Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, 2021

Στήριξη για το χρέος ζητά ο πρωθυπουργός

Στο Βερολίνο μετέβη χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος, σήμερα, θα έχει γεύμα εργασίας με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ. Η επίσκεψη αποφασίστηκε από τους δύο ηγέτες στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 16ης Ιουλίου και οριστικοποιήθηκε από τα γραφεία τους, την εβδομάδα που μας πέρασε. Στην ατζέντα της συνάντησης είναι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και η πορεία του ελληνικού προγράμματος, οι ευρωπαϊκές οικονομικές εξελίξεις αλλά και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Πρόκειται για εφόλης της ύλης συζήτηση για την ελληνική οικονομία λίγο πριν αρχίσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει την έναρξη της διαπραγμάτευσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη και οι δύο σύμβουλοί του, που μετείχαν και στη συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου.

Ο κ. Χαρδούβελης δεν θα είναι στην αποστολή αφού και απο γερμανικής πλευράς δεν θα συμμετέχει ο κ. Σόιμπλε, αλλά μόνο οι σύμβουλοι της κας Μέρκελ. «Σημάδια ελπίδας, ιδιαίτερα στον τομέα της ανάπτυξης, η οποία φαίνεται ότι θα επιστρέψει» διακρίνει η γερμανική κυβέρνηση στην Ελλάδα, και γι’ αυτά θα συζητήσει σήμερα η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και επανέλαβε ότι η κα Μέρκελ έχει εκφράσει συχνά την εκτίμησή της για την πορεία της χώρας υπό την κυβέρνηση Σαμαρά. Διευκρίνισε δε ότι σήμερα δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις, ενώ τόνισε ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις για την πορεία της Ελλάδας θα ληφθούν μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος. «Προφανώς δεν μπορώ να πω τίποτα για τις ελληνικές προσδοκίες» δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα μπορούσε να αναμένει η ελληνική αντιπροσωπεία από την αυριανή συνάντηση. «Μπορώ να σας πω ότι η καγκελάριος χαίρεται για την επίσκεψη και εκτιμά πάντα πολύ την ανταλλαγή απόψεων με τον πρωθυπουργό Σαμαρά. Βεβαίως πρόκειται να συζητήσουν για την κατάσταση της Ελλάδας συγκεκριμένα. Μετά από πολύ – πολύ δύσκολη περίοδο, φαίνονται σημάδια ελπίδας, ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία φαίνεται ότι θα επιστρέψει» πρόσθεσε ο Γερμανός αξιωματούχος και επισήμανε ότι για αυτό το θέμα η καγκελάριος θα μιλήσει με τον κ. Σαμαρά.

«Εκείνος σίγουρα θα αξιοποιήσει την ευκαιρία για να της παρουσιάσει τη θέση του για το πώς θα προχωρήσει η Ελλάδα» συνέχισε και υπενθύμισε ότι «όλες οι πιθανές διαπραγματεύσεις δεν θα είναι διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας, αλλά μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της» και γι’ αυτό «δεν αναμένονται αποφάσεις αύριο». «Η καγκελάριος έχει εκφράσει αρκετά συχνά την εκτίμησή της για την πορεία που διήνυσε η Ελλάδα υπό την κυβέρνηση Σαμαρά. Για όλα τα περαιτέρω, προτείνω να περιμένουμε την αυριανή συνέντευξη Τύπου» κατέληξε ο Στέφεν Ζάιμπερτ. Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης, ο κ. Ζάιμπερτ περιορίστηκε να επαναλάβει ότι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης «ήταν πάντα ότι μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος θα εξεταστεί εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια και, εάν ναι, ποια». Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «αυτή η εξέταση δεν θα γίνει διμερώς, αλλά μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, και αυτή η στιγμή δεν έχει έρθει ακόμη». Την ίδια άποψη εξέφρασε και η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ, τονίζοντας ότι «σε αυτή την θέση δεν έχει αλλάξει τίποτα» και ότι «οι συνομιλίες επίκεινται τώρα το φθινόπωρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ «Αυτό που εκλιπαρεί ο κ. Σαμαράς είναι να του χαλαρώσει λίγο η κα Μέρκελ τη θηλιά» υποστηρίζει σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ερωτηθείς για την αυριανή συνάντηση στο Βερολίνο. «Ο κ. Σαμαράς πάει εκεί για το δικό του συμφέρον, τις δικές του επιδιώξεις. Επί δυόμισι χρόνια δοκιμάστηκε ως διαπραγματευτής των εθνικών συμφερόντων και έχει αποτύχει παταγωδώς» αναφέρει ο κ. Παπαδημούλης και προσθέτει: «Αμέσως μόλις έγινε πρωθυπουργός πήγε στην κα Μέρκελ και είπε «ουδείς αναμάρτητος», όταν του θύμισαν τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και υποσχέσεις για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Αυτό που εκλιπαρεί ο κ. Σαμαράς είναι να του χαλαρώσει λίγο η κα Μέρκελ τη θηλιά. Γιατί είναι ολοφάνερα τα καταστροφικά αποτελέσματα της πολιτικής που χέρι – χέρι υλοποιούν Σαμαράς και Μέρκελ στην Ελλάδα και που ονομάζεται μνημόνιο. Κρατώ μικρό καλάθι για αυτή τη συνάντηση. Θα κριθεί εκ του αποτελέσματος, όχι από τα λόγια αλλά από τα έργα».

O ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστηρίζει ότι «όσοι θέλουν αλλαγή πολιτικής και ουσιαστική διαπραγμάτευση θα πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτό απαιτεί άλλη κυβέρνηση, ικανή να διαπραγματευθεί. Δηλαδή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Ουδείς πιστεύει πια ότι φεύγει το μνημόνιο και η τρόικα. Αυτά θα φύγουν μαζί με την κυβέρνηση Σαμαρά». ΤΟ ΚΚΕ «Τα μνημόνια διαρκείας, οι μηχανισμοί εποπτείας και οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί της Ε.Ε. καθώς και οι δεκάδες αντιλαϊκοί νόμοι που υλοποιεί η συγκυβέρνηση, προδιαγράφουν ότι ο αντιλαϊκός κατήφορος θα συνεχιστεί, ακόμη και αν τα μνημόνια χαλαρώσουν ή τελειώσουν, με τη σημερινή τους μορφή. Αυτή την αλήθεια κρύβουν από το λαό τόσο η συγκυβέρνηση, όσο τα άλλα κόμματα που αποδέχονται τη στρατηγική της Ε.Ε. και του κεφαλαίου», επισημαίνει το ΚΚΕ με σχόλιό του για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα