Τρίτη, 15 Ιουνίου, 2021

Στη μικρή πλατεία

Η πλατεία ήταν γεμάτη τα τραπεζάκια όλα έξω, κι ο καφετζής δεν προλάβαινε να σερβίρει τσικουδιές με αρμυρό φυστίκι.
Eφτασαν οι Αθηναίοι.
Aσπρες ποδάρες, μεγάλες τζιπάρες, και αέρα πρωτευουσιάνου.
Καλώς τους καλιτσουνάδες ακούστηκε μια φωνή στην πλατεία.
Καλώς σας βρήκαμε, τους καλημέρισε περνώτας κι ο κύριος Χάρης με τη μαύρη μπεμβέ, που ήταν φορτωμένος σαν αθίγγανος.
Θα τα πούμε μετά είπε κι έφυγε βιαστικά για πάνω ρούγα, ξεφόρτωσε τα μπαγκάζια του κάτω από την μουρνιά του πατρικού, έβαλε τη μάνα του να σφάξει ένα κόνικλα χωριάτη να τον κάμει στιφάδο, της είπε να βάλει και πολλά κρεμμυδάκια που αρέσουν στο γαμπρουλάκι του, κι έφυγαν για παραλία.
«Συγγνώμη βρε μαμά θα καθόμαστε να βοηθάγαμε, αλλά τα παιδιά ξέρεις δεν κρατιούνται» δικαιολογήθηκε η σύζυγος… και νόμιζε η ξύπνια ότι την πίστεψε η κυρά Φροσύνη που καλικώνει και τον ψύλλο… αλλά δε βαριέσαι είπε καλά να περάσουν τα παιδιά…
Καθώς βραδιάζει η πλατεία γεμίζει, ο καφετζής ψιλοδρώνει κι εμφανίζει τα πρώτα συμπτώματα κούρασης, ο καλιτσουνάς το διασκεδάζει… «κέρασε το μαγαζί» διατάζει και «φέρε μας μια πρέφα… έχω να παίξω από πέρυσι βρε παιδιά και την πεθύμησα…» Το βράδυ αργά μεσόκοπες κυρίες ντυμένες σαν εικοσάρες ψάχνουν τους βαριεστημένους συζύγους τους… ήρθε η ώρα της μάσας.
Οι λεφτάδες με τις μαύρες τζιπάρες θα τσιμπήσουν κάτι το ελαφρύ… συνήθως μια ψητή ψαρούκλα με οχτάπους, αχινοσαλάτες και χωριάτικες στο κοντινό ψαροχώρι και άσπρο κρασάκι για να χωνέψουν.
Τα πλατιά λαϊκά στρώματα θα προτιμήσουν τα ταβερνάκια του χωριού τους… ωραίο σουβλάκι μπαμπά θα ξεφωνίσει το παιδί, καλή τιμή θα σκεφτεί ο μπαμπάς του.
Να του φυσάς και τις πατάτες να μην κάψουν το παιδί και ναχεις τον νου σου μην χτυπήσει,ρητορεύει η μαμά… δεν έσκισα τη γάτα από νωρίς μουρμουρίζει ο μπαμπάς.
Φίλοι μπαμπάδες, όσο ζει η γάτα μην περιμένετε λευτεριά.
Είναι περασμένα μεσάνυχτα και μια παρέα πιτσιρικάδων τιτιβίζουν κάτω από τον πλάτανο σαν φουριάρικα κατσικάκια… και δε λένε να πάνε για ύπνο… μην γκρινιάζουμε όμως, γιατί την ελευθερία και καλοπέραση που απολαμβάνουν, εμείς τους τη δώσαμε απλόχερα χαρίζοντας τους και τα δικά μας χαμένα ποσοστά.
Καλό καλοκαίρι.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες