Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Στην κορφή του Ψηλορείτη πριν από 91 και 67 χρόνια

O Ψηλορείτης από αιώνες τώρα είναι γνωστός διεθνώς σαν αντιπροσωπευτικό σημείο της Κρήτης, αφού στα σπλάχνα του ανατράφηκε ο Κρηταγενής Δίας.

Την πρώτη οργανωμένη, γενικώς και όχι μόνο από Χανια, ανάβαση σε αυτόν πραγματοποίησε ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων τον Αύγουστο του 1931. Και πάλι την πρώτη μεταπολεμική πραγματοποίησε ο Σύλλογος τον δεκαπενταύγουστο του 1955.

1931: Συνάντηση με τους χαρτογράφους της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού κοντά στην κορυφή του Ψηλορείτη

Πρώτη διανυκτέρευση στο Βυζάρι Αμαρίου με φιλοξενία στο σπίτι του φίλου γιατρού Σταυρουλάκη.
Ανάβαση μέσω Φουρφουρά και δεύτερη διανυκτέρευση στον διπλανό από ξερολιθιά χώρο του εκκλησακίου του Τιμίου Σταύρου που από εκεί ψηλά ευλογεί την Κρήτη. Τότε δεν υπήρχαν υπνόσακοι και χρειαζόταν αγώνας για να σε πάρει ο ύπνος από την παγωνιά και το σφύριγμα του ανεμου στις χαραμάδες της ξερολιθιάς. Ο αλησμόνητος Κωστής Κελαϊδής μάλιστα είχε ράψει σε ένα σεντόνι εφημερίδες για μόνωση και όταν δεν ξυπνούσε ο άνεμος και το έκανε το… τρίξιμο των εφημερίδων.
Κάθοδος στα Ανώγεια Μυλοποτάμου.
Σαν μνήμη τιμής αναφέρω τους είκοσι δύο συμμετέχοντες, αφού και πάλι έχω το προνόμιο να είμαι ο μόνος εν ζωή. Τότε ήμουν ο νεότερος της ομάδας. Αλλά δεν ευρίσκεται εν ζωή ούτε η δεκατετράχρονη τότε Αννούλα.
Αντώνης Γάμπας, Αγαπητός Χατζηλίας Ψυχιατρος, Αννούλα Χατζηλία, Παύλος Κακούρης, Π. Πιπεράκης εφοριακός, Μαναρώλης Γ. λογιστής, Νίκος Μπουλακάς έμπορος, Μιχ. Χαχαρίδης χρώματα, Δ. Μελισσάκης οφθαλμιατρος, Χ. Γκάζης, Αντώνης Μάλμος, Τάσος Τσόντος Συμβολ.), Γιάννης Μαλινάκης, Κων. Κελαϊδής ο παλώματάς, Σοφ. Μιχελινάκης Τραπ. Ελλάδος, Rita Sitman από Γερμανία, Γ. Βασιλάκης λογιστής, Σαριδάκης Γεωρ. τραπεζικός, Γ. Χαρκοφτάκης ηλεκτρολόγος, Ε. Φρόνιμος δικηγόρος, Κων. Αγγελάκης φωτογράφος, Πλυμάκης Αντώνης και τρεις αγωγιάτες οδηγοί βουνού.
Σε μόλις οκτώ χρόνια ο Ορειβατικός Χανίων, ο σύλλογος που πρόσφερε με το έργο του τεράστιες υπηρεσίες σε αυτόν τον τόπο, θα γιορτάσει τα εκατό του χρόνια. Τότε ο τόπος, η πολιτεία θα πρεπει να τον βραβεύσει και ακόμη και η Ακαδημία Αθηνών. Όλοι όσους ανέφερα ονομαστικώς σε γραφτά μου αλλά και αμέτρητοι άλλοι που δεν ονομάτισα θα είναι εκεί, θα είμαστε εκεί. Να είστε ΣΙΓΟΥΡΟΙ,
Γεια σας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα