Παρασκευή, 14 Μαΐου, 2021

Στην εντατική η αγορά του ελαιολάδου!

Υψηλά αποθέματα, ελάχιστοι αγοραστές, χαμηλές τιμές
Στην “εντατική”, φαίνεται ότι βρίσκεται η αγορά ελαιολάδου με την πλειονότητα των ελαιοτριβείων και εμπόρων να μην αγοράζουν και σημαντικά αδιάθετα αποθέματα να λιμνάζουν στις αποθήκες των Ελαιοτριβείων ,ενώ οι τιμές είναι απαράδεκτα χαμηλές.
Στην Κρήτη, το 85% περίπου των ελαιοτριβείων που μεσολαβούν στην πώληση του ελαιολάδου, έχουν σταματήσει τώρα και ένα μηνά να αγοράζουν, ενώ αρκετά απο τα υπόλοιπα αγοράζουν μόνο απο τους πελάτες τους.
Βασική αιτία της απραξίας αυτής φαίνεται να είναι, εκτός από την υποβαθμισμένη λογω Δάκου ποιότητα και τα προβλήματα λογω Κορωνοϊού.
Ζήτηση απο Ιταλία για χύμα λάδια όπως αυτά που υπάρχουν αδιάθετα, πρακτικά δεν υπάρχει. Κι αυτό γιατί τέτοια λάδια, φαίνεται ότι, οι Ιταλοί βρίσκουν στην Ισπανία και Τυνησία φθηνότερα.
Ωστόσο, παράδοξο είναι ότι παρατηρείται κάποια ζήτηση για λάδια πολύ υψηλόβαθμα (οξ.>2βαθμων), με τιμές βέβαια πολύ χαμηλές (1,10-1,20€/κ). Προφανής προορισμός τους φαίνεται να είναι το ραφινάρισμα με πιθανότατη χρήση τους για τον τύπο «Ελαιόλαδο μίγμα παρθένου και ραφιναρισμένου»!
Σχετικά με τα αποθέματα απο δειγματοληπτική έρευνα του ΣΕΔΗΚ φαίνεται ότι τα αδιάθετα ελαιόλαδα στην Κρήτη είναι πάνω απο 30 χιλ. τόνους. Η ποσότητα αυτή , αντιπροσωπεύει ένα ποσοστό πάνω απο 50% της τελικά πολύ χαμηλής φετινής παραγωγής, η οποία λογω Δάκου, σύμφωνα με δηλώσεις της Περιφέρειας, εκτιμάται σε 58 χιλ. τόνους.
Aπο πλευράς ποιότητας, τα αποθέματα αυτά εκτιμάται ότι κατά 45% είναι έξτρα παρθένα οξύτητας 0,5-0,8% ενώ λάδια 0,3-0,4 % οξύτητας (extrissima), πρακτικά φέτος είναι ελάχιστα έως ανύπαρκτα.
Οι μέσες τιμές στην Ελλάδα και Ισπανία (βλ. σχεδ.) συνεχίζοντας την καθοδική πορεία τους από 3,6€/κ τον Ιανουάριο του 2018, έφτασαν γύρω στα 2,15-2,20 €/κ πλησιάζοντας σε ιστορικό χαμηλό.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 21-4-20 (www.sedik.gr), οι μέγιστες και ελάχιστες τιμές που προσφέρονται φαίνονται στον Πιν.1.
Στην Ισπανία η πίεση των αποθεμάτων αλλά και η αυξημένη προσφορά ενδεχόμενα λογω Πάσχα συνετέλεσε σε αξιόλογη πτώση των μέγιστων τιμών για το έξτρα στα 2,25 €/κ (από 2,83 €/κ που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα) , ενώ για το απλό παρθένο και λαμπάντε υπήρξε μικρότερη πτώση και κυμανθήκαν στα 1,80-1,69€/κ
Στην Ιταλία οι τιμές του έξτρα μετά την θεαματική άνοδο τους κοντά στα 6€/κ τον Ιανουάριο του 2019, έπεσαν και αυτές στα 3,23€/κτελευταια. Ωστόσο πρόσφατα παρουσίασαν κάποια σημάδια ανάκαμψης σε μερικές αγορές και έφτασαν μέχρι 3,35 €/κ στο Bari, ενώ και η μέση τιμή του έξτρα σε επίπεδο χώρας αυξήθηκε (από 3,08€/κ) στα 3,23 €/κ.

Σε εξέλιξη η ενεργοποίηση των επιδοτήσεων
Εξ αποστάσεως και ηλεκτρονικά λογω κορωνοϊού
Μετά απο αρκετές αμφιταλαντεύσεις και διενέξεις μεταξύ Υπουργείου, ΟΠΕΚΕΠΕ και Φορέων διαχείρισης του ΟΣΔΕ για την έναρξη και τον τρόπο υλοποίησης της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, τελικά το σύστημα άνοιξε και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη. η υποβολή των δηλώσεων Ενιαίας Ενίσχυσης για το έτος 2020.
Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, εμπρόθεσμες θεωρούνται οι δηλώσεις που θα υποβάλλονται ως τις 15 Μάιου 2020. Οι δηλώσεις που θα υποβάλλονται στην συνέχεια και μέχρι 9 Ιουνίου θα γίνονται δεκτές αλλά με ποινή καθυστέρησης ανά εργάσιμη ημέρα που δεν ανακοινώθηκε.
Η υποβολή των δηλώσεων μπορεί να γίνεται είτε ηλεκτρονικά απο του δικαιούχους μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΕΠΕ οπότε θα είναι δωρεάν, είτε μέσω πιστοποιημένων Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) ενιαίας ενίσχυσης, αλλά εξ αποστάσεως (δηλαδή τηλεφωνικά ή με e-mail) και επί πληρωμή.
Το κόστος υπολογίζεται ανάλογα με τον αριθμό των αγροτεμαχίων κάθε δήλωσης και καταβάλλεται είτε άμεσα, είτε μετά απο δήλωση απο το πόσο της δικαιούμενης ενίσχυσης.
Πιστοποιημένα ΚΥΔ λειτουργούν κατά περιοχές σε όλη την Ελλάδα και μπορεί να τα δουν οι ενδιαφερόμενοι στο www.opekepe.gr (Ενεργά Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων).
Ειδικά για την Κρήτη τα πιστοποιημένα ΚΥΔ μπορείτε να τα δείτε στο www.sedik.gr.

“Προκαταβολή” της προκαταβολής των επιδοτήσεων λόγω κορωνοϊού
Προτάσεις γίνονται από Ιταλία, Ολλανδία και Ευρωβουλευτές, ενώ θετικά το βλέπει και η Ελλάδα
Η κρίση του κορωνοϊού φαίνεται ότι ανοίγει τον δρόμο για επίσπευση της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης 2020 μέσα στο Μάϊο, αντί για τον Οκτώβριο όπως γίνεται συνήθως.
Τον δρόμο αυτό άνοιξε η Ιταλία η οποία, σύμφωνα με δήλωση της Υπουργού Αγροτικής Πολίτικης Teresa Bellanova αποφάσισε την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης κατά 70% τον Μάιο απο εθνικά κονδύλια, τα οποία σε δεύτερο χρόνο θα πι στωθούν από την Ευρώπη.
Ανάλογη ρύθμιση προωθεί και η Ολλανδία η οποία σχεδιάζει αυξημένη προκαταβολή των ενισχύσεων πριν το Φθινόπωρο.
Μια τέτοια ρύθμιση φαίνεται να βλέπει θετικά και η Ελλάδα προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητα στον αγροτικό τομέα, πράγμα που όμως δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.
Υπέρ της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης κατά 50% το Μάϊο, τάσσεται και το ΚΙΝΑΛ μετά από τηλεδιάσκεψη που έκανε με εκπροσώπους των αγροτών σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την κρίση.
Εξάλλου, ομάδα Ευρωβουλευτών ζήτησε να καταβάλλεται η Ενιαία ενίσχυση σε δυο ίσες δόσεις ετησίως για τα επόμενα δυο χρόνια, λόγω της καθυστέρησης της νέας ΚΑΠ και πρότεινε πριν απο την εξωτερική σύγκλιση, να προχωρήσει ή εσωτερική κατά περιφέρεια ενισχύσεων (Αροτραίες, Δενδρώδεις, Βοσκότοποι), πράγμα όμως που θα αποβεί σε βάρος της ελαιοκαλλιέργειας.

Οψιμη και ανομοιόμορφη η νέα σοδειά
Φόβοι υπό την σκιά του κορωνοϊού και του δάκου
Kαθυστερημένη, ανομοιόμορφη και φοβισμένη, φαίνεται να έρχεται η νέα σοδειά για τις ελιές, λες και αναμένει την άρση των περιορισμών της κυκλοφορίας του Κορωνοϊού.
Η άνθηση των δέντρων παρουσιάζεται αρκετά ανομοιόμορφη και ως προς την πρωιμότητα αλλά και ως προς την πληρότητα, πράγμα που δεν επιτρέπει αυτή την στιγμή την εκτίμηση ότι οδηγούμαστε σε μιά υψηλή βεντέτα στο νησί.
Έτσι, ενώ ήδη περάσαμε τα μέσα της Άνοιξης, η άνθηση παρουσιάζεται αρκετά προχωρημένη μόνο στις πρωϊμότερες παραλιακές περιοχές και κυρίως στην Ανατολική Κρήτη.
Στις άλλες παραλιακές περιοχές, αρχίζει να εμφανίζεται σποραδικά, ενώ στις μεσογειακές και ορεινές κάνει την εμφάνιση της κυρίως στα δέντρα που δεν είχαν πέρυσι παραγωγή και σε εκείνα που συγκομίστηκαν αρκετά νωρίς.
Βέβαια η ανομοιόμορφη αυτή έναρξη της άνθησης, πρέπει να αποδοθεί στις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες κάθε περιοχής αλλά και στο ύψος (βεντέτα) και τον χρόνο της συγκομιδής της περσινής καρποφορίας.
Οπωσδήποτε, η πρωιμότητα και η οψιμότητα της σοδειάς έχει κάθε μια τα θετικά και αρνητικά της μερικά από τα οποία είναι:
Η οψίμιση της σοδειάς έχει σαν θετικό την καθυστέρηση της πήξης του πυρήνα που θεωρείται κρίσιμο στάδιο για την εφαρμογή της 1ης γενικής διαβροχής για την δακοκτονία. Έτσι μπορεί, η συνήθως καθυστερημένη ( για γραφειοκρατικούς λόγους) έναρξη των ψεκασμών, να πραγματοποιηθεί στον σωστό χρόνο!
Από την άλλη πλευρά όμως έχει σαν αρνητικό ότι η καρπόδεση θα πραγματοποιηθεί σε χρόνο κατά τον οποίο η εδαφική υγρασία θα έχει ήδη εξαντληθεί σημαντικά, πράγμα που μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην επιτυχία της και πιθανόν να συντελέσει σε καρπόπτωση μετά το δέσιμο.
Η πρωίμιση της σοδειάς έχει σαν θετικό ότι η άνθηση-καρπόδεση θα συμπέσει με περίοδο κατά την οποία τα αποθέματα υγρασίας του εδάφους θα είναι ακόμα ικανοποιητικά και έτσι θα μπορεί να εξασφαλίσει καλή καρπόδεση. Θα απαιτήσει όμως ενωρίτερα έναρξη των ψεκασμών του Δάκου.

ΦΡΟΝΤΙΔΕΣ
Ανεξάρτητα όμως από την πρωίμιση ή οψίμιση της χρονιάς, κύρια φροντίδα πρέπει να είναι, η έγκαιρη καταστροφή των ζιζανίων ιδίως στους μη αρδευόμενους ελαιώνες, ώστε να μην απορροφούν ωφέλιμη εδαφική υγρασία. Επομένως η καταστροφή τους με καλλιέργεια (φρεζάρισμα) η με κοπή (με χορτοκοπτικό), πρέπει, αν δεν έχει ήδη γίνει, να γίνει άμεσα. Και αν ακολουθούσουν αξιόλογες βροχοπτώσεις που θα συντελέσουν σε αναβλάστηση, τότε καλό είναι να επαναληφθεί. Ζιζάνια το Μάιο στο έδαφος δεν πρέπει να υπάρχουν.

Δακοκτονία: Πρωτόγνωρη προμήθεια φαρμάκων από την Περιφέρεια!
Με παλαιούς ρυθμούς οι διαδικασίες για εργολαβίες και προσωπικό
Στην προμήθεια αλλων, «δραστικότερων» λόγω ανθεκτικότητας του Δάκου (στα παλιά) σύμφωνα με δηλώσεις κάποιων παραγόντων, ή «συμπληρωματικών» λόγω καθυστέρησης του Κεντρικού διαγωνισμού, σύμφωνα με δηλώσεις άλλων, φαίνεται ότι προχωρεί η Περιφέρεια Κρήτης, προφανώς με υπόδειξη ή συναίνεση του Υπουργείου.
Η εξέλιξη αυτή, οπωσδήποτε βρίσκεται προς την σωστή κατεύθυνση, προκαλεί όμως κάποιες απορίες και ερωτηματικά.
Απο την μια πλευρά γιατί, είναι πρωτόγνωρη, αφού τώρα και χρόνια, οι Κεντρικές υπηρεσίες, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα για περιφερειοποίηση της Δακοκτονίας, για τους δικούς τους λόγους, κρατούν τις προμήθειες φαρμάκων ως απαραβίαστο προνόμιο τους.
Απο την άλλη πλευρά γιατί δείχνει ότι, οι Κεντρικές υπηρεσίες ενώ φαίνεται ότι αποδέχονται την ανάγκη για «δραστικότερα» η και «συμπληρωματικά» φάρμακα, εξακολουθούν να επιμένουν στην ενοχοποίηση της κλιματικής αλλαγής για αποζημιώσεις!
Πάντως, η εσπευσμένη αυτή προμήθεια, αν βέβαια η Περιφέρεια αποδεχτεί να την αναλάβει, πρέπει να μελετηθεί απο πολλές πλευρές, ώστε και διαδικαστικά να εκτελεστεί νομότυπα, αλλά και πρακτικά να αποβεί αποτελεσματική. Άλλως η Περιφέρεια πιθανόν να επωμιστεί ευθύνες που δεν της ανήκουν!
Κατά τα αλλά, οι διαδικασίες εφαρμογής της Δακοκτονίας 2020 προχωρούν, αλλά ως φαίνεται με παλιούς ρυθμούς. Σύμφωνα με δηλώσεις υπηρεσιακών και αυτοδιοικητικών παραγόντων, προχωρούν οι διαγωνισμοί για εργολάβους και παγιδοθεσία, ενώ οι προσλήψεις Τομεαρχών αναμένουν την έγκριση του ΑΣΕΠ. Και ως φαίνεται οι πρώτες κρίσιμες διαβροχές θα γίνουν και πάλι με τα παλιά φάρμακα, αφού τα αναμενόμενα απο τον κεντρικό διαγωνισμό θα έλθουν μάλλον τον Σεπτέμβριο!
Έτσι, πολύ δύσκολο φαίνεται να υπάρξει πλήρης ετοιμότητα στα μέσα Μάιου και το μόνο που μπορεί να σώσει την κατάσταση είναι η διαφαινόμενη οψίμιση της χρονιάς, οπότε ο πρώτος κρίσιμος ψεκασμός μπορεί να συμπέσει στον σωστό χρόνο! Ίδωμεν.

Αρχίζει η συγκομιδή της ελιάς σε Αργεντινή και Χιλή
Με παραγωγούς και εργάτες έγκλειστους, λόγω κορωνοϊού
Παρά το ότι στις χώρες της Μεσογείου οι ελιές βρίσκονται στην περίοδο της άνθησης, στις χώρες της Νότιας Αμερικής βρίσκονται στην έναρξη της συγκομιδής λογω της διαφορετικότητας των εποχών του Νότιου ημισφαίριου.
Ωστόσο και στις χώρες αυτές ο Κορωναϊός έχει εισβάλλει σημαντικά και τα περιοριστικά μέτρα στις κινήσεις προκαλούν σημαντικά προβλήματα στους παραγωγούς.
Στην Αργεντινή, που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα ελαιόλαδου της Λατινικής Αμερικής (38.000 τον.), η περίοδος της ελαιοσυγκομιδής βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ η χώρα εισέρχεται στην τέταρτη εβδομάδα του εθνικού αποκλεισμού κυκλοφορίας λόγω της Κορωναϊού .
Και ενώ, οι ελαιοκαλλιεργητές ετοιμάζονται να κατευθυνθούν στα ελαιόδεντρα για να συγκομίσουν τους πρώτους καρπούς του έτους, όλοι οι εποχιακοί εργάτες έχουν διαταχθεί να παραμείνουν στα σπίτια τους.
Ετσι, όλοι οι ελαιοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, αλλά οι μικροί ενδέχεται να δυσκολευτούν περισσότερο για να βρουν συλλέκτες.
Στην Χιλή οι ελαιοπαραγωγοί προσπαθούν να επισπεύσουν την συγκομιδή για να αποφύγουν τα μέτρα του Κορωνοϊού.
Το Υπουργείο Υγείας της Χιλής προβλέπει ότι η πανδημία του  COVID-19  θα κορυφωθεί στη χώρα τον Μάιο, οπότε, συνήθως, η συγκομιδή της ελιάς κορυφώνεται στην χώρα,

 

1 Comment

  1. Κάντε κάτι γειά το ελεοπαραγογους τους μικρομεσαίους, μας δεν αντέχουμε άλλο με αυτές τις τιμές δεν μπορούμε να πληρώσαμε καν τα έξοδα μας…

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες