Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου, 2021

Στον αέρα η ψήφος της γενιάς του ’97

Εντονες αντιδράσεις συνεχίσει να προκαλεί το ενδεχόμενο να μην ψηφίσουν οι έφηβοι και έφηβες γεννημένοι το 1997, οι οποίοι βάσει νόμου πρέπει να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις 25 Ιανουαρίου.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν προλαβαίνουν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, επιχείρημα στο οποίο ο αντίλογος είναι ότι συμφώνα με το Σύνταγμα οι εκλογικοί κατάλογοι ,μπορεί να ανανεώνονται ανά δυο μήνες, όμως σε περίπτωση που οι εκλογές διεξάγονται τους πρώτους δύο μήνες του χρόνου μπορούν να ετοιμαστούν μέχρι της 15 Ιανουαρίου αρκεί να υπογραφεί μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σε ανακοίνωσή τους, οι μαθητές που συμμετείχαν φέτος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της βουλής των εφήβων (ΙΘ σύνοδος), αναφέρουν ότι αυτή η κίνηση δεν γίνεται, «με αποτέλεσμα να περνά ο καιρός και περίπου 117.000 συνταγματικά νόμιμοι ψηφοφόροι, να κινδυνεύουν να στερηθούν το δικαίωμα του εκλέγειν και η φωνή τους ,να απέχει από τις ποιο κρίσιμες εκλογές της μεταπολίτευσης, όπως δηλώνεται από αναλυτές, τα αποτελέσματα των οποίων κρίνουν άμεσα το μέλλον τους».
Οι μαθητές, ανάμεσα στους οποίες και Χανιώτες, ξεκίνησαν εκστρατεία ενημέρωσης προς φορείς και ΜΜΕ «εκφράζοντας την αγωνία μας για την τύχη του εκλογικού δικαιώματος της γενιάς του 97».
Στο πλαίσιο αυτό συνέταξαν επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην οποία αναφέρουν αναλυτικά:
«Αξιότιμε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, κ. Κάρολε Παπούλια,

είναι γεγονός ότι οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τη στέρηση του δικαιώματος μας στην ψήφο, κάθε άλλο παρά αδιάφορους θα μπορούσαν να μας αφήσουν αφού αγωνιούμε για το μέλλον μας .Έτσι λοιπόν, ως μέλη της Βουλής των Εφήβων, αλλά κυρίως ως συνειδητοποιημένοι πολίτες, αποφασίσαμε να απευθυνθούμε σε εσάς, τον ανώτατο άρχων αυτής της χώρας και θεματοφύλακα της Δημοκρατίας ,για να δηλώσουμε κατηγορηματικά την έντονη αντίθεση μας στο γεγονός, ότι τόσο σε εμάς όσο και στους συνομήλικούς μας, δεν θα μας επιτραπεί να ασκήσουμε το συνταγματικά κατοχυρωμένο μας δικαίωμά του «εκλέγειν».
Σύμφωνα με τις ισχύουσες συνταγματικές και νομοθετικές διατάξεις (άρθρο 51, §3 του Συντάγματος), οι οποίες φυσικά και υπερισχύουν κάθε εγκυκλίου, οι γεννηθέντες το έτος 1997 μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα είτε εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους είτε όχι, καθώς η εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο αποτελεί διαδικαστική και μόνο πράξη, η παράλειψη της οποίας δεν μπορεί να προσβάλει τον πυρήνα του δικαιώματος και να καταργήσει την άσκηση αυτού.
Επίσης θα θέλαμε να τονίσουμε πως μέχρι την συγκεκριμένη Κυριακή-ημέρα εκλογών 25 Ιανουαρίου 2015 μεσολαβούν 12 εργάσιμες ημέρες. Είναι, λοιπόν, ακατανόητη η αδυναμία των κρατικών υπηρεσιών να διεκπεραιώσουν την καταγραφή των νέων ψηφοφόρων στους σχετικούς καταλόγους. Ωστόσο, ακόμα και αν τελικά αυτό δεν μπορέσει να πραγματοποιηθεί προτείνουμε να δοθεί η δυνατότητα για επί τόπου εγγραφή στο εκλογικό κέντρο την ημέρα των εκλογών προσκομίζοντας την αστυνομική μας ταυτότητα και το πιστοποιητικό εγγραφής στα δημοτολόγια που μπορεί να χορηγηθεί από κάθε Δήμο.
Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, θεωρούμε ότι μόνο εσείς θα μπορούσατε να δώσετε λύση, είτε με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος είτε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, όπως έχει συμβεί πολλές φορές και στο παρελθόν.
Για τους άνωθεν λόγους σας παρακαλούμε, να αναλάβετε την ευθύνη σας ως θεματοφύλακας της Δημοκρατίας, του Συντάγματος και των νόμων και να καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε να αποφευχθεί η πραγματοποίηση αυτού του απίστευτου ατοπήματος, που θέτει πολλά ερωτήματα ακόμα και για την νομιμότητα της εκλογικής διαδικασίας.

Με εκτίμηση και σεβασμό,

Οι Έφηβοι Βουλευτές της ΙΘ΄ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων».

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα