Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021

Στον δρόμο της ψηφιοποίησης το “Ιστορικό Αρχείο Κρήτης”

Στον δρόμο της ψηφιοποίησης μπαίνει το “Ιστορικό Αρχείο Κρήτης” με την προμήθεια σύγχρονου μηχανήματος, ενώ παράλληλα με τη στήριξη του “Συλλόγου Φίλων Ιστορικού Αρχείου Κρήτης” συνεχίζονται οι προσπάθειες για να βρεθούν λύσεις στο κτηριακό πρόβλημα του Αρχείου αλλά και σε άλλα ζητήματα που προκύπτουν σχεδόν καθημερινά.
Για να τονιστεί ο ρόλος του “Ιστορικού Αρχείου” τη νέα εποχή πραγματοποιείται την Κυριακή μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση  στο χώρο της “Τράπεζας Χανίων”
«Κάνουμε αυτήν την εκδήλωση για να μάθει ο κόσμος ότι έχουμε κάνει βήματα μπροστά στο κομμάτι της ψηφιοποίησης και για να ευχαριστήσουμε αυτούς που μας υποστήριξαν » δηλώνει στα “Χ.Ν.” ο  πρόεδρος του “Συλλόγου Φίλων Ιστορικού Αρχείου Κρήτης” κ. Γιάννης Πλατσιδάκης.
Ομιλήτρια στην εκδήλωση και η προϊσταμένη του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας κα Ντίνα Αδαμοπούλου. «Το Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας λειτουργεί σε πολύ υψηλό επίπεδο. Δεν προβάλλει μόνο τα αρχεία και τα κειμήλια με υποδειγματικό τρόπο κάνοντας περήφανους όλους τους Υδραίους αλλά αποτελεί για το νησί και την οικονομία ένα πολύ σπουδαίο αξιοθέατο. Κάτι ανάλογο θέλουμε και για το Ιστορικό Αρχείο Κρήτη, θέλουμε να δώσουμε μια εικόνα από το μέλλον» σημειώνει ο κ. Πλατσιδάκης συμπληρώνοντας πως όσοι θέλουν να στηριχθεί το Ιστορικό Αρχείο πρέπει να δίνουν το παρών σε εκδηλώσεις όπως αυτές της Κυριακής προκειμένου οι αρμόδιοι φορείς να πάρουν το μήνυμα τους.
Ένας από τους βασικούς στόχους τον Φίλων του Ιστορικού Αρχείου είναι ο εκσυγχρονισμός του υπάρχοντος κτηρίου αλλά και η μεταφορά του μουσειακού υλικού του Αρχείου σε άλλο χώρο. Για αυτό το σκοπό οι Φίλοι έχουν προτείνει από το 2015 να παραχωρηθεί το “Ψυγείο” δίπλα στην Δημοτική Αγορά ένας χώρος ιδανικός για να φιλοξενήσει το μουσειακό υλικό του Αρχείου.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ
«Η ψηφιοποίηση των αρχείων είναι ένα θέμα που απασχολούσε χρόνια το Ιστορικό Αρχείο ειδικά τα τελευταία 10 χρόνια που δεν έχει συντηρητή. Από τον προηγούμενο προϊστάμενο τον κ. Καλαιτζόγλου είχε ξεκινήσει  μια προσπάθεια για να αποκτηθεί ο εξοπλισμός. Πρόσφατα η Περιφέρεια Κρήτης μας παραχώρησε το σύγχρονο μηχάνημα για την ψηφιοποίηση και η “Τράπεζα Χανίων” τον υπολογιστή που το υποστηρίζει» δηλώνει η κα Μ. Αρετάκη προϊσταμένη του Ιστορικού Αρχείου.
Αυτή τη στιγμή η ψηφιοποίηση του αρχείου γίνεται κανονικά. Ξεκίνησε με το αρχείο Βλαστού ενώ από τα κεντρικά του Υπουργείου Παιδείας έχει ζητηθεί η ψηφιοποίηση του αρχείου του Ρωσικού Προξενείου.
«Χάρις στις προσπάθειες της ασκούμενης φοιτήτριας της Ελισάβετ Μιχαηλίδη και  του εθελοντή Μιχάλη  Σμυρλάκη έχει ξεκινήσει μια πολύ σοβαρή προσπάθεια για την ψηφιοποίηση του αρχείου μας. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή παρότι με βάση τον οργανισμό του 1992 στο Ιστορικό Αρχείο θα έπρεπε να υπάρχουν 12 υπάλληλοι υπάρχει μια υπάλληλος και εγώ ως προϊστάμενη που είμαι αποσπασμένη. Ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή αυτή η κατάσταση θα λάβει τέλος και το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης θα στηριχθεί πραγματικά» σημειώνει η προϊσταμένη.

Η εκδήλωση
Εκδήλωση με θέμα «Προσεγγίσεις στον ρόλο των Ιστορικών Αρχείων σήμερα»πραγματοποιούν από κοινού ο “Σύλλογος Φίλοι Ιστορικού Αρχείου Κρήτης” και το “ΓΑΚ/Ιστορικό Αρχείο Κρήτης” την Κυριακή  31 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι. Η εκδήλωση γίνεται στο χώρο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων.
Ομιλητές οι Ντίνα Αδαμοπούλου προϊσταμένη των ΓΑΚ/Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας με θέμα «η δημιουργική προσέγγιση του παρελθόντος με το παρόν, μέσω ενός σύγχρονου αρχείου- μουσείου. Η Περίπτωση των ΓΑΚ/ Ιστορικού Αρχείου- Μουσείου Ύδρας» και Ελένη Κωβαίου υπεύθυνη των κλειστών συλλογών της βιβλιοθήκης του Πανεπιστήμιου Κρήτης με θέμα «Βιβλιοθήκες και αρχεία στον παγκόσμιο ιστό»

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα