Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Στον περίγυρό μας αναπολούμε το χθες, το σήμερα και το αύριο

Κάποια χρόνια πίσω: αναδρομή στο παρελθόν

Κύριε διευθυντά,

«Κάποτε συντονιστής στις διεκδικήσεις των Ε.Β.Ε. ως ενεργός συνδικαλιστής, τώρα συνταξιούχος, αναμένει τον συντονισμό στα κοινωνικά ζητούμενα».
Μαζικό Λαϊκό Κίνημα (Μ.Λ.Κ.), διαταραγμένη ανθρωποθάλασσα με συγκρουόμενες απόψεις. Στους Ε.Β.Ε. μικρό-μεσαίους, συγκρότηση παράταξης – κίνησης με την ονομασία ΔΗΚ.Ε.Β.Ε. στην κατεύθυνση του συνδικαλιστικού θεσμού, με αρχές λειτουργίας ιδεολογικού και πολιτικού προσανατολισμού. Τώρα, συνέχεια της παράταξης με κινήσεις αγωνιστών του ΠΑΜΕ με τα ίδια ιδεολογικά εφόδια: Έμφαση εδίνετο στη ΔΗΚΕΒΕ και τώρα δίνεται στο ΠΑΜΕ, στις δυναμικές κινήσεις και στις λαϊκές συσπειρώσεις μέσα από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Κοινό ζητούμενο τότε και τώρα η απόκτηση και διακίνηση γνώσεων, προκειμένου να διαμορφώνονται συνειδήσεις για συμπορεύσεις σε αγώνες απονομής δικαίου, υπέρ των οικονομικά και αξιακά ασθενέστερων. Με προσδιορισμένες τις διαβλέψεις αναζητείται η στρατηγική και οι τακτικές επίτευξης των στόχων. Κυρίαρχο ζητούμενο είναι η κοινωνική μετεξέλιξη. Ανατροπή της υποταγής μας στις ορέξεις της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας. Ανάδειξη των κοινωνικών μας αξιών, διασφαλίζοντας αξιοπρεπή διαβίωση. Τον θεσμό του συνδικαλισμού όλοι τον αποδέχονται. Ζητούμενο στις συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι η ενεργός συμμετοχή όλων αυτών που ανήκουν στις οργανώσεις, σαν φυσικά πρόσωπα, σαν κοινωνικοί κλάδοι, σαν κοινωνικά στρώματα. Οι κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να παίζουν καθοριστικό ρόλο. Η ενεργοποίηση όλων αυτών που συνθέτουν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, σωματεία, ομοσπονδίες, συνομοσπονδίες, μεγιστοποιούν την επίτευξη των στόχων. Αυτά όμως απαιτούν απόκτηση και διακίνηση γνώσεων, σχετικά με τα προβλήματα, τη στρατηγική χάραξη, τη μεθόδευση κινήσεων, την κατανόηση της αναγκαιότητας συμπόρευσης στις διεκδικούμενες κινητοποιήσεις.
Το ερώτημα που αιωρείται είναι ποιοι καλούνται να σηκώνουν το βάρος απόκτησης και διακίνησης των γνώσεων; Η προσωπική μου απάντηση είναι: Αυτοί που ήδη έχουν κάποιες γνώσεις, αυτοί που πιο εύκολα μπορούν να τις αποκτήσουν και αυτοί είναι οι έχοντες ιδεολογικές υποδομές, κοινωνικές αξίες, πολιτικές κατανοήσεις και πάνω απ’ όλα είναι ενταγμένοι ανιδιοτελώς σε εθελοντικές προσφορές κοινωνικών ζητουμένων. Το ερέθισμα γι’ αυτό το κείμενο μου το έδωσε η διακίνηση και το περιεχόμενο κειμένου/-νων πολλών αγωνιστών. Η μορφοποίηση και η δημοσιοποίηση των κειμένων είναι το ξεδίπλωμα των αισθημάτων και των εμπειριών μου. Η διαπίστωση της άγνοιας πολλών επ’ αυτών προέρχεται από τις προσπάθειες που έγιναν να μετακινηθούν προς θετική κατεύθυνση, μια κατηγορία ανθρώπων που στο παρελθόν ήταν εν ενεργεία Ε.Β.Ε. και τώρα συνταξιούχοι. Άνθρωποι που θα έπρεπε να είναι ενεργοί στα κοινωνικά δρώμενα και όχι αποστασιοποιημένοι απ’ αυτά. Ηλικίες που η αδράνεια αρρωσταίνει, ενώ η κινητικότητα δίνει ζωή στην ίδια τη ζωή.
Μηνύματα θέλω να στείλω στους εν ενεργεία Ε.Β.Ε., κάνετε εσείς αυτά που εμείς δεν εκάναμε. Όσες και να είναι οι αντιδράσεις, οι αντιστάσεις που θα συναντάται. Προασπίστε και αναβαθμίστε τον θεσμό του συνδικαλισμού. Μην επιτρέψετε τον εκφυλισμό, οι έχοντες γνώσεις για τον ρόλο σας στα κοινωνικά ζητούμενα. Η ιδεολογική καθαρότητα πρέπει να σας συνοδεύει, όμως να αγγίζει και να διεισδύει στους συνανθρώπους που συνθέτουν την κοινωνική πραγματικότητα. Για τη μετεξέλιξη της κοινωνίας μας προς θετική κατεύθυνση για τον λαό μας, οι έχοντες γνώσεις καλούνται να συμβάλλουν περισσότερο από τους μη έχοντες. Η άγνοια διαμορφώνει αμάθεια με καχυποψίες και κόσμο ευάλωτο στις παραπλανήσεις από πολιτικούς κάποιων πολιτικών κομμάτων, σπουδασμένων στην τεχνική του ψέματος, της παραπλάνησης.
Υ.Γ. Μπορούμε να συναντηθούμε, να συμπορευτούμε.
Παντελής Χίνος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα