Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022

Σταγόνες Χανιώτικης Ιστορίας: «Στου Παντελή τα μπάνια»

Οι Χανιώτες από τις αρχές του 20ου αιώνα στράφηκαν στην κολύμβηση και από τη δεκαετία του 1930 είχαν οργανωμένες παραλίες στον Τοπανά και στη Χαλέπα (βλ. “Χανιώτικα νέα”, «Μικτά λουτρά» 20/2/2021). Τι έκαναν όμως οι λουόμενοι σε αυτές τις παραλίες; Την απορία λύνει ο αρθρογράφος του «Εσπερινού Ταχυδρόμου» στο πρωτοσέλιδο άρθρο «Στου Παντελή τα μπάνια» (13/9/1937), ο οποίος επισκεπτόταν τακτικά την οργανωμένη παραλία τέρμα Μπόλαρη, όπου ιδιοκτήτης ήταν ο Παντελής. Με σκωπτικό τρόπο περιγράφει πρόσωπα και καταστάσεις με ιδιαίτερη έμφαση στο φλερτ των δύο φύλων.
Τα παλαιότερα χρόνια ο δημοσιογράφος θυμόταν τον πάτερ φαμίλια, ο οποίος πήγαινε στην παραλία με ολόκληρη την οικογένεια και μετά το κολύμπι κολάτσιζαν με παξιμάδι και ελιές. Τα χρόνια πέρασαν οι άνθρωποι εξελίχθηκαν και νέοι Χανιώτες έκαναν την εμφάνισή τους στις οργανωμένες πλαζ. Ειδικά στην πλαζ του Παντελή ο ενδιαφερόμενος μπορούσε να αντλήσει πληθώρα πληροφοριών για την οικογενειακή και οικονομική κατάσταση των λουόμενων από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη, καθώς ο Παντελής αγαπούσε τα κοινωνικά σχόλια… Έτσι, μάθαινες ποιος ήταν νυμφευμένος, πόσα παιδιά είχε, αν είχε σχέση με κάποια άλλη, τι επάγγελμα έκανε, κ.λπ. Όσον αφορά στις γυναίκες, «[…] οι περισσότερες έρχονται μόνες και φεύγουν με συντροφιά[…]Θαλασσινές γνωριμίες[…]».
Ο αρθρογράφος εδώ αρχίζει να περιγράφει διάφορους ευφάνταστους τρόπους προσέγγισης του ωραίου φύλου. Κλασική προσέγγιση ο δήθεν φωτογράφος, ο οποίος τριγυρνούσε με μια φωτογραφική μηχανή περασμένη στο λαιμό και προσκαλούσε τα κορίτσια για μια φωτογραφία, η οποία βεβαίως θα δημοσιευόταν στην εφημερίδα, καθώς ο ίδιος συστηνόταν ως δημοσιογράφος. Άλλος τρόπος ήταν η μπάλα: «[…]Δική σας είναι η μπάλα;
-Μάλιστα (απαντά η κοπέλα). – Τότε πάμε μέσα να παίξουμε[…]». Έτσι γινόταν η γνωριμία. Μόλις έμπαιναν στο νερό το κορίτσι ομολογούσε ότι δεν γνώριζε κολύμπι και ο νέος προσφερόταν να της μάθει. «[…]Επακολουθεί το καφενεδάκι του Χαχαρίδη, μια βόλτα μαζί το απόγευμα και…αυλαία[…]».
Και η βάρκα όμως ήταν εξαιρετικό μέσο γνωριμίας. «[…]Έχετε όρεξη για βάρκα;[…]». Η νεαρή κοπέλα δελεαζόταν και ανέβαινε στη βάρκα, αλλά δήλωνε ότι: «[…]Α! Σας παρακαλώ κύριε θα τραβήξω εγώ (κουπί)[…]- Καλά, αγαπητή δεσποινίς, πιο έξω όμως δεν θα έχετε αντίρρηση να τραβήξω εγώ[…]». Η διφορούμενη φράση του καβαλιέρου προκαλούσε το γελάκι της κοπέλας «[…]και η συνέχεια επί της οθόνης[…]». Πάντως χάρη στα μπάνια και στο φλερτ «[…]τα γεροντοπαλίκαρα ξανανοιώνουν και οι παντρεμένοι βλαστημούν την ώρα και τη στιγμή που χόρεψαν τον χορό του Ησαΐα[…]». Ο δημοσιογράφος αναφέρει και τον Άλεξ, σατιρικό ποιητή, ο οποίος εμπνευσμένος από τις εικόνες της πλαζ του Παντελή έγραφε στίχους στα τσιγαρόκουτα:
«Αν θα πάτ’ ένα πρωί στου Παντελή τα μπάνια
Θα δείτε γδύμια τολμηρή θα δείτε πολλά χάλια…
Βλέπεις γάμπες, βλέπεις στήθια και άλλα πολλά αλήθεια
που το μάτι όταν τα βλέπει ασυγκίνητο δε μένει
κι απ’ την πολλή τη ζέστη το θερμόμετρο ανεβαίνει…».

*Ο κ. Αγησίλαος Κ. Αλιγιζάκης είναι ιατρός ορθοπεδικός, πολιτισμολόγος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα