Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, 2021

Στο “φως” άγνωστες πτυχές του κινήματος των Μουρνιδών

» Εκδήλωση με πρωτοβουλία της τοπικής κοινότητας Μουρνιών τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου

Το κίνημα των Μουρνιδών, μια πολύ σημαντική αλλά σχετικά άγνωστη πτυχή της τοπικής ιστορίας, θα αναδειχθεί στην εκδήλωση που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της τοπικής κοινότητας Μουρνιών το απόγευμα της Δευτέρας 27 Σεπτεμβρίου.
Τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 1833, η επέτειος των εορτασμών των 100 ετών στα 1933, σπάνιο φωτογραφικό υλικό και η σημαία του κινήματος θα παρουσιαστούν από την την κ. Ζαχαρένια Σημανδηράκη ειδική συνεργάτιδα των Γενικών Αρχείων του Κράτους
Μιλώντας στα “Χ.Ν.” η κ. Σημανδηράκη , άριστη γνώστης των γεγονότων και μελετήτρια και της τοπικής ιστορίας τόνισε την περίοδο 1830-1840, τη δεκαετία της Αιγυπτιοκρατίας της Κρήτης «οι Αιγύπτιοι έκαναν τεράστια δουλειά σε ότι αφορά τα κοινωφελή έργα που πραγματοποίησαν στο νησί. Τα κοινωφελή έργα όμως απαιτούσαν και χρήματα και για αυτό φορολόγησαν άγρια τους ντόπιους και τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους. Η φορολογία επεκτείνονταν ακόμα και στα προϊόντα επιβίωσης, στις καλλίεργειες κα. Αποφάσισαν λοιπόν οι ντόπιοι χριστιανοί κυρίως αλλά και μουσουλμάνοι να κάνουν μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις Μουρνιές. Μια συγκέντρωση χωρίς όπλα! Μαζεύτηκαν και παρέμειναν για μερικές ημέρες περίπου 7.000 άτομα. Συνέταξαν μια επιστολή για την Κωνσταντινούπολη αλλά και τους προξένους των Μεγάλων Δυνάμεων ζητώντας στήριξη ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν. Επέμειναν στον άοπλο χαρακτήρα της διαμαρτυρίας τους για αυτό όταν ήλθε ο οπλαρχηγός Δεληγιαννάκης από τα Σφακιά με τους άνδρες τους και είχαν τα όπλα τους, οι συγκεντρωμένοι τους ζήτησαν να αποχωρήσουν όπως και έγινε γιατί δεν επρόκειτο για εξέγερση αλλά για ειρηνική διαμαρτυρία. Δυστυχώς επενέβη η Αγγλία και ο τοπικός πρόξενος που πήγε και βρήκε τον Μουσταφά τον Αιγύπτιο διοικητή της Κρήτης και του είπε να κάνει αυτό που πρέπει. Επενέβη λοιπόν το ιππικό του Μουσταφά, διάλυσε τη συγκέντρωση σκότωσε αρκετούς, συνέλαβε 122 και οι 41 εξ αυτών απαγχονίσθηκαν στις 25-26 Σεπτεμβρίου στις μουρνιές του χωριού για αυτό και επικράτησε η ονομάσία του “Κίνημα των Μουρνιδών” ενώ οι υπόλοιποι κρεμάστηκαν στο δρόμο από τα Χανιά μέχρι τα Ασκύφου.»
Για τα γεγονότα αυτά υπάρχουν αναφορές και στο αρχείο του “Φόρειν Όφις” όπως τόνισε η κ. Σημανδηράκη. Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί πλούσιο υλικό από τις εκδηλώσεις εορτασμού για τα 100 χρόνια του κινήματος των Μουρνιδών το 1933. «Έγινε μια μεγαλοπρεπέστατη εκδήλωση, με όλους τους επισήμους, με άγημα, μουσική μπάντα, ενώ το ιστορικό των γεγονότων εκδόθηκε από τον ιστορικό Φουρναράκη και δημοσιεύτηκε σε όλες τις εφημερίδες των Χανιών».
Από τη μεριά του πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Μιχάλης Σχοινάς τόνισε πως η εκδήλωση γίνεται με τη συμβολή της Π.Ε. Χανίων και του Δήμου, ενώ τόνισε την ανάγκη για να τη διάσωση και ανάδειξη των πολλών μνημείων των Μουρνιών (Αγιος Ελευθέριος, Βίλα Κουκουναρά κα.)
Στα πλαίσια της εκδήλωσης στις 6 το απόγευμα θα τελεστεί αρχικά επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία ηρώων 1833 και έπειτα θα γίνει η ομιλία από την κ. Σημανδηράκη στον αύλειο χώρο του Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες