Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, 2022

Στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΤΑΚΗΣ*

Μίκης Θεοδωράκης, ο παγκόσμιος σύνθετης, έφυγε απο τη ζωή πριν από 40 μερες σε ηλικία 96 ετων.
Έκανε την Ελλάδα μας γνωστή σε όλα τα πλάτη και μήκη της οικουμένης. Αρκετές φορές άνθρωποι απο το εξωτερικό το πρώτο πράγμα που ανέφεραν για την Ελλάδα, ήταν το όνομα «Μικης». Αυτό το όνομα μας άφησε κληρονομιά και όλοι μας έχουμε την ιερή υποχρέωση να τον μνημονεύουμε.
Ο Μίκης ήταν μια απο τις επιδραστικότερες μορφές της Ελλάδας. Ως πολιτικός, υπήρξε τέσσερις φορες εκλεγμένος βουλευτής. Ως υπουργός, τιμήθηκε με το βραβείο LENIN, το 1983.
Είχε ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας σε πολλα πανεπιστήμια του κόσμου. Η Ακαδημία Αθηνών τον αναγόρευσε επίτιμο μέλος της. Μελοποίησε στίχους ελλήνων και ξένων ποιητών, όπως του Γιάννη Ρίτσου, Γιώργου Σεφερη, Οδυσσέα Ελύτη, κ.ά.
Κέρδισε παγκόσμια και διεθνή βραβεία. Τα Χανιά τιμούν και υπερηφανεύονται για την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που μας άφησε. Πιστεύω οτι το έργο του θα είναι παράδειγμα και ευκαρία αφύπνισης για τις επερχόμενες γενιές
Η Κίσαμος πάντα θα θυμάται και θα τιμά το Μίκη Θεοδωράκη και το αξεπέραστο έργο του. Θα θυμάται την αγάπη του για την ιδιαίτερη καταγωγή των προγόνων του, που όπως πολλές φορές είχε δηλώσει, είναι τα Μπερμπαθιανά Κάμπου Κισάμου, (αναφέρω για λόγους ιστορικούς, ότι τη δεκαετία 1860-1870, γεννήθηκαν τρία αδέρφια, ο Μανώλης, ο Μιχάλης και ο Ανδρέας Θεοδωράκης).
Ο ένας απ’ αυτούς ο Μιχάλης, μετακόμισε το 1893 στο Γαλατά Κυδωνίας, όπου εγκαταστάθηκε (σιόγαμπρος), εκεί γεννήθηκε το 1895, ο Γιώργος, ο πατέρας του Μίκη.
Στα Μπερμπαθιανά του Κάμπου Κισάμου ήταν και ο εξάδερφος του πατέρα του Μίκη, Πέτρος, τον οποίο ειχε επισκεφθεί αρκετές φορές ο Μίκης, με την κόρη του Μαργαρίτα και τον αδελφό του Γιάννη.
Για το λόγο αυτό ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κάμπου και η οικογένεια των Θεοδωράκηδων είχαν λάβει απόφαση, προ εξαμήνου, να ανακαινιστεί στο σπίτι των προγόνων του Μίκη και να τοποθετηθούν σχετικές επιγραφές, τιμώντας με αυτό τον ελάχιστο τρόπο την καταγωγή των προγόνων του μεγάλου μουσικοσυνθέτη μας.
Σκοπός μας είναι να μάθουν οι μεγάλοι και να παραδειγματιστούν οι νεώτεροι από το έργο ενος καταξιωμένου Έλληνα, οπως πράττουμε και με το έργο του φωτισμένου μακαριστού Μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο μακαριστός Ειρηναίος δεν αποκάλεσε διόλου τυχαία το Μίκη Θεοδωράκη, «Ουρανομίκη».
Ευχή μας ειναι το σπουδαίο έργο και η φωτεινή πορεία και των δύο αυτών μεγάλων πνευματικών αναστημάτων του τόπου μας, να αποτελέσουν παράδειγμα για τις επερχόμενες γενεές. Να καρποφορήσουν και να καθοδηγούν όλους μας.

*Ο Παντελής Κατάκης είναι Φαρμακοποιός


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα