Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Στον Μυλοπόταμο οι αίγαγροι του Κήπου

» Χωρίς ενημέρωση οι επικεφαλής των παρατάξεων

 

Εν αγνοία του Δημοτικού Συμβουλίου και με πρωτοφανή μυστικοπάθεια συνεχίζει να λειτουργεί η Δημοτική Αρχή Σημανδηράκη στο ζήτημα των ζώων του Κήπου, η τύχη των οποίων παρέμενε μέχρι χθες άγνωστη επισήμως. Πληροφορίες των “Χ.ν.” πάντως, κάνουν λόγο ότι τα ζώα βρίσκονται στο Ρέθυμνο.
Πιο συγκεκριμένα, τα ζώα έχουν μεταφερθεί σε χωριό του Μυλοποτάμου, άγνωστο όμως με ποια παραστατικά, με ποιο δημόσιο όχημα και με ποια μέτρα ευζωίας, γεγονός που συνεχίζει -εύλογα- να προκαλεί ερωτηματικά.

ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ Ο ΣΗΜΑΝΔΗΡΑΚΗΣ
Χθες βρέθηκε στο Αττικό Πάρκο ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης και συνομίλησε με στελέχη της δομής, τα οποία τον ξενάγησαν στον χώρο, όπου φιλοξενούνται ήδη αίγαγροι, άσχετοι με αυτούς του Κήπου.
O υπεύθυνος της δομής κ. Λεσουέρ, μιλώντας και χθες στα “Χανιώτικα νέα”, επανέλαβε ότι «δεν έχει παραλάβει το Αττικό Πάρκο τους αιγάγρους του Δημοτικού Κήπου». Ο ίδιος σημείωσε πως δεν γνωρίζει που βρίσκονται τα ζώα τις τελευταίες έξι ημέρες.

Ο ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ
Παντελή άγνοια για το πού βρίσκονται οι αίγαγροι του Δημοτικού Κήπου είχε μέχρι χθες ο επικεφαλής της παράταξης “Η Απάντηση… Τα Χανιά μας”, Άρης Παπαδογιάννης ο οποίος τόνισε ότι δεν είχε ενημέρωση ως επικεφαλής δημοτικής παράταξης για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.
Σχετικά με το εάν συμφωνεί με την απομάκρυνση των ζώων ή όχι, εξέφρασε την διαφωνία του, εξηγώντας ότι τα αγρίμια είχαν συνδέσει την παρουσία τους με την ιστορία του τόπου. «Είναι ένα σύμβολο για τους Κρητικούς. Και ειδικά τα παιδιά είχαν συνδέσει τον Κήπο, όχι απλώς με έναν χώρο πρασίνου αλλά και με έναν χώρο όπου υπήρχαν ζώα της κρητικής φύσης. Υπό αυτή την έννοια θα έπρεπε να υπάρχει διαβούλευση για το θέμα» ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι θα έπρεπε επίσης να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις όσον αφορά την μεταφορά τους. «Δεν υπάρχει αμφιβολία επ’ αυτού» τόνισε.

Ο ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ
«Καμία απολύτως ενημέρωση δεν έγινε στους επικεφαλής και στο δημοτικό συμβούλιο ούτε για το πού είναι τα ζώα ούτε για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν», απαντά στα “Χανιώτικα νέα” ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί για τα Χανιά της Επόμενης Μέρας» Γρηγόρης Αρχοντάκης.
Επισημαίνοντας ότι το ζήτημα πρέπει να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς «δεν γίνεται να εξαφανίζονται ζώα έτσι ξαφνικά», ο κ. Αρχοντάκης δηλώνει παράλληλα ότι «δεν μου αρέσει η εικόνα ζώου στο κλουβί και η απομάκρυνση είναι κάτι που με βρίσκει σύμφωνο».
Επανέλαβε πάντως ότι «το πού θα πάνε θα πρέπει να ναι κάτι που θα συζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο».

Ο ΔΑΜΙΑΝΑΚΗΣ
«Τα αγρίμια του Κήπου βρίσκονται σε ασφαλές μέρος εντός Κρήτης», ήταν η απάντηση που έλαβε μόλις χθες ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Χανιά – Κοιτάμε μπροστά» και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων Ευτύχης Δαμιανάκης όταν επικοινώνησε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Τσουπάκη. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι αρχικά πληροφορήθηκε για το θέμα μέσα από τα ρεπορτάζ των “Χανιώτικων νέων”.
«Ασφαλώς δεν γνωρίζω πού βρίσκονται σήμερα τα ζώα. Μετά από δική μου πρωτοβουλία επικοινώνησα σήμερα (χθες) με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Μιχ. Τσουπάκη, ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι τα ζώα βρίσκονται σε ασφαλές μέρος στην Κρήτη με τελικό προορισμό το Αττικό πάρκο, κάτι για το οποίο έχουν συνεννοηθεί με όλες τις αρμόδιες αρχές. Διενεργούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι που ζήτησε το Αττικό πάρκο σε ό,τι αφορά την υγεία των ζώων, το DNA τους και τα πιστοποιητικά που χρειάζονται προκειμένου στη συνέχεια να μεταφερθούν».
Ο ίδιος επανέλαβε ότι δεν είχε απολύτως καμία ενημέρωση για την διαδικασία που ακολουθήθηκε.
Στο ερώτημα για το εάν συμφωνεί με την απομάκρυνση των ζώων, ο κ. Δαμιανάκης απάντησε: «εάν με ρωτήσετε επί συναισθηματικής βάσεως, θα σας έλεγα ότι εγώ ήθελα να παραμείνουν τα ζώα στον Κήπο. Υπό την αυτονόητη όμως προϋπόθεση ότι θα υπήρχε και η αναγκαία κατά Νόμο προβλεπόμενη δομή φιλοξενίας τους. Διότι δεν είμαι ούτε εγώ, ούτε κανείς περήφανος βλέποντας την εικόνα στοιβαγμένων ζώων σε έναν περιορισμένο χώρο. Νομίζω ότι αυτό δεν ήταν καλό ούτε για τα ζώα, ούτε για την εικόνα του Κήπου της πόλης. Εάν οι συνθήκες βελτιώνονταν θα ήμουν σαφέστατα υπέρ της παραμονής. Άλλωστε έχω παιδικές αναμνήσεις από τον Κήπο και είμαι και παππούς που πήγαινα τα εγγόνια μου για να τα δουν, άρα δεν θα μπορούσα να είμαι κατά. Αλλά βεβαίως υπό την προϋπόθεση της δημιουργίας μιας δομής τέτοιας που θα ήταν αντάξια της φιλοξενίας, με την έννοια της τήρησης των απαραίτητων προδιαγραφών».
Σχετικά για το εάν θα έπρεπε να συζητηθούν εναλλακτικές λύσεις, ο ίδιος δήλωσε ότι δεν είχε καμία ενημέρωση (για το εάν αναζητήθηκαν). «Όμως ενδεχομένως η δημοτική αρχή να εξέτασε και άλλες εναλλακτικές υπό την προϋπόθεση ότι θα ήταν δυνατή χωρικά η κατασκευή μιας σύγχρονης δομής με όλες τις απαιτούμενες κατά Νόμο προδιαγραφές».

Ο ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ
Χωρίς ενημέρωση για την τύχη των αγριμιών του Δημοτικού Κήπου, παρέμενε μέχρι χθες βράδυ και ο επικεφαλής της παράταξης Ενεργών Πολιτών, τ. δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας. Ούτε ο ίδιος είχε επίσημη ενημέρωση για την διαδικασία που ακολουθήθηκε. Όσον αφορά την απομάκρυνση των ζώων από το Δημοτικό Κήπο, δήλωσε σύμφωνος υπό προϋποθέσεις. « Βέβαια για να συμφωνήσουμε πρέπει να έχουμε πλήρη ενημέρωση, κάτι το οποίο δεν υπάρχει. Γι΄ αυτό άλλωστε με επιστολή προς την διεύθυνση περιβάλλοντος πρασίνου και καθαριότητας του Δήμου Χανίων, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και τον Διευθυντή της Υπηρεσίας, ζητήσαμε έγγραφα σχετικά με την απόφαση και τις συνθήκες απομάκρυνσης των αιγάγρων από το Δημοτικό Κήπο».
Παράλληλα σημείωσε ότι: «θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει μια σταδιακή απομάκρυνση των ζώων ή να βρεθεί ένας άλλος χώρος φιλοξενίας στην περιοχή μας, εάν βέβαια εξασφαλίζονταν οι καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των ζώων». Στην κατεύθυνση αυτή, τόνισε, ότι θα έπρεπε να έχουν αναζητηθεί εναλλακτικές λύσεις: «άλλωστε υπήρχαν προτάσεις, ακόμα και από φορείς. Πριν περάσουμε στην λύση του Αττικού πάρκου, θα έπρεπε να εξετάσουμε λύσεις που θα ήταν εντός Κρήτης, εντός Π.Ε. Χανίων και μάλιστα εντός δήμου Χανίων».

Ο ΒΟΥΡΛΑΚΗΣ
“Άγνοια” για το πού βρίσκονται τα αγρίμια του Δημοτικού Κήπου, είχε μέχρι χθες και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Βουρλάκης. «Όχι δεν ξέρω που είναι» ανέφερε ενώ σύμφωνα με τον ίδιο δεν είχε ούτε ενημέρωση ως επικεφαλής δημοτικής παράταξης για την διαδικασία που ακολουθήθηκε όσον αφορά την απομάκρυνση και μεταφορά τους.
Όσον αφορά για το εάν συμφωνούσε με την απομάκρυνση των ζώων απάντησε πως « με προϋποθέσεις, ναι θα συμφωνούσα». Παράλληλα τόνισε ότι θα έπρεπε να συζητηθούν εναλλακτικές λύσεις όσον αφορά τη μεταφορά των αγριμιών, επισημαίνοντας πως « τα ζώα δεν πρέπει να είναι σε ζωολογικό κήπο. Ειδικά τα άγρια ζώα πρέπει να είναι στη φύση, όχι αιχμάλωτα. Υπό προϋποθέσεις μπορείς να τα έχεις σε ζωολογικό κήπο αλλά όχι με αυτές τις συνθήκες που τα είχαν στον Κήπο».

Ο ΣΑΡΡΗΣ
Άγνοια για τις εξελίξεις και από τον επικεφαλής της παράταξης «Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος» Γιάννης Σαρρής, ο οποίος πάντως λόγω έκτακτων υποχρεώσεων δεν μπορούσε να παρακολουθήσει επισταμένα τις εξελίξεις.
Μιλώντας στα “Χ.ν.” δήλωσε ότι ναι μεν είναι θετικός σε απομάκρυνση των ζώων όμως ξεκαθάρισε ότι είναι ένα ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

Ο ΡΙΖΟΣ
Για «καθεστώς αδιαφάνειας» και «απαράδεκτη μεθόδευση» από τη δημοτική Αρχή Χανίων, έκανε λόγο ο Σεραφείμ Ρίζος, επικεφαλής της “ΑΝΤΑΡΣΙΑ στα Χανιά». Όπως και οι υπόλοιποι επικεφαλής, δήλωσε ότι δεν είχε καμία ενημέρωση ούτε για το που πήγαν τα ζώα ούτε για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Όσο για το αν είναι σωστή ή όχι η απομάκρυνση κι αν έπρεπε να προηγηθεί μια συζήτηση, ο κ. Ρίζος απαντά: «Είναι ένα θέμα σύνθετο που δεν μπορεί να απαντηθεί σε μια συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής ή σε ένα δημοτικό συμβούλιο. Απαιτεί πλατύ διάλογο. Προφανώς δεν είμαστε υπέρ του εγκλεισμού, όμως απάντηση δεν είναι να μεταφέρουμε ένα ζώο από το ένα κλουβί σε ένα άλλο. Προφανώς δεν είμαστε υπέρ της εμπορευματοποίησης των ζώων από δομές τέτοιου είδους. Είμαστε ενάντια στην εμπορευματικοποίηση της φύσης γενικότερα, την ώρα μάλιστα που προκαλούμε συνεχώς καταστροφές στο φυσικό μας περιβάλλον». Ο ίδιος τόνισε ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η απελευθέρωση των αιγάγρων σε κατάλληλο περιβάλλον στα Χανιά. «Υπάρχουν περιοχές, τα Θοδωρού ή Σαμαριά, κάποιες άλλες που θα προκριθούν κατάλληλες. Σε καμία περίπτωση όμως λύση δεν είναι η μεταφορά στην Αθήνα, ιδιαίτερα με τέτοιες απαράδεκτες διαδικασίες που ακολούθησε η δημοτική Αρχή».

Τα… ίχνη των αιγάγρων του Δημοτικού Κήπου που απομάκρυνε ο Δήμος Χανίων αναζητά το νέο επεισόδιο της σειράς. Ο επικεφαλής του “Αττικού Πάρκου” μιλά και διαψεύδει ότι φιλοξενούνται εκεί!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

“Άφαντο” το κρητικό μέλι από τα ξενοδοχεία

Εκτός των ξενοδοχείων παραμένει το τοπικό μέλι, ένα θέμα που απασχολεί έντονα τους μελισσοκόμους. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ποσότητες που διακινούνται στην τουριστική ζώνη...

Ορατότης… μηδέν εξαιτίας της ομίχλης στα Χανιά! (φωτ. & video)

Πυκνή ομίχλη έχει καλύψει το πρωί της Τετάρτης τα Χανιά με αποτέλεσμα η ορατότητα να είναι σημαντικά περιορισμένη όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες. Αυτή είναι...

Βιολογικές φράουλες στα Χανιά

Mια θέση στις προτιμήσεις και στο τραπέζι του καταναλωτή διεκδικεί η xανιώτικη υπαίθρια βιολογική φράουλα που παρά τις δυσκολίες συνεχίζει να παράγεται τα τελευταία...

1978: Απατεώνας συνελήφθη στα Χανιά – Εμφανιζόταν σαν γαμπρός

44 χρόνια πριν και στα Χανιά είχε προκαλέσει “σούσουρο” η σύλληψη ενός άντρα ο οποίος παρουσιαζόταν ως… γαμπρός αν και έγγαμος με παιδιά! Αναφέρει το...

“Στοπ” σε προκαταλήψεις και ανισότητες από μαθητές στο 2ο Γενικό Λύκειο Χανίων

Την αγκάλιασαν με τη συμπεριφορά τους, τη στήριξαν με τη φιλία τους, την έκαναν μέλος της τάξης τους. Το παράδειγμα των μαθητών του Α3...

Πόσο… ισόβια είναι τα ισόβια;

Όταν ακούμε για «ποινή ισόβιας κάθειρξης» θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πρόκειται επί της ουσίας για ποινή κάθειρξης 16 ετών που είναι και η...

2 Comments

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα