Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

“Ταξίδι Μέλιτος”: Ιστορικό, πολιτικό, ερωτικό μυθιστόρημα. Του οποίου όμως «…η μυθιστορηματική φαντασία υπακούει κατ’ ουσίαν στην ιστορική αλήθεια και στην αυστηρή στάθμιση των πολιτικών συμβάντων, ενώ επιχειρεί να ανασυνθέσει μια οριακή στιγμή του Ελευθερίου Βενιζέλου που συμπυκνώνει το όλον της προσωπικότητας και της εποχής του» όπως γράφεται
-μεταξύ άλλων- στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

• Το άγνωστο ταξίδι μέλιτος του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου -7μηνης διάρκειας παρακαλώ- στην Αμερική: Στο Χόλιγουντ, στην Αβάνα και στο Κούσκο του Περού, με προορισμό το Μάτσου Πίτσου.
• Ένα τέτοιο μυθιστόρημα μόνο ένα πολιτικό κρητικό όν, γνωστής ευφυΐας, γνώσεων, ταλέντου αναζήτησης, αγάπης και θαυμασμού στον πολιτικό και Κρητικό εθνάρχη θα μπορούσε να γράψει.
• Μίμης Ανδρουλάκης, επομένως. Ο συγγραφέας. Μοναδικός στο είδος του. Με φαντασία… ρεαλιστική. Δημιουργεί μια μυθιστορηματική πραγματικότητα.
• Την οποία αναπτύσσει πάνω σε στοιχεία επισταμένης και ενδελεχούς έρευνας αρχείων ανά τον κόσμο. Ναι, ανά τον κόσμο.
• Με έμφαση βεβαίως σε αρχεία και ντοκουμέντα ευρωπαϊκά. Όπου έχει “ξετρυπώσει” μέχρι και αρχεία της Intelligence service της επίμαχης εποχής (τα οποία θα δημοσιευθούν το 2016).
• Τελικά, η χώρα μας, αυτή η μικρή χώρα, επί Βενιζελικής εποχής, φαίνεται ότι ήταν μία από τις πρωταγωνίστριες του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι. Και ο Βενιζέλος, ακόμα και ηττημένος, με κομμένα τα φτερά του, μπορούσε να έρχεται σε επαφή με τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής του (πολιτικούς, διπλωμάτες, ηθοποιούς, πιανίστες, συγγραφείς) και να εκμεταλλεύεται τις γνωριμίες του για να προσπαθεί να βοηθήσει ακόμα και από μακριά την πατρίδα.

Ταξίδι αναψυχής στο Βενιζελικό γίγνεσθαι
• Μια εξαιρετική συζήτηση -πρώτη παρουσίαση του βιβλίου στα Χανιά, τιμής ένεκεν- την Παρασκευή το βράδυ 11 Δεκεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
• Συντροφικός, αγαπητικός χαιρετισμός από τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων και οικοδεσπότη διοργανωτή, Απόστολο Βουλγαράκη στον Μίμη Ανδρουλάκη.
• Στο πάνελ συνομιλητών: Ο συγγραφέας Μίμης Ανδρουλάκης, ο Γενικός δ/ντής του Iδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθ. Κ. Βενιζέλος” Νικ. Παπαδάκης, ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, ο πρόεδρος της Ένωσης Πνευματικών δημιουργών Χανίων Δημήτρης Νικολακάκης και ο συγγραφέας του επίσης ιστορικού μυθιστορήματος και του βραβευμένου ομώνυμου θεατρικού έργου από το Υπ. Πολιτισμού για τον Βενιζέλο “Όταν ήταν ευτυχισμένος”, αναπληρωτής καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Πολυχρόνης Κουτσάκης.
• Ατέλειωτη η κουβέντα για τον Βενιζέλο και την εποχή του. Ατέλειωτοι όλοι οι συνομιλητές σε γνώσεις της εποχής με λεπτομέρειες που κάνουν συνειρμικές προβολές στην σημερινή πολιτική.
• Απολαυστικό το πινγκ-πονγκ μεταξύ Μίμη Ανδρουλάκη – Νίκου Παπαδάκη. Κόψε ράψε.
• Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η “κατάθεση” βιωματικών στοιχείων εποχής Βενιζέλου από τον παππού και άλλους οικογενειακούς φίλους του δημάρχου Χανίων Τάσου Βάμβουκα. Η ζώσα, ακόμα, Βενιζελική ιστορία που κατατίθεται από στόμα σε στόμα.
• Πυκνές οι αναφορές του Πολυχρόνη Κουτσάκη σε ιστορικές στιγμές που περιγράφονται στο νέο βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη, επιδέξια, ώστε ο πολιτικοποιημένος αναγνώστης να κάνει και αυτόματες συνειρμικές προβολές και στο σημερινό πολιτικό μας γίγνεσθαι.
• Υπήρχαν και τότε μίζες… υποβρυχίων! Πριν τον Βενιζέλο βέβαια. Υπήρχε και τότε αρχιερέας της διαπλοκής! Υπήρχε και τότε η δημιουργική ασάφεια των συμμάχων.
• Ταξίδι αναψυχής όσων παραβρέθηκαν ήταν η παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος του Μίμη Ανδρουλάκη. Γι’ αυτό και κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε όταν η συζήτηση μάκρυνε χρονικά. Να ’ταν κι άλλη.
• Να ’ταν κι άλλες πολλές τέτοιες συζητήσεις (και όχι παρουσιάσεις/αναγνώσεις μόνο κειμένων) για τη Βενιζελική εποχή. Επειδή είναι κατανοητές και ελκυστικές σε όλους. Μαθαίνουμε στοιχεία που δεν μπορεί καθένας να βρει γιατί δεν είναι όλοι ιστοριοδίφες. Και, το σημαντικότερο, τέτοιες συζητήσεις αναδεικνύουν ότι η -όχι και τόσο μακρινή αυτή Βενιζελική εποχή- εξ αιτίας των πανευρωπαϊκών και όχι μόνο παραμέτρων της, παραμένει ζώσα. Έχει πολλά ακόμα να δώσει, στους αναγνώστες αλλά και στους πολιτικούς. Εφόσον βέβαια θέλουν να παραδειγματιστούν αλλά -γιατί όχι- και να εκμεταλλευτούν τις μεγάλες εθνικές παρακαταθήκες του Βενιζέλου.

Βιογραφία και… κόμικς
• Προς το τέλος και μέσα στο γενικό κλίμα ευφορίας και συγκίνησης ο γενικός δ/ντής του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθ. Κ. Βενιζέλος” κ. Νίκος Παπαδάκης, ανακοίνωσε ότι  για πρώτη φορά το Ιδρυμα εκδίδει μεταφρασμένη στα αγγλικά τη βιογραφία του Βενιζέλου η οποία ήδη ζητείται στην Αμερική.
• Αλλο υπέροχο νέο, καθώς θα αγγίξει πολλές γενιές Ελλήνων αλλά και τις νέες γενιές σίγουρα, είναι η προετοιμασία μιας έκδοσης ιστορικών κόμικς για το Βενιζέλο. Μια δράση εξαιρετικά πρωτοποριακή για τα δεδομένα ενός τέτοιου Ιδρύματος, σε συνεργασία με τον γνωστό Χανιώτη σκιτσογράφο Σπύρο Ορνεράκη.
• Φυσικά το Ιδρυμα, έχει ήδη προχωρήσει και σε άλλες τέτοιες σύγχρονες καινοτομίες. Μια από αυτές, που εντυπωσίασε τον Μίμη Ανδρουλάκη και όσους πήγαν μαζί του στο νέο Μουσείο της οικίας του Ελευθερίου Βενιζέλου στην Χαλέπα, είναι η μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας εγκατάσταση στο Μουσείο διαδραστικών παιγνιδιών για την εποχή Βενιζέλου. Το Ιδρυμα με την φωτισμένη και δοτική διοίκηση του Νίκου Παπαδάκη, στενού συνεργάτη του παππού μακαριστού Ειρηναίου προχωρεί. Η Ιτιά* (το ίδρυμα) που φύτεψε ο παππούς Ειρηναίος Γαλανάκης στην Αγία Σοφία (*όπως ο ίδιος θυμόμαστε ότι είχε παρομοιάσει το ιδρυμα Βενιζέλου) έχει πλέον γερές ρίζες.
• Μια τελευταία ανακοίνωση του κ. Νικ. Παπαδάκη ήταν η απόφαση να ανακηρυχθούν εταίροι του Ιδρύματος ο Μίμης Ανδρουλάκης και ο Πολυχρόνης Κουτσάκης, για την προσφορά τους, μέσω των βιβλίων τους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Πόσο… ισόβια είναι τα ισόβια;

Όταν ακούμε για «ποινή ισόβιας κάθειρξης» θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πρόκειται επί της ουσίας για ποινή κάθειρξης 16 ετών που είναι και η...

Ανησυχητικά στοιχεία για τη σύφιλη στα Χανιά

Επανεμφάνιση της σύφιλης για μια σειρά από λόγους καταγράφεται τα τελευταία χρόνια και σε τοπικό επίπεδο με βάση έρευνα - μελέτη της Μονάδας Νεογνών...

Σωτήριες επεμβάσεις στην Α΄Χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Χανίων

Πολύτιμο ιατρικό έργο επιτελεί η Α’ Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων σώζοντας εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές. Τα “Χανιώτικα νέα”, συνεχίζοντας την παρουσίαση του έργου που...

1978: Απατεώνας συνελήφθη στα Χανιά – Εμφανιζόταν σαν γαμπρός

44 χρόνια πριν και στα Χανιά είχε προκαλέσει “σούσουρο” η σύλληψη ενός άντρα ο οποίος παρουσιαζόταν ως… γαμπρός αν και έγγαμος με παιδιά! Αναφέρει το...

Επί σκηνής το έπος της Μάχης της Κρήτης

Την αναβίωση του επικού αγώνα της Μάχη της Κρήτης επί σκηνής μέσα από τις διηγήσεις των παππούδων και των γιαγιάδων μας και των ανθρώπων...

Υπερήλικας παρέσυρε με το αυτοκίνητό του 16χρονη μαθήτρια

Αυτοκίνητο που οδηγούσε 91 ετών άνδρας παρέσυρε 16χρονη, έξω από τα Άνω Πορόια Σερρών. Η ανήλικη, που σύμφωνα με την αστυνομία είναι ισπανικής καταγωγής και...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα