοστό (δικό µου παράδειγµα 28,5 %), βάσει των εγγεγραµµένων στους εκλογικούς καταλόγους, έχουµε απόλυτη υποχρέωση σε αυτούς που δεν µας ψήφισαν και δεν ψηφήσαν.
Υ.Γ. 2-∆εν υπάρχει ελληνική οικογένεια χωρίς παιδί ή συγγενή: γιατρό. Ρωτήστε τους τη λένε για το βάδην. Προπαντός αν είναι καρδιολόγοι, πνευµονολόγοι, ενδοκρινολόγοι, νευρολόγοι. Πολλά συνέδρια του ΠΑΓΝΗ για αυτό το θέµα.
Υ.Γ. 3 ‘’Κάθε πρωτοποριακή ιδέα που προβάλλεται για µελλοντική θετική εξέλιξη του ανθρώπου έχει πάντα περισσότερους πολέµιους από οπαδούς. Οι συνήθειες και οι ελλείψεις κοινωνικής ιδιότητας καθυστερούν την εξέλιξη’’ (σε ελεύθερη µετάφραση ), Alain Touraine Production de la Société- Paris 1973.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα