Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στον “πάγο” οι κοινωνικές εκδηλώσεις λόγω κορωνοϊού

Στάση αναμονής τηρούν τα ζευγάρια για τη διοργάνωση των γάμων τους
Σε περυσινούς γάμους που αναβλήθηκαν και επαναπρογραμματίσηκαν για φέτος, περιορίζονται οι μέχρι στιγμής κρατήσεις σε κέντρα, εκκλησίες, φωτογράφους και διακοσμητές με τις νέες κρατήσεις να είναι μηδενικές καθώς τα ζευγάρια κρατούν στάση αναμονής για τα περιοριστικά μέτρα.
Την ίδια ώρα, οι γάμοι των ξένων μετατίθενται για… το 2022 καθώς οι γαμήλιες αγορές που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια (Βρετανία, Αμερική) βυθίζονται στην δίνη της πανδημίας. Επαγγελματίες της γαμήλιας βιομηχανίας που λόγω πανδημίας πέρυσι σχεδόν μηδένισε τον τζίρο της, μιλούν στα “Χ.ν.” για τα μέχρι στιγμής δεδομένα και τις κρατήσεις και εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι με την άρση των περιοριστικών μέτρων, θα προγραμματιστούν γάμοι της «τελευταίας στιγμής».

«Πολύ επιφυλακτικά τα ζευγάρια»

Σύμφωνα με την διοργανώτρια γάμων, Ελένη Μαυρογένη, η εικόνα αυτήν την στιγμή είναι συγκεχυμένη: Από τη μία σε δημοφιλείς εκκλησίες όπως τον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων ή του Προφήτη Ηλία, όλα τα Σαββατοκύριακα είναι κλεισμένη, μόνο καμιά Τετάρτη θα βρει κάποιος αν θέλει να πάει. Όμως το θέμα είναι ότι οι εκκλησίες δεν είναι βαρόμετρο γιατί δεν ζητούν… προκαταβολή! Δηλαδή δεν τους νοιάζει να κλείσουν μια ημερομηνία και μετά… ούτε καν την ακυρώνουν, απλά δεν πάνε. Το θέμα είναι τι γίνεται στα κέντρα, αυτοί ξέρουν τι συμβαίνει. Κι εκεί η αλήθεια είναι πως έχουν προγραμματιστεί μόνο αυτοί που μεταφερθήκαν» τονίζει η κα Μαυρογένη» και συνεχίζει: «Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρει και κανείς τι να κάνει. Πώς να πας να δόσεις προκαταβολή σε ένα εστιατόριο όταν δεν ξέρεις πόσα άτομα θα επιτρέψουν και εάν! Κάποιοι που γνωρίζουν ότι έχουν πολύ μεγάλο κύκλο και θα κάνουν γάμο με 1.500 άτομα, δεν θα το κάνουν φέτος, περιμένουν πότε θα ανοίξει κι ας είναι και του χρόνου». Όπως μας μεταφέρει, ανύπαρκτη είναι και η κίνηση στους οίκους νυφικής ένδυσης «ούτε ραντεβού, ούτε ενδιαφέρον, ούτε ερωτήσεις» ενώ βρισκόμαστε στα μέσα Ιανουαρίου που παραδοσιακά ήταν ένας καλός μήνας.
«Για τους ελληνικούς γάμους, πιστεύω ότι αν γίνει άρση των μέτρων θα τρέξουν όλοι να παντρευτούν τελευταία στιγμή. Δηλαδή -αν πάει το πράγμα όπως φαίνεται – από Ιούνιο και ύστερα θα γίνουν ελληνικοί γάμοι. Απλώς είναι λογικό τα ζευγάρια να είναι επιφυλακτικά γιατί δεν θέλουν να δώσουν προκαταβολές και στη συνέχεια να ανατραπεί ο σχεδιασμός τους. Για τους ξένους θα είναι πολύ κακή χρονιά περίπου σαν πέρυσι ίσως λίγο καλύτερη. Αλλά αν σκεφτείτε ότι Αυστραλία, Καναδάς και Αμερική είναι απαγορευτικό αυτή τη στιγμή να ταξιδέψουν, το ίδιο και η Αγγλία… Αυτές ήταν οι καλές χώρες. Ήδη άρχισαν να ρωτάνε τώρα αυτήν την εβδομάδα για το 2022 πολύ έντονα.

«Ξεχνάμε τα 1.000 και 1.500 άτομα»

Αισιόδοξος ότι η φετινή χρονιά θα εξελιχθεί καλά, εμφανίστηκε ο φωτογράφος γάμων, Μπάμπης Γαλανάκης: «Το 2020 είχαμε μαζικές ακυρώσεις, έγιναν απειροελάχιστοι γάμοι. Πήγαν να σώσουν την κατάσταση οι βαφτίσεις αλλά όλες οι εκδηλώσεις έγιναν με 50 και 80 καλεσμένους και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς δεξίωση. Αν περιορίζεις τόσο πολύ το κάλεσμα, λογικό είναι όλος ο προϋπολογισμός να πηγαίνει προς τα κάτω. Αυτά είναι αλυσίδα» τονίζει και εξηγεί πως από όσους ακύρωσαν, κάποιοι έκλεισαν αμέσως νέα ημερομηνία για φέτος το καλοκαίρι, κάποιοι κλείνουν τώρα. «Υπάρχουν πολλές κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2021. Η πλειονότητα είναι περυσινοί αλλά τώρα ξεκινούν να κλείνουν και νέα ζευγάρια. Κάποιες κρατήσεις βέβαια που έγιναν από πέρυσι για τον Μάρτιο πιθανόν να οδηγηθούν σε νέες ακυρώσεις. Όμως οι πολλές κρατήσεις που ξεκινούν μετά το Πάσχα, λογικά και με τα τωρινά δεδομένα, θα καταφέρουν να πραγματοποιηθούν. Θεωρώ ότι το φετινό καλοκαίρι θα πάει καλά, με τα τωρινά επιδημιολογικά δεδομένα, με τα νέα κρούσματα και τις διασωληνώσεις να μειώνονται με τους εμβολιασμούς να εξελίσσονται, είμαι αισιόδοξος. Σίγουρα θα πρέπει να ξεχάσουμε τους γάμους με τα 1.000 και 1.500 άτομα αλλά γάμοι με 500 καλεσμένους λογικά θα γίνουν» καταλήγει.

«Μηδενικό το ενδιαφέρον»

Απογοητευτική εικόνα από τα κέντρα δεξιώσεων μας μεταφέρει η Πέπη Βαλίνη, υπεύθυνη του κέντρου «Ζυγός». «Αυτήν την στιγμή είμαστε στο μηδέν, το ενδιαφέρον από ζευγάρια είναι ελάχιστο, διότι οι περισσότεροι έχουν κόσμο να φέρουν εκτός Χανίων. Πώς να κλείσουν εισιτήρια, πώς να κλείσουν ξενοδοχεία, πώς να δώσουν προκαταβολές, όταν κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει» τονίζει η κα Βαλίνη. «Πέρυσι από τον Μάρτιο και μετά μία – μία οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις άρχισαν να μετατίθενται για αργότερα και σταδιακά να ακυρώνονται. Το αποτέλεσμα είναι τώρα, εκτός από κάποιες περυσινές εκδηλώσεις που έχουν μεταφερθεί, το ενδιαφέρον να είναι μηδενικό. Εμείς είμαστε κλειστοί αλλά προσπαθούμε να διατηρούμε μια καλή ψυχολογία και την ελπίδα ότι μετά την άρση των περιορισμών, ο κόσμος θα επιστρέψει στην καθημερινότητά του και θα μπορέσει να προγραμματίσει τη ζωή του» καταλήγει.

«Μικρές ποσότητες»

Δυναμικά στο “παιχνίδι” των κοινωνικών εκδηλώσεων, έχει μπει τα τελευταία χρόνια, ο Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Παλαιών Ρουμάτων “Η Αρχόντισσα”. «Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε πολλή δουλειά, ο κόσμος μας στήριζε και μας προτιμούσε για τις εκδηλώσεις του. Από ‘κει και πέρα πέρυσι δεν δουλέψαμε καθόλου με εκδηλώσεις, κοινωνικά, πανηγύρια, δεν έγινε τίποτα. Κάποιες παραγγελίες που είχαμε για γάμους ήταν ας πούμε 50 – 80 κομμάτια αντί για 1.500 που μας έλεγαν. Δουλεύουμε με μικρές ποσότητες σπίτια, λίγα άτομα» τονίζει στα «Χ.ν.» η πρόεδρος του συνεταιρισμού, Μαρία Ρενιέρη… «Αν επιτρέψουν να γίνουν πιστεύω πως κι εμείς θα δουλέψουμε, ό,τι είναι να γίνει θα γίνει για όλους μας. Κι ο κόσμος πάλι θα ξεκινήσει να κάνει τις εκδηλώσεις του όταν έρθουμε σε φυσιολογικά επίπεδα.» τονίζει και καλεί, αυτήν τη δύσκολη περίοδο να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα