Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Στη Σούδα το “Cape Ray”

Στον κόλπο της Σούδας και στον χώρο της Ναυτικής Βάσης των ΗΠΑ βρίσκεται το σκάφος “MV Cape Ray”, το οποίο έγινε γνωστό όταν είχε χρησιμοποιηθεί το 2014 για την καταστροφή των χημικών της Συρίας. Το σκάφος έχει αγκυροβολήσει στο χώρο της ναυτικής βάσης και είναι άγνωστο για το πόσο θα παραμείνει στη Σούδα. Το σκάφος χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον από το Αμερικανικό ναυτικό προκειμένου να μεταφέρει στρατιωτικά οχήματα και εξοπλισμό σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Το “MV Cape Ray” έπαιξε σημαντικό ρόλο στην καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο το 2014. Μετά την απομάκρυνση των χημικών που είχε στην κατοχή της η Συριακή κυβέρνηση αυτά μεταφέρθηκαν στο Δανέζικο πλοίο MV Ark Futura. Από αυτό τα χημικά , περίπου 530 τόνοι, διάφορων ειδών μεταφορτώθηκαν στο “MV Cape Ray”.

Σε αυτό με τη μέθοδο της υδρόλυσης με βάση τα όσα είχε ανακοινώσει τότε το ΝΑΤΟ που είχε την ευθύνη τα χημικά καταστράφηκαν. Σημειώνεται ότι την εποχή εκείνη οι αντιδράσεις ήταν έντονες στην Κρήτη για την καταστροφή των χημικών στη Μεσόγειο και την μη παρακολούθηση της όλης διαδικασίας από ανεξάρτητους επιστήμονες από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα