Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022

Στη χώρα του ποτέ

Η χώρα μας λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, πάντα βρισκόταν και βρίσκεται στο επίκεντρο κακών και επίβουλων επιδιώξεων από τους γείτονες και όχι μόνο! Δεν είναι τυχαίο η γωνιά αυτού του κόσμου, με το μεσογειακό και ήπιο κλίμα, με τις θάλασσες και τα νησιά, με τις περιοχές απείρου φυσικού κάλλους, κατοικήθηκε από τα αρχαία χρόνια! Ό άνθρωπος σ’ αυτόν τον τόπο μεγαλούργησε και δημιούργησε έργα διαχρονικά και αιώνια στο πέρασμα του χρόνου, ανέπτυξε τεράστιους πολιτισμούς, όπως το μινωικό, τον μυκηναϊκό, τον κυκλαδικό κ. ά. Ταυτόχρονα δημιούργησε και πολλούς εχθρούς που είχαν κατακτητικές βλέψεις!Όμως, σε πολύ κόσμο αρέσει η παρελθοντολογία κι εμείς δεν θέλουμε να πέσουμε σ’ αυτή την εύκολη παγίδα, αν και θα πρέπει να διδασκόμαστε από τα λάθη του παρελθόντος! Βλέπουμε το σήμερα, ατενίζοντας το χθες και οραματιζόμαστε ένα αύριο με πιο ξεκάθαρους στόχους! Ποτέ δεν επιδιώξαμε κατακτήσεις και προσεταιρισμό ξένων εδαφών στις γειτονικές μας χώρες, ποτέ δεν έγινε καμιά παραβίαση ή προσάρτηση ξένης γης, σεβόμενοι πάντα τις διεθνείς συνθήκες που καθορίζουν τα σύνορα της χώρας μας! Σήμερα, αν θα προσέξει κανείς, τα γειτονικά μας κράτη, το καθένα με τον τρόπο του προβάλλει αξιώσεις, αμφισβητεί περιοχές που έχουν κατοχυρωθεί εδώ και δεκαετίες!
Η Τουρκία σε κάθε ευκαιρία διατυμπανίζει τις ορέξεις της για το Αιγαίο Πέλαγος και μερικά νησιά μας, οριοθετεί και δεσμεύει τεράστιες θαλάσσιες περιοχές γύρω από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου! Τα Σκόπια και η Αλβανία δημιουργούν αλύτρωτες πατρίδες, το μεν πρώτο θέλει να λέγεται Μακεδονία ή Βόρεια Μακεδονία και μάλιστα με γλώσσα μακεδονική, η δε Αλβανία ονειρεύεται τη Μεγάλη Αλβανία που φτάνει μέχρι την Άρτα! Η χώρα μας αν και βρίσκεται στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. είναι αδύναμη αφενός μεν να διαχειριστεί την κρίση του μεταναστευτικού ρεύματος, βρίσκεται πάντα σε θέση άμυνας ως προς τις επιδιώξεις των γειτόνων μας! Και αφετέρου όλα αυτά εν μέσω οικονομικής κρίσης που μας επέβαλαν σκόπιμα για να βρεθούμε σε μια πολύ ισχνή θέση που ποτέ δεν ήμασταν!
Ποτέ η χώρα μας δεν ήταν απέναντι από τόσα πολλά δεινά, ποτέ δεν είχαμε τέτοιο οικονομικό πόλεμο και πόλεμο νεύρων!
Ποτέ, ωστόσο δεν το βάζουμε κάτω, θέλουμε ασφάλεια στην περιοχή μας, θέλουμε συμφιλίωση και συνεργασία με όλους τους λαούς της γης. Θέλουμε, όμως, άξιους πολιτικούς που θα μπορούν να αγωνιστούν για τα παραπάνω καυτά θέματα με τόλμη και αρετή!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα