Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 2022

“Στερεύει” η λίμνη της Αγιάς

Στο ίδιο έργο θεατές… για άλλη μια χρονιά με τη στάθμη της λίμνης της Αγιάς να πέφτει εξαιτίας της υπεράντλησης.

Eυθύνες στους φορείς που διαχειρίζονται το νερό της λίμνης επιρρίπτουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, που επισημαίνουν ότι θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα για τη μείωση της απώλειας του νερού και τη λελογισμένη χρήση του και όχι κάθε φορά να αποστραγγίζεται το νερό του οικότοπου της Αγιάς.
«Είναι η… εύκολη λύση να τραβάνε νερό από τη λίμνη δίχως να υπολογίσουν τη ζημιά που προκαλούν», σημειώνει στα “Χ.ν.” ο κ. Γιώργος Παπαδάκης, μέλος της “Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων”.
Για την ώρα η λίμνη δεν έχει πιάσει… πάτο, όπως γινόταν στο παρελθόν, ωστόσο σε μια ξηρή χρονιά όπως φέτος με τις ανάγκες για νερό να αυξάνονται, υπάρχει ανησυχία ότι αν συνεχιστεί η άντληση σε λίγες εβδομάδες δεν θα υπάρχει νερό.
«Δεν θέλουν να καταλάβουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πως τραβώντας νερό από τη λίμνη χάνεται το σπίτι για τα πουλιά, τα υδρόβια είδη αλλά και τη χλωρίδα της Αγιάς.
Τα τουριστικά τρενάκια πάνε κάθε μέρα τους επισκέπτες για να δουν τη λίμνη ως ένα φυσικό αξιοθέατο.
Αν αδειάσει σε λίγες εβδομάδες, αν συνεχίσουν να το κάνουν, θα βλέπουν οι τουρίστες ότι… κάποτε υπήρχε μια λίμνη που θα ξαναγεμίσει αν βρέξει τον χειμώνα» τονίζει ο κ. Παπαδάκης.

ΑΠΩΛΕΙΕΣ
Αντί να αντλείται νερό από τη λίμνη οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν τονίσει την ανάγκη να αποκατασταθούν οι βλάβες και να αντικατασταθούν τα παμπάλαια δίκτυα (40-30 ετών) των ΤΟΕΒ, του ΟΑΚ, των Υπηρεσιών Ύδρευσης που εξαιτίας του χάνεται το 1/3 του νερού πριν ακόμα πάει στον καταναλωτή. Επίσης τονίζουν την ανάγκη να μπει ένα “πλαφόν” στην κατανάλωση του νερού, τόσο για τις ανάγκες του τουρισμού όσο και για τις αγροτικές καλλιέργειες. «Υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για το πόσο νερό πρέπει να καταναλώνουν τα ελαιόδεντρα, τα εσπεριδοειδή, τα αβοκάντο. Δυστυχώς πολλοί παραγωγοί χρησιμοποιούν μεγαλύτερες ποσότητες νερού που στην ουσία χάνεται. Μπορεί να μπει ένα πλαφόν με βάση τις πραγματικές ανάγκες των δέντρων και όταν κάποιος το ξεπερνάει να επιβαρύνεται με πρόστιμο. Έτσι μπορεί να μειωθεί η κατανάλωση νερού», καταλήγει ο κ. Παπαδάκης.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα