Δευτέρα, 21 Ιουνίου, 2021

Στο Ιτζεδίν δεν μυρίζει χλώριο

Η ατυχία του Ιτζεδίν, είναι πως αποτελεί έναν… απλό τόπο μαρτυρίας και ιστορικής μνήμης. Είναι βλέπετε και η “κοψιά” του τέτοια, που δεν μπορεί να βγάλει καμπόσα δωμάτια, ώστε να εκπονηθεί ένα σχέδιο ξενοδοχοποίησής του και να σωθεί.
Με το να ’ναι δε και ιστορικό μνημείο, δύσκολα να γίνουν εκεί μεγάλες εργολαβικές παρεμβάσεις και να πέσουν καμπόσα κυβικά μπετόν.
Στο Ιτζεδίν δεν “μυρίζει” ξαπλώστρα, χλώριο, γκαζόν και μπετόν. Στο φρούριο αυτό ανθεί το ίδιο “φυτό” που συναντάμε στα Νεώρια, στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, στα αποκαΐδια των Ιταλικών Στρατώνων, στη μιζέρια του Δημοτικού Κήπου και του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας: Η αδιαφορία.
Κι αφήστε τον έρμο τον Συντυχάκη του ΚΚΕ να παλεύει μόνος του. Ναι· ένας βουλευτής Ηρακλείου, να παλεύει να σώσει τη χαμένη αξιοπρέπεια των Χανίων.
Βλέπετε, όταν ο δήμαρχος Αποκορώνου “ετόλμησε” ν’ ασχοληθεί, στον Δήμο Χανίων τον αντιμετώπισαν περίπου ως… καταπατητή.
Έκτοτε, σιωπή εκκωφαντική.
Οι κραυγές της διάσωσης κλειδωμένες απ’ έξω από τα γραφεία βουλευτών και αυτοδιοικητικών.

2 Comments

  1. ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ, ΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΡΩΤΥΠΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΜΡ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ;

  2. Δεν είναι μόνο η αδιαφορία….
    είναι η μιζέρια κι κακομοιριά, η ιστορική αμορφωσια, η έλλειψη κουλτούρας, …να βλέπεις να κσταρεουν και να εξαφανίζεται το παρελθόν και οι ρίζες σου ….. είναι η ανικανότητα της προέκτασης του γενικού και ο περιορισμός στο ατομικό εγωκεντρικό συμφέρον…. Είναι το όνειρο του νεοπλουτισμου πατριώτη….

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες