Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

“Στιγμές της πόλης” σε 38 “κλικ”

Φωτογραφίες που δεσπόζουν ανθρώπινες φιγούρες. “Κλικ” μέσα σ’ ένα γεωμετρημένο από το κάδρο του φωτογράφου αστικό τοπίο. Γνώριμα συναισθήματα και εικόνες: το εξεταστικό βλέμμα του τουρίστα, το καθημερινό άγχος του βιοπαλαιστή, η κουρασμένη ματιά του επιβάτη που περιμένει στον σταθμό, η γεμάτη αυτοπεποίθηση περπατησιά των νέων. Εικόνες της πόλης, στιγμές της καθημερινότητας.

«Συνήθως προσπερνάμε τους ανθρώπους στον δρόμο χωρίς να παρατηρούμε την ομορφιά τους. Κλείνουμε τα όρια του οπτικού μας πεδίου, σκύβουμε το κεφάλι και αδιαφορούμε πλήρως για την ανθρώπινη ύπαρξη. Συνηθίζουμε να αγνοούμε τη μαγεία της ανακάλυψης του άλλου», αναφέρει ο Χανιώτης φωτογράφος Νικόλας Κοκοβλής στο σημείωμα του πρώτου του φωτογραφικού λευκώματος με τίτλο “City moments” που κυκλοφόρησε, ως αυτοέκδοση, πριν από λίγους μήνες εν μέσω πανδημίας.
Ο φωτογραφικός φακός του Νικόλα Κοκοβλή αιχμαλωτίζει στιγμιότυπα της καθημερινότητας ψάχνοντας τους πρωταγωνιστές του μέσα στο φυσικό σκηνικό της πόλης και επιλέγοντας γωνιές που θα χαρακτήριζε κανείς “ψυχρές”, χαρακτηριστικές των μεγάλων αστικών κέντρων. Ωστόσο τη φαινομενική αυτή ψυχρότητα “σπάει” το φως που αναζητά ο Χανιώτης φωτογράφος με τη μηχανή του ανάμεσα στα κτήρια και τη “γκρίζα” καθημερινότητα.
Ένα παιχνίδι του φωτός και της σκιάς, που ξεδιπλώνεται μέσα από 38 ασπρόμαυρες φωτογραφίες, οι οποίες τραβήχτηκαν τα τελευταία χρόνια σε Χανιά, Λισαβόνα, Μπολόνια, Φλωρεντία και Αθήνα.
Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό που ακολουθεί την παράδοση της φωτογραφίας του δρόμου και προκαλεί να δούμε την καθημερινότητα με άλλα μάτια.
«Βγαίνοντας εκεί έξω, στον δρόμο, δεν ξέρεις ούτε το πότε ούτε το τι θα φωτογραφήσεις. Περπατάς μόνος, στο άγνωστο, και παρατηρείς τα κάδρα που σου προσφέρει η πόλη. Ο άνθρωπος βαδίζει από το παρελθόν προς το μέλλον, η φωτογραφία έρχεται να αποτυπώσει το παρόν του. Μπορεί εσύ να είσαι η φιγούρα στο επόμενο κάδρο μου», αναφέρει κλείνοντας το σημείωμά του ο Νικόλας Κοκοβλής.
Το “City Moments” μπορεί να το βρει κανείς στην Terra Verde ή και να επικοινωνήσει μαζί με τον φωτογράφο στο nikolas.kokovlis@gmail.com


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα