Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου, 2020

Στο… σφυρί καταστήματα εστίασης

Πωλητήριο έχει μπει το τελευταίο διάστημα σε μεγάλο αριθμό καταστημάτων εστίασης στα Χανιά, γεγονός που ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Ν. Χανίων Μιχάλης Μπουρδαντωνάκης αποδίδει στην μεγάλη φορολογία αλλά και στην μείωση της κατανάλωσης που φέτος έχει ξεπεράσει το 50% σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Όπως επισημαίνει στα “Χ.Ν.” ο κ. Μπουρδαντωνάκης καθοριστικός παράγοντας για την επιβίωση των καταστημάτων εστίασης των Χανίων είναι ο τουρισμός, τονίζοντας ότι απαιτείται σεβασμός και σωστή διαχείριση.
Είναι αξιοσημείωτο πως εν μέσω Καλοκαιριού αγγελίες πωλήσεων έχουν βάλει καταστήματα εστίασης σε τουριστικές περιαστικές περιοχές όπως η Αγία Μαρίνα, το Ακρωτήρι αλλά κυρίως στο κέντρο της πόλης των Χανίων- ακόμη και στο παλιό Λιμάνι- που θεωρείται ένα από τα εμπορικότερα σημεία.

ΦΟΡΟΙ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ

«Όλες αυτές οι επιχειρήσεις εστίασης που πωλούνται ή κλείνουν οριστικά ενώ είχαν πρόσφατα ανοίξει, αρχικά θεωρούσαν πως η εστίαση είναι ένας κερδοφόρος κλάδος και πως θα μπορούσαν να βγάλουν ‘’εύκολο χρήμα’’. Ωστόσο δεν είναι έτσι τα πράγματα. Είναι λανθασμένη η αντίληψη πως εάν σήμερα είναι γεμάτο από κόσμο ένα μαγαζί, βγάζει χρήματα. Η κρίση όπως σε όλους τους κλάδους, έχει αγγίξει και την εστίαση και τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα» ανέφερε στα «Χ.Ν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μιχάλης Μπουρδαντωνάκης, και εξήγησε:
«Καταρχήν πληρώνουμε πάρα πολλούς φόρους…Έχουμε φόρο παρεπιδημούντων, δημοτικά τέλη όσον αφορά τα τραπεζοκαθίσματα, πληρώνουμε Φ.Π.Α., ΑΕΠΙ αλλά και ΤΕΒΕ, ΙΚΑ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Ίντερνετ, Συνδρομητικά κανάλια…Είναι τόσοι πολλοί οι τομείς που δίνουμε λεφτά, που όσα και να βγάλουμε δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις μας».

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ
Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Μπουρδαντωνάκη « ο πελάτης δεν ξοδεύει πλέον, έχει μειωθεί κατα 50% η αγοραστική του δύναμη σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές, όπως διαπιστώνουμε από τις παραγγελίες στα καταστήματά μας. Για παράδειγμα αγοράζει πλέον μόνο ένα καφέ χωρίς συνοδευτικό ή ένα γλυκό για να το μοιραστούν τέσσερα άτομα. Η κατανάλωση είναι πλέον πολύ περιορισμένη. Τα μαγαζιά μπορεί να είναι γεμάτα αλλά οι εισπράξεις είναι πάρα πολύ υποτονικές και δεν αντεπεξέρχονται στις υποχρεώσεις που έχουμε».

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ
ΤΗΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Χανίων εξέφρασε τον προβληματισμό του για την ερχόμενη σεζόν, κάνοντας λόγο για έναν δύσκολο Χειμώνα που έρχεται. «Αυτό που θα συμβεί είναι κλείσιμο αρκετών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης….Τώρα εν μέσω Καλοκαιριού πολλές επιχειρήσεις πωλούνται και δυστυχώς φοβόμαστε ότι τίποτα δεν θα αλλάξει προς το καλύτερο. Η κατάσταση θα παραμείνει δύσκολη για τουλάχιστον 3-4 χρόνια ακόμα. Στα Χανιά ‘’μας κρατάει ζωντανούς’’ ο τουρισμός και πρέπει να τον σεβαστούμε και να τον διαχειριστούμε σωστά, προκειμένου να επιβιώσουμε» επεσήμανε ο κ. Μπουρδαντωνάκης ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά πως: « Εάν δεν είχαμε τον τουρισμό, θα είχαμε μεταναστεύσει όλοι. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Τα έξοδα είναι τόσα πολλά αλλά είμαστε πλέον εγκλωβισμένοι γιατί οι περισσότεροι έχουν χρεωθεί, έχουν νοίκια, οικογένειες. Αναγκαστικά δεν έχουμε εναλλακτική λύση, από το να κρατάμε τα καταστήματα μας ανοικτά. Η εστίαση δυστυχώς δεν είναι πια προσοδοφόρα. Και η Πολιτεία αντι να μας βοηθήσει εναντιώνεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο όσον αφορά στον κλάδο της εστίασης από το ασφαλιστικό μέχρι το φορολογικό. Κάθε μέρα μας κάνει την ζωή μας πιο δύσκολη. Δεν βοηθάει το Κράτος…» τόνισε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες